Arama

Ebu Davud kimdir? Hadis kitabı Es Sünen’i nasıl kaleme aldı?

Ebu Davud, İslam tarihinin en önemli muhaddislerinden biridir. Hadis öğrenmeye küçük yaşlarda başlamış, 18 yaşındayken yola çıkarak ilim merkezi olan pek çok şehre gitmiş ve dönemin en ünlü hadis alimlerinden eğitim almıştı. 300'e yakın hocadan hadis öğrenen Ebu Davud, Kütüb-i Sitte'den biri olan hadis kitabı Es Sünen'i 40 yaşına varmadan kaleme almış; başta oğlu olmak üzere pek çok hadis alimi yetiştirmişti. 100 bin hadisi rahatlıkla müzakere edebildiği söylenen Ebu Davud, ilim konusunda kimseye müsamaha göstermezdi. Peki, Ebu Davud kimdir? Hadis kitabı Es Sünen'i nasıl kaleme aldı? İyi bir Müslüman olmak isteyene 'kafi' dediği dört hadis neydi?

  • 3
  • 16
300’E YAKIN HOCADAN İLİM ÖĞRENDİ
300’E YAKIN HOCADAN İLİM ÖĞRENDİ

Mekke'de, Kûfe'de, Halep'te, Dımaşk'ta, Horasan'da, Belh'te, Mısır'da dönemin en önemli hadis hâfızlarından, ayrıca Ali bin Medînî, Saîd bin Mansûr ve Yahyâ bin Maîn gibi tanınmış muhaddislerden hadis öğrendi.

🔸 İbn Hacer el-Askalânî onun 300 kadar hocası olduğunu söyler. Ebu Ali el-Gassânî, Ebû Dâvûd'un hocalarını Tesmiyetü şüyûhi Ebî Dâvûd Süleymân es-Sicistânî adlı risâlesinde bir araya getirmiştir.

(X) Riyazü's Salihin hakkında bilinmesi gereken bilgiler

  • 4
  • 16
OĞLUNUN DA KÜÇÜK YAŞLARDA HADİS ÖĞRENMESİNİ SAĞLADI
OĞLUNUN DA KÜÇÜK YAŞLARDA HADİS ÖĞRENMESİNİ SAĞLADI

Ebu Davud, 844 yılında doğan ve sonraları İbn Ebû Dâvûd adıyla tanınmış bir hadis hâfızı olan oğlu Abdullah'ı seyahatlerinin bir kısmında yanına alarak erken bir yaşta hadis öğrenmesini sağladı.

🔸 Kardeşi Muhammed bin Eş'as da bu seyahatlerinde onlara arkadaşlık etti.

🔸 Muhtelif zamanlarda gittiği Bağdat'ta Ahmed bin Hanbel'in ilim meclislerine uzunca bir süre devam ederek bazı önemli fıkıh ve usûl-i fıkıh konularını ondan öğrendi; daha sonra bunları Mesâʾilü'l-İmâm Aḥmed bin Ḥanbel adıyla bir araya getirdi.

  • 5
  • 16
HADİS KİTABI ES-SÜNEN’İ 40 YAŞINDAN ÖNCE KALEME ALDI
HADİS KİTABI ES-SÜNEN’İ 40 YAŞINDAN ÖNCE KALEME ALDI

Ahmed bin Hanbel'in de ondan bir hadis rivayet ettiği, hatta es-Sünen'i inceleyip beğendiği söylenir.

🔸 Eğer bu rivayet doğru ise Ebû Dâvûd es-Sünen'i kırk yaşına gelmeden kaleme almış demektir.

🔸 Hocaları içinde en çok hadis toplayıp ezberleyen muhaddisin Yahyâ bin Maîn, hadislerin fıkhını en iyi anlayanın Ahmed bin Hanbel, hadislerdeki gizli kusurları (illet) en iyi bilenin Ali bin Medînî olduğunu söylerdi.

(X) En güvenilir hadislerin derlendiği kaynak: Kütüb-i Sitte

  • 6
  • 16
TAHSİL HAYATI BOYUNCA FARKLI ŞEHİRLERDE KALDI
TAHSİL HAYATI BOYUNCA FARKLI ŞEHİRLERDE KALDI

Ebu Davud tahsil hayatı boyunca muhtelif şehirlerde uzun süre kaldı; bu arada Tarsus'ta 20 yıl ikamet etti. Memleketi olan Sicistan'a döndükten sonra da Herat'ta ve Bağdat'ta bulundu.

🔸 Bağdat'ta iken Halife Mu'temid-Alellah'ın kardeşi Emîr Ebû Ahmed Muvaffak bin Mütevekkil, Ebû Dâvûd'un evine giderek zenci hareketi yüzünden Basra'nın yakılıp yıkıldığını, halkının başka yerlere göç ettiğini, eğer Basra'ya gelip yerleşirse İslam âleminin dört bir yanından ona gelecek talebeler sayesinde Basra'nın yeniden canlanacağını söyledi.

🔸 Ebu Davud emîrin bu ricası üzerine Basra'ya yerleşti.

  • 7
  • 16
BAŞTA OĞLU OLMAK ÜZERE PEK ÇOK HADİS ÂLİMİ YETİŞTİRDİ
BAŞTA OĞLU OLMAK ÜZERE PEK ÇOK HADİS ÂLİMİ YETİŞTİRDİ

Basra'da ve başka yerlerde kendisinden pek çok muhaddis faydalandı.

🔸 Oğlu Abdullah başta olmak üzere Ebû Îsâ et-Tirmizî, İbn Ebü'd-Dünyâ, bir rivayete göre Nesâî, Abdân el-Ahvâzî, Zekeriyyâ b. Yahyâ es-Sâcî, Ebû Bişr ed-Dûlâbî, Ebû Bekir el-Hallâl ve Ebû Avâne el-İsferâyînî gibi muhaddis ve âlimler ona talebelik ettiler.

🔸 Basralı talebelerinden Muhammed bin Ahmed el-Lü'lüî ile Ebû Bekir İbn Dâse kendisinden es-Sünen'i rivayet edenlerin en tanınmışlardır. Ebû Dâvûd 21 Şubat 889 Basra'da vefat etti ve Süfyân es-Sevrî'nin kabrinin yanına defnedildi.

(X) Buhari, Sahih-i Buhari'yi nasıl kaleme aldı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN