Arama

Emir Sultan kimdir?

Osmanlı'nın ikinci kuruluşunun manevi mimarı olan Emir Sultan, tefsir, hadis ve kelam âlimiydi. Padişahlar sefere giderken kendisinin duasını alır, onun elinden kılıç kuşanırdı. Savaşlarda da yer alan alim, II. Murad dönemindeki İstanbul kuşatmasına yaklaşık beş yüz müridiyle bizzat katılmıştı. Üç sultanın döneminde de yaşayan Emir, padişahın arkasında yürümek istediği halde Yıldırım Bayezid onun için "Ulemâ bizim önümüzde gitmelidir." demişti. Peki, Osmanlı alimi Emir Sultan'dan, Timur ne istemişti?

  • 4
  • 10
PADİŞAHLARA KILIÇ KUŞATTI
PADİŞAHLARA KILIÇ KUŞATTI

Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmed ve II. Murad dönemlerine şahit olan Emir Sultan, bu padişahlara kılıç kuşatmış, dualar ederek cihada teşvik etmişti.

Emir Sultan, II. Murad döneminde 1422 yılındaki İstanbul kuşatmasına yaklaşık beş yüz müridiyle bizzat katılmıştı.

Bu İstanbul kuşatmanın tarihini yazan Bizans tarihçisi Ioannec Kananoc, Emîr Sultan'ın 500 kadar dervişiyle birlikte büyük bir debdebeyle padişahın ordugâhına geldiğini, hücum vakti olarak tayin ettiği belirtir. Tarihçi, 24 Ağustos Pazartesi günü öğleden bir saat sonra dervişlerinin başında at üstünde kılıç ve kalkanıyla surlara yaklaşıp kılıcını çekerek üç kere salladıktan sonra hücuma geçtiğini, bu işaret üzerine Osmanlı ordusunun taarruza kalktığını anlatır.

  • 5
  • 10
“ULEMÂ BİZİM ÖNÜMÜZDE GİTMELİDİR”
ULEMÂ BİZİM ÖNÜMÜZDE GİTMELİDİR

Padişahın arkasında yürümek isteyen Emir Sultan'a Yıldırım; "Ulemâ bizim önümüzde gitmelidir." demişti.

Çelebi Mehmed'in oğlu II. Murad, Düzmece Mustafa'nın çıkardığı isyanda devletin birliği ve bekâsının temini adına Emir Sultan'dan manevi yardım istemişti.

  • 6
  • 10
TİMUR EMİR SULTAN’DAN NE İSTEDİ?
TİMUR EMİR SULTAN’DAN NE İSTEDİ?

Ankara Savaşı'ndan sonra Bursa'yı işgal eden Timur'un ordusu, Molla Fenârî ve İbnü'l-Cezerî ile birlikte Emîr Sultan'ı da Kütahya'da bulunan ordugaha götürdü. Burada Timur'un "Artık memleketine, Buhara'ya dön." isteğini her türlü baskıya rağmen reddederek Bursa'ya geri döndü.

Osmanlı'da Ankara Savaşı'ndan sonra yaşanan Fetret Devri'ni sona erdiren Çelebi Sultan Mehmet'in her daim yanında olan Emir Sultan, devletin manevi kurucusu oldu.

Vefat edince vasiyeti gereği cenaze namazı Ankara'dan gelen Hacı Bayram-ı Velî tarafından kıldırılmıştı.

Vefatından sonra Osmanlı padişahları Bursa'ya her geldiklerinde mutlaka şeyhin türbesini ziyaret etmişlerdi. II. Bayezid ile Yavuz Sultan Selim bu ziyaretlerinde Emîr Sultan'ın sandukasının örtüsü altına girip uzun süre dua ederlerdi.

  • 8
  • 10
BİR GELENEK HALİNE GELEN ZİYARETLER
BİR GELENEK HALİNE GELEN ZİYARETLER

Uzun boylu, güzel yüzlü, seyrek sakallı olan Emîr Sultan, on iki terkli taç üstüne yeşil imâme sarardı. Ömrünü derin bir zühd ve takvâ içinde ibadet ve irşatla geçirdiği rivayet edilir.

Emîr Sultan'ın Bursa'da bulunduğu dönemde uzak yerlerde oturan dervişler yılda bir defa kafile halinde yola çıkarak onun duasını almaya giderdi. Bu ziyaretler bir gelenek haline gelmiş, 20'nci yüzyıla kadar devam etmişti.

Bu geleneği Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir isimli eserinde Bursa'dan bahsederken her yıl bahar ayında büyük bir vatandaş kitlesinin toplandığını ve "Erguvan Bayramı" yaptıklarını söyleyerek şöyle der: "Ben Emir Sultan'ın bu rolünü çok seviyorum. Çünkü bizim iklimde gülden sonra bayramı yapılacak bir çiçek varsa o da erguvandır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN