Arama

Emir Sultan kimdir?

Osmanlı'nın ikinci kuruluşunun manevi mimarı olan Emir Sultan, tefsir, hadis ve kelam âlimiydi. Padişahlar sefere giderken kendisinin duasını alır, onun elinden kılıç kuşanırdı. Savaşlarda da yer alan alim, II. Murad dönemindeki İstanbul kuşatmasına yaklaşık beş yüz müridiyle bizzat katılmıştı. Üç sultanın döneminde de yaşayan Emir, padişahın arkasında yürümek istediği halde Yıldırım Bayezid onun için "Ulemâ bizim önümüzde gitmelidir." demişti. Peki, Osmanlı alimi Emir Sultan'dan, Timur ne istemişti?

  • 6
  • 10
TİMUR EMİR SULTAN’DAN NE İSTEDİ?
TİMUR EMİR SULTAN’DAN NE İSTEDİ?

Ankara Savaşı'ndan sonra Bursa'yı işgal eden Timur'un ordusu, Molla Fenârî ve İbnü'l-Cezerî ile birlikte Emîr Sultan'ı da Kütahya'da bulunan ordugaha götürdü. Burada Timur'un "Artık memleketine, Buhara'ya dön." isteğini her türlü baskıya rağmen reddederek Bursa'ya geri döndü.

Osmanlı'da Ankara Savaşı'ndan sonra yaşanan Fetret Devri'ni sona erdiren Çelebi Sultan Mehmet'in her daim yanında olan Emir Sultan, devletin manevi kurucusu oldu.

Vefat edince vasiyeti gereği cenaze namazı Ankara'dan gelen Hacı Bayram-ı Velî tarafından kıldırılmıştı.

Vefatından sonra Osmanlı padişahları Bursa'ya her geldiklerinde mutlaka şeyhin türbesini ziyaret etmişlerdi. II. Bayezid ile Yavuz Sultan Selim bu ziyaretlerinde Emîr Sultan'ın sandukasının örtüsü altına girip uzun süre dua ederlerdi.

  • 8
  • 10
BİR GELENEK HALİNE GELEN ZİYARETLER
BİR GELENEK HALİNE GELEN ZİYARETLER

Uzun boylu, güzel yüzlü, seyrek sakallı olan Emîr Sultan, on iki terkli taç üstüne yeşil imâme sarardı. Ömrünü derin bir zühd ve takvâ içinde ibadet ve irşatla geçirdiği rivayet edilir.

Emîr Sultan'ın Bursa'da bulunduğu dönemde uzak yerlerde oturan dervişler yılda bir defa kafile halinde yola çıkarak onun duasını almaya giderdi. Bu ziyaretler bir gelenek haline gelmiş, 20'nci yüzyıla kadar devam etmişti.

Bu geleneği Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir isimli eserinde Bursa'dan bahsederken her yıl bahar ayında büyük bir vatandaş kitlesinin toplandığını ve "Erguvan Bayramı" yaptıklarını söyleyerek şöyle der: "Ben Emir Sultan'ın bu rolünü çok seviyorum. Çünkü bizim iklimde gülden sonra bayramı yapılacak bir çiçek varsa o da erguvandır."

  • 9
  • 10
EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ
EMİR SULTAN CAMİİ VE TÜRBESİ

Yıldırım Bayezid'in kızı ve Emir Sultan'ın eşi Hundi Hatun tarafından İslam aliminin vefatı üzerine 15'inci yüzyılda yaptırılan Emir Sultan Camii, Bursa'nın doğusunda Uludağ'ın eteklerinde bulunuyor.

Cami, Bursa camileri arasında en büyük kubbeye sahip. 1795 yılında tamamen yıkılan kubbesi, 1804 yılında 3. Selim tarafından yeniden yaptırıldı. 1855 depreminde oldukça zarar gören cami, II. Abdülhamid tarafından da onarılmıştı.

  • 10
  • 10

Oldukça geniş bir avlusu olan Emir Sultan Camii, ziyarete gelenleri ilk olarak geniş bir avluda karşılıyor. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan 16 mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde cami, kuzeyinde türbe ve ahşap odalar yer alıyor.

Emir Sultan Camii'nin hemen yanında yer alan türbede Emir Sultan, oğlu Emir Ali, eşi Hundi Hatun ve iki kızının kabirleri bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN