Arama

Endülüslü filozof ve hekim: İbn Tufeyl

İbn Tufeyl, 12. yüzyılda Müslümanların hüküm sürdüğü Endülüs'te doğdu ve yaşadı. Tıp ve felsefe alanında eğitim aldı; iyi bir cerrah ve tabip olmasının yanında felsefi tartışmaların da aranan ismi oldu. İlgi alanı oldukça geniş olan İbn Tufeyl, Hz. Osman mushafının Kurtuba'ya intikalini de bir öyküyle kaleme aldı. İbn Tufeyl, "ıssız bir adada yaşam" konusunun ilk kez işlendiği, uykulu çocukluk evresinden bilgiye ve bu bilgiyle karakterin dünyayı ve etrafındaki her şeyi kavramasını ele alan Hayy bin Yakzan'ın müellifi olarak pek çok eserin ilham kaynağı oldu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 11
GÖREVİN İBN RÜŞD’E VERİLMESİNİ SAĞLADI
GÖREVİN İBN RÜŞD’E VERİLMESİNİ SAĞLADI

Bir ara İbn Rüşd de tartışmaya katılıp bilgisini ispatlama imkânı bulur.

Yine İbn Rüşd'ün öğrencisinin aktardığına göre, halifenin İbn Tufeyl'e Aristo külliyatına açıklamalar yazılmasından söz etmesi üzerine kendisinin böyle bir iş için fazla yaşlı olduğunu söyleyen İbn Tufeyl bu görevin İbn Rüşd'e verilmesini sağlamıştır.

(x) 🔍 Dünya tarihine yön veren Endülüs alimlerinin buluşları

  • 7
  • 11
TIP LİTERATÜRÜNDE EN UZUN MANZUM ESERİ O YAZDI
TIP LİTERATÜRÜNDE EN UZUN MANZUM ESERİ O YAZDI

Ebû Ya'kûb, otoritesini kabule yanaşmayan Kafsa şehrini fethettiği sırada maiyetinde İbn Tufeyl de vardı. Zaferden sonra ülkenin her yanına gönderilen fetihnâmeye İbn Tufeyl'in yazdığı bir kaside de eklenmişti.

Bu kasidenin yazılışından 10 yıl önce de Ebû Ya'kûb, Hristiyanlara karşı topyekûn cihad çağrısında bulunurken çoğunluğu Kays kabilesine mensup Arapların orduya katılmasını temin etmek üzere İbn Tufeyl'den bir kaside yazmasını istemiş, filozof da bu isteği yerine getirmişti. İbn Tufeyl, İslam tıp literatüründe kendi türünün en uzun manzum eserini (urcûze) kaleme almıştır.

  • 8
  • 11
TIBBIN TEORİK KONULARIYLA İLGİLİ İNCELEMELER YAPTI
TIBBIN TEORİK KONULARIYLA İLGİLİ İNCELEMELER YAPTI

Nitekim İbn Rüşd ile filozofun el-Külliyyât fi't-tıb adlı eseri etrafında müzakerelerde bulunduğu kaydedilir. Öte yandan ilim tarihçileri, İbn Tufeyl'in astronomideki yetişmişliğinin tıptan daha ileride olduğu kanaatindedir.

Bunun sebebi, Batlamyus astronomi teorisine yöneltilen eleştirilerin Endülüs'teki öncülerinden biri olmasıdır.

  • 9
  • 11
ASTRONOMİ ALANINDA DERİN BİLGİ SAHİBİYDİ
ASTRONOMİ ALANINDA DERİN BİLGİ SAHİBİYDİ

Bitrûcî de astronomi üzerine olan eserinin mukaddimesinde İbn Tufeyl'in kendisine bu yeni sistemden söz ettiğini, gök cisimlerinin hareketlerini merkez dışı yörüngeler ve episiklüs modeline ihtiyaç duymadan açıkladığını belirtmiştir.

(x) 🔍 "Müslüman aleminin tek romanı"

  • 10
  • 11
HZ. OSMAN’IN MUSHAFININ HİKÂYESİNİ YAZMIŞTI
HZ. OSMAN’IN MUSHAFININ HİKÂYESİNİ YAZMIŞTI

Makkarî, İbn Tufeyl'in torununun oğlu olan Vezir Ebû Zekeriyyâ Yahyâ'nın elindeki bir metinden bu mushafın Emevî geleneğindeki hikâyesini aktarmıştır. Ancak İbn Tufeyl'in ilmî şahsiyetinin en önemli unsurunu filozofluğu oluşturur.

Nitekim Merrâküşî de her şeyden önce onun bir Müslüman filozof oluşuna, felsefî çalışmalarının yöneldiği alan ve fikirlere temas etmektedir. İbn Tufeyl, Ebû Ya'kûb Yûsuf'un 1184 yılındaki ölümü üzerine yerine geçen oğlu Ebû Yûsuf el-Mansûr tarafından da himaye edildi ve Ebû Ya'kûb'un ölümünden bir yıl sonra Merakeş'te vefat etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN