Arama

Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari’nin hayatı…

Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı Nebi" olarak anılan sahabedir. Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Eyyüb el Ensari, Resul-i Ekrem'in tüm gazvelerine iştirak etmişti. Peygamberimizin vefatının ardından, ilerlemiş yaşına rağmen her yıl bir savaşta bulunmaya gayret eden Eyyüb el Ensari'nin katıldığı seferlerin sonuncusu, Müslümanların ilk İstanbul kuşatması olmuştu. Eyyüb el Ensari'nin kabri Fatih Sultan Mehmet'in gerçekleştirdiği fetih sonrası Akşemseddin tarafından buldu ve o tarihten bugüne daima ziyaret edilen mekanlardan biri oldu. Peki, Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari'nin hayatı…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 15
‘PEYGAMBERİMİZE YAPTIĞIN GİBİ HİZMET ETMEK İSTİYORUM’
‘PEYGAMBERİMİZE YAPTIĞIN GİBİ HİZMET ETMEK İSTİYORUM’

Hâricîler'le ve Muâviye ile yapılan savaşlarda Hz. Ali'nin yanında yer aldı. Bu dönemde Basra valisi olan Abdullah bin Abbas Basra'ya gelen Ebû Eyyûb'a, "Senin vaktiyle Peygamberimize yaptığın gibi ben de bugün sana hizmet etmek istiyorum" diyerek konağını ona bıraktı.

Giderken de kendisine 40 bin dirhem, 20 köle ve değerli hediyeler vererek onu uğurladı.

  • 5
  • 15
KATILDIĞI SEFERLERİN SONUNCUSU İSTANBUL KUŞATMASIYDI
KATILDIĞI SEFERLERİN SONUNCUSU İSTANBUL KUŞATMASIYDI

Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Ebû Eyyûb el-Ensârî, "Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız" (el-Bakara 2/195) mealindeki ayette sözü edilen tehlikeyi savaşa gitmeyip işiyle gücüyle meşgul olmak şeklinde açıklardı.

Bu sebeple ihtiyarlık döneminde bile her yıl bir savaşta bulunmaya gayret etti. Katıldığı seferlerin sonuncusu Müslümanların ilk İstanbul kuşatması oldu.

  • 6
  • 15
VASİYETİ ÜZERİNE SURLARA YAKIN BİR YERE DEFNEDİLDİ
VASİYETİ ÜZERİNE SURLARA YAKIN BİR YERE DEFNEDİLDİ

Onun bu kuşatmadan bir yıl sonra (669) gönderilen Yezîd bin Muâviye kumandasındaki takviye birliğin içinde bulunduğu da rivayet edilir. Ebû Eyyûb, kuşatma devam ederken hastalanarak 669 yılında vefat etti. Ancak 670, 672 veya 675 yıllarında öldüğü de ileri sürülmüştür.

Cenaze namazını Yezîd bin Muâviye kıldırdı. Vasiyeti üzerine bir askerî birlik tarafından surlara yakın bir yere götürülerek oraya defnedildi.

(x)Hayattayken cennetle müjdelenen 10 sahabe

  • 7
  • 15
BİZANS İMPARATORU NEDEN GERİ ADIM ATTI?
BİZANS İMPARATORU NEDEN GERİ ADIM ATTI?

Durumu öğrenen Bizans imparatorunun kuşatma kalktıktan sonra onu kabrinden çıkarıp vahşi hayvanlara yedireceğini söylediği, fakat İslam ordusu kumandanı tarafından gönderilen cevapta, böyle bir şey yapıldığı takdirde İslam ülkesinde yaşayan Hristiyanların ve kiliselerin zarar göreceği bildirilince kabre dokunmayacaklarına dair teminat verdiği nakledilir.

  • 8
  • 15
HRİSTİYANLAR KITLIK ZAMANLARINDA KABRİ ZİYARET EDERLERDİ
HRİSTİYANLAR KITLIK ZAMANLARINDA KABRİ ZİYARET EDERLERDİ

Ebû Eyyûb'un kabrinin sonraları bir bina içine alındığı, kıtlık zamanında kabrini ziyarete gelen Hristiyanların onun hürmetine yağmur istediği ve asırlar boyunca bu kabrin itina ile korunduğu söylenmekte, bazı seyyahların verdiği bilgiler de bu rivayetleri doğrulamaktadır.

Bu seyyahlardan Ali bin Ebû Bekir el-Herevî (ö. 1215), Ebu Eyyub el-Ensari'nin kabrini ziyaret ettiğini belirtmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN