Arama

Fransız işgaline karşı savaşan bir mücahit: Emir Abdülkadir Cezairi

Fransa, dünya sömürgecilik tarihinde en utanç verici sayfalara sahip ülkelerden biri. 19. yüzyılda Fransa'nın Cezayir'deki katliamları emperyalizmin kanlı yüzünün göstergesiydi. Cezayir'i öyle bir yağmaladılar, yer altındaki madenlerinden, insanların zihinlerine kadar öyle bir sömürü düzeni kurdular ki, günümüzde yine o kirli yüzleriyle karşımızdalar. O gün de emperyalizme direnen kahramanlar vardı. İşte onlardan biri; Emir Abdülkadir Cezairi. Cezayir'i Fransız işgaline karşı örgütleyen savaşçı ve aynı zamanda bir alim. Tam on dört yıl mücadele etti, direnişin Müslüman lideri oldu. Öyle ki, at üstünde kılıcını kınına koymadan düşmanı hayrete düşüren mücadelesi için "Bineğinin eyeri onun tahtıydı" demişlerdi. Emir Abdülkadir'in mücadelesinin son bulmasıyla Cezayir, dünya tarihinin en kanlı katliamlarından birine sahne oldu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 16
KAHRAMANLIĞI VE ZEKÂSI İLE KABİLELERİ ETRAFINDA TOPLADI
KAHRAMANLIĞI VE ZEKÂSI İLE KABİLELERİ ETRAFINDA TOPLADI

Emîr Abdülkadir, üstün dehası, cesareti, kibar davranışları, sade yaşamı ve etkileyici hitabetiyle dindar ve aydın bir kişi olarak tanınırdı.

Kahramanlığı ve zekâsı sayesinde yerli kabileleri etrafına topladı, nüfuzunu Batı ve Orta Cezayir'e kadar genişletti. Büyük Sahra'nın bazı şeyhleri de ona tâbi oldular. Emîr Abdülkadir, 2 yıl içinde bir devlet kurmayı başardı.

  • 9
  • 16
HALKIN BAĞIMSIZLIK KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİNİ SAĞLADI
HALKIN BAĞIMSIZLIK KONUSUNDA BİLİNÇLENMESİNİ SAĞLADI

Fas yoluyla İngiltere'den sağladığı top ve tüfeklerle düzenli bir ordu kurdu. Ülkenin iç kesimlerinde askeri teçhizat üreten fabrika, ambar ve atölyeler açarak; top mermisi, süngü, kurşun ve değişik silahlarla barut üretilmesini sağladı.

İyi bir istihbarat ağı kuran Emîr Abdülkadir, eğitimi yaygınlaştırdı ve halkı bağımsızlık konusunda bilinçlendirdi.

  • 10
  • 16
DÜŞMANIN BİLE TAKDİR ETTİĞİ BİR LİDERDİ
DÜŞMANIN BİLE TAKDİR ETTİĞİ BİR LİDERDİ

Tarihler 30 Mayıs 1837'yi gösterdiğinde Emîr Abdülkadir, Fransız işgal kumandanı General Bugeaud ile Tafna Antlaşması'nı imzaladı; böylece memleketin üçte ikisine hâkim oldu.

General Bugeaud, Emîr Abdülkadir hakkında şu sözleri söylemişti: "Abdülkadir hızlı, zeki, ne yapacağı belli olmayan bir düşmandır. Dehası ve temsil ettiği inanç sayesinde kazandığı itibarla kitleleri bize karşı harekete geçiriyor. Kendisi sıradan bir insan değil; Müslümanların severek arzuyla beklediği ve hasretle kucakladığı bir liderdir."

  • 11
  • 16
EMİR ABDÜLKADİR FRANSIZLARIN TEKLİFİNİ REDDETTİ
EMİR ABDÜLKADİR FRANSIZLARIN TEKLİFİNİ REDDETTİ

Fransızlar, askeri güçlerini arttırarak Cezayir'i her yerden kuşatmaya başladılar. Doğuda Osmanlı tâbiiyetini sürdüren ve kendilerine karşı direnen Ahmed Bey'i yenerek Kostantîne şehrini zapt ettiler. 1839 sonbaharında nüfuzunu sınırlandırmak için Abdülkadir'le görüşmek istediler.

Red cevabı alınca da kuvvet göndererek Cezayir'i Kostantîne'ye bağlayan Bîbân Geçidi'ni ele geçirdiler. "Cihâd-ı mukaddes" ilan eden Abdülkadir, küçük fakat hareket kabiliyeti yüksek birliklerini Fransızlar üzerine sevk etti.

  • 12
  • 16
FAS SULTANINI ABDÜLKADİR’İ DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇİRDİ
FAS SULTANINI ABDÜLKADİR’İ DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇİRDİ

1840 sayısı arttırılan ve kuvvetlerini Abdülkadir'in harp taktiğine uygun şekilde hazırlayan Fransızlar büyük bir taarruza geçtiler. Pek çok önemli şehri işgal ettiler. 16 Mayıs 1843'te Abdülkadir'in seyyar ordugâhını bile bastılar. Abdülkadir Fas'a sığınmak zorunda kaldı.

Peşini bırakmayan General Bugeaud, 1844 Ağustos'unda Isly'de Fas ordusunu yendi; 1844 Ekim'inde imzalanan Tanca Antlaşması'yla Fas sultanını, Abdülkadir'i desteklemekten vazgeçirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN