Arama

Güney Afrika'nın ilk Müslüman pilotu Ebubekir Rüştü Atala kimdir?

Güney Afrika'nın ilk Müslüman pilotu Ebubekir Rüştü, halkı irşad etmesi için Sultan Abdülaziz tarafından buraya gönderilen Ebubekir Efendi'nin torunuydu. Sultan Abdülhamid'in eğitimini desteklediği Rüştü Bey, Çanakkale, Kut'ül Amare, Yemen cephelerinde yer aldı. Lawrence'a karşı Teşkilatı Mahsusa üyesi olarak Ortadoğu'da çalıştı. Peki, Ebubekir Rüştü Atala, Lawrence'a karşı nasıl istihbarat topladı?

  • 6
  • 10
RÜŞTÜ BEY’E VERİLEN KRİTİK GÖREV
RÜŞTÜ BEY’E VERİLEN KRİTİK GÖREV

Bu dönemde Ebubekir Rüştü, Irak, Basra, Yemen arasında görev yaptı. İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence'ın planlarını öğrenme ile görevlendirilen Rüştü Bey, bazen onun kılığına girdi bazen kendini Lawrence'ın adamlarından biri olarak tanıtarak Araplarla görüştü.

Lawrence'a karşı Teşkilatı Mahsusa üyesi olarak Ortadoğu'da çalıştı. Onun hayatı Güney Afrika'da başlayıp İstanbul, Londra, Çanakkale, Bağdat, Yemen, Basra'da devam edip yine doğduğu topraklarda geçti.

  • 7
  • 10
İNÖNÜ NEDEN RÜŞTÜ BEYİ VATANDAŞLIKTAN ÇIKARDI?
İNÖNÜ NEDEN RÜŞTÜ BEYİ VATANDAŞLIKTAN ÇIKARDI?

Savaştan sonra Rüştü Bey, Güney Afrika'ya dönerken ağabeyi Fuat Bey Londra'ya eğitimini tamamlamaya gitti. Milli Mücadele'yi destekleyen aile, Kurtuluş Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sevinçle karşıladı.

Rüştü Bey, 1939'daki Erzincan Depremi'nin haberi alınınca Güney Afrika'da para toplayıp Türkiye'ye gönderdi. Fakat 1939'da Fuat Bey, İsmet İnönü imzasıyla 'haber vermeden yabancı bir ülkenin tabiyetine girdiği' gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkartıldı.

  • 8
  • 10
APARTHEİD REJİMİNİN BASKILARINA MARUZ KALDI
APARTHEİD REJİMİNİN BASKILARINA MARUZ KALDI

Fuat Bey ve ailesi yanlış olan bu karardan sonra sorunu çözmek için uğraşırken 1948'de Güney Afrika'da Apartheid rejimi başladı. Aile için daha kötü günler başladı.

Bu rejimden yüzünden Rüştü Bey ve ailesi, Müslüman olduğu için hükümet tarafından ikinci sınıf vatandaş olarak kabul edildi ve baskılara maruz kaldı.

  • 9
  • 10
APARTHEİD REJİMİ NEDİR?
APARTHEİD REJİMİ NEDİR?

Apartheid rejim, insanın en katı şekilde sınıflaştırıldığı, insanlığa karşı suçun işlendiği bir rejimin adıydı. 1948 yılı sonrasında Güney Afrika'da Ulusal Parti'nin iktidara gelmesiyle başlayan, kurumsallaşarak ilerleyen ve ırk ayrımına dayanan bir rejimdi.

1990'lı yıllara kadar devam bu rejimden dolayı birçok insan haksız yargılamalar ve alıkonulmalardan ötürü acı çekmiş, hatta hayatlarını kaybetti.

  • 10
  • 10
RÜŞTÜ BEY’İN GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ BÜYÜK HAYALİ
RÜŞTÜ BEY’İN GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ BÜYÜK HAYALİ

Rüştü Bey'in bir hayali vardı; otobüsle ailecek Türkiye'ye dönmek. Otobüs alınsa da Güney Afrikalı yetkililer bu yolculuğa onay vermedi.

Daha sonra Rüştü Atala, ticarete başlayıp Johannesburg'ta zeytinyağı, incir, tütün sattı. Zeytinyağının Afrika'da yaygınlaşmasını sağlayan Rüştü Atala, vefat ettiğindeyse Johannesburg'a gömüldü.

Kendi kahramanlıklarını anlatmaktan imtina eden Ebubekir Rüştü Atala, Fransızca, İngilizce, Yunanca gibi Batı dillerini çok iyi derecede biliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN