Arama

Güney Afrika’nın ilk siyahi başkanı: Nelson Mandela

Hayatını ırkçılığa karşı mücadeleye ve Güney Afrika halkının tüm bireylerinin eşit haklarla yaşayabileceği "özgürlük davası"na adayan bir isim, Nelson Mandela. Batı emperyalizminin yarattığı "ırkçılık" karşısında yaşamı boyunca mücadele veren Madiba, bundan tam 28 yıl önce Güney Afrika'nın seçimle iktidara gelen ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçti.

  • 2
  • 12
EMPERYALİZME MARUZ KALAN İLK BÖLGE
EMPERYALİZME MARUZ KALAN İLK BÖLGE

Afrika'daki katliamların tarihi, emperyalizm hedeflerini gerçekleştirmek isteyen "beyaz adam"ın kıtaya ayak basması ile başladı.

İlk olarak, Güney Afrika'daki Koi Koi yerlileri katliamla tanıştı.

Bölgeye ayak basan Batılıların gıda ihtiyacını karşılayan Koi Koi yerlileri, topraklarından, kerestelerinden, mallarından ve nihayetinde canlarından olmuşlardı: Beyaz adam, 100 bin kişiyi katletmişti.

Sömürgecilik ve katliamlar daha sonra tüm kıtaya yayılmaya başladı.

  • 3
  • 12
ELMAS VE ALTIN BÖLGENİN DEĞERİNİ ARTIRDI
ELMAS VE ALTIN BÖLGENİN DEĞERİNİ ARTIRDI

Güney Afrika, önce Hollanda ardından İngiltere'nin sömürüsüne maruz kaldı.

1867'de elmasın, 1886 yılında ise Johannesburg kenti yakınlarında altın madeninin bulunması, şehrin bölgenin emperyalist güçler için değerini iyice artırdı. Bu aynı zamanda siyasi kamplaşma ve bölünmeyi de beraberinde getiriyordu.

Yerliler, karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve sömürü nedeniyle daha kuzeye yerleşerek, "Boer" adı verilen toplulukları oluşturdular.

Yıllar süren savaşların sonunda, Britanyalılar ile Boerler bir araya getirilmek istense de, II. Dünya Savaşı'nda İngiltere saflarında savaşma konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bu birliktelik sonlandı.

  • 4
  • 12
APARTHEID REJİMİNE KARŞI DİMDİK AYAKTA: MADİBA
APARTHEID REJİMİNE KARŞI DİMDİK AYAKTA: MADİBA

II. Dünya Savaşı sonrası, beyaz azınlığın yönetici ve üstün konumda olduğu, politik ve sosyal hemen her alanda siyah beyaz ayrımının olduğu "apartheid" adı verilen rejim Güney Afrika'da hâkim olmaya başladı.

Bu rejime karşı mücadelenin en büyük savunucusu ise, bugün dünyada "özgürlük ve uzlaşının lideri" olarak tanınan "Madiba" lakaplı Nelson Mandela olacaktı.

  • 5
  • 12
NELSON MANDELA KİMDİR?
NELSON MANDELA KİMDİR?

Irkçılığa karşı verdiği mücadeleyle tanınan Nelson Mandela, bir kabile şefinin oğlu olarak 18 Temmuz 1918 tarihinde dünyaya geldi.

Doğduğunda "Rolihlahla Dalibhunga" adı konulan Mandela'ya o dönemin geleneği olarak okula başladığı ilk gün öğretmeni tarafından "Nelson" ismi verildi.

Eğitiminin ilerleyen dönemlerinde ırkçılığa karşı direnişiyle öne çıkan Mandela, öğrencilik yıllarında düzenlediği bir boykot gerekçesi ile okuldan uzaklaştırıldı ve yıllar süren mücadelesindeki ilk cezasını almış oldu. Uzaktan eğitim alarak hukuk fakültesinden mezun olan Mandela, ülkenin ilk siyahi avukatı olarak Oliver Tambo ile avukatlık bürosu açtı.

  • 6
  • 12
SİYASİ FAALİYETTE BULUNMASI YASAKLANDI
SİYASİ FAALİYETTE BULUNMASI YASAKLANDI

Nelson Mandela, hayatını beyaz üstünlüğünü öngören Apartheid rejimine karşı mücadele etmeye ve ülkesinde siyah beyaz ayrımı olmadan toplumun tüm bireylerinin eşit haklarla yaşayabileceği özgürlük davasına adadı.

Beyaz olmayan halkın beyazlara karşı eşitlik mücadelesini savunan Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) ilk kez 25 yaşındayken katılan efsanevi lider, yakın yol arkadaşları Walter Sisulu ve Oliver Tambo ile ANC'nin Gençlik Kolu'nu kurdu ve başkanlığını üstlendi.

Irkçılığın etkilerini ağır şekilde gösterdiği 1950'li yıllarda daha militanca bir örgütlenmeyi savunan Mandela, parti içinde etkin rol almaya başladı. Görüşleri nedeniyle defalarca tutuklanan Mandela'nın siyasi faaliyetlerde bulunması hükümet tarafından yasaklandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN