Arama

Halkın Dostları’ndan Hakk’ın dostlarına İsmet Özel

Geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan şair ve yazar İsmet Özel'i ne kadar tanıyor, hayatı hakkında hangi detayları biliyorsunuz? İsmet Özel, komünistken de "kafir, Batı, kapitalist dünya sistemi" karşıtıydı, Türklük derken de… Düşüncesinde, şiirinde, varoluşunda devamlılık olan ender yazarlardan olan İsmet Özel'in, entelektüel kimliği de buradan geliyor.

  • 3
  • 16
FELSEFENİN EŞLİK ETMEDİĞİ YAZISI YOKTU
FELSEFENİN EŞLİK ETMEDİĞİ YAZISI YOKTU

İsmet Özel şiirlerinde, yazılarında, Türkiye'nin ya da dünya sisteminin mekanizmasını anlatırken "insan"ı her zaman merkeze aldı. Felsefenin eşlik etmediği yazısı neredeyse yoktur; Tahrir Vazifeleri başlı başına bir felsefe metnidir. Türk okuru Tahrir Vazifeleri'ni yeterince okumadı, yeterince anlamadı.

İsmet Özel hayatı boyunca bir kendilik bilgisi üretti, bir kampın adamı, sözcüsü olmayı varoluşuna kabul ettiremedi.

Müslümanlara, Türklere alelade, sıradan insan olmama, biricik kalma şuuru için çırpındı; o kendisi gibi Müslümanların da kâfirinden ayrı bir hayat yaşaması, varoluş sergilemesi için yazdı, Müslümanlar "herkesleşmek", sıradanlaşmak, basit bir Batı mukallidi olmak için yırtındı.

  • 4
  • 16
‘DÜŞÜNME ÖZGÜRLÜĞÜ’NÜ ÖNE ÇIKARDI
‘DÜŞÜNME ÖZGÜRLÜĞÜ’NÜ ÖNE ÇIKARDI

Ortam içinde kalıp sistem dışında düşünme özgürlüğü kazanmayı öne çekti, "asfaltta gezip asfaltı eleştirme özgürlüğü"nden bahsetti, hitap ettiği çevreler "en iyi asfaltı üretme"nin derdindeydi.

Dünyaya gelmeyi saldırıya uğramak şeklinde yorumlarken Heidegger'in fırlatılma istiaresini kullandı, dünyayı savaş meydanı olarak okurken de dünya hayatını bir hurma ağacının dibinde gölgelenme hadisi zihnindeydi. "Ortama uymuyorum çünkü dünyada evimde değilim" düşüncesi insanın tamamlanmamış bir proje olduğuna atıf yapıyordu. Kim tamamlayacak bu projeyi… Hiçbir zaman insanı mutlaklaştıran bakış açısına girmedi, Al-lah'ın takdirini bir ehli sünnet müdafii olarak zihninin merkezine yerleştirdi. İnsanın özü olduğunu söyleyen klasik felsefeye karşı çıktı, insanın özü-nün değil tarihinin olduğunu söyleyerek sorumluluğunu yüzgeri eden insan varlığının foyasını çıkardı. Kimse kötüyü, çirkini, gavura has olanı yapıp özünü suçlamasın, insan ve dahi Müslüman yaptıkları kadar insan ve Müslümandı.

  • 5
  • 16
‘İSMET ÖZEL NEDİR’ DİYE SORANLARA…
‘İSMET ÖZEL NEDİR’ DİYE SORANLARA…

Anadolu'nun, biz Türklerin ailelerinden birinin evladıydı, asaleti soyundan, boyundan, klanından, verili gelmiyordu, Arap Komserin Oğlu olarak kendisine "gazetelerimi getir" diyen valiye "benim görevim değil çok istiyorsanız kendiniz alın" diyen babasının asaletini tevarüs ettirmişti. Kadirşinas itaatsizliği tevarüs edilmemiş asaletinden, yani yapıp ettiklerinden, dünyaya doğru yürümesinden belliydi.

Dünyaya gelmenin amacı nedir; en konforlu maddi imkânlara sahip olmak mı, şaşaalı medeniyet kurmak mı? Tabii ki hayır, kapitalizme, küfre karşı varoluş göstermek kendini sahicilik arayışıyla açıklar.

İsmet Özel nedir diye soranlara rahatlıkla baştan ayağa sahicilik arayışı diyebilirsiniz, zannetmeyin ki samimiyet yahut sadece sözleriyle yaşadıkları arasında hilaf bulunmayan… Sahicilik kişinin "kendi potansiyelinden başkasına" itibar etmemesiydi…

  • 6
  • 16
‘KÂFİRLE ÇATIŞMAYI GÖZE ALAN MÜSLÜMANA TÜRK DENİR’
‘KÂFİRLE ÇATIŞMAYI GÖZE ALAN MÜSLÜMANA TÜRK DENİR’

Fichte'nin "kendi kendine yeten Alman ruhu"nu önce İsmet Özel varlığına sonra Türk milletine uyguladı, kendi kişisel tarihini Türkiye'nin tarihiyle birlikte okuması bu bütünlükten kaynaklanır.

Türklük vurgusunu seslendirdiğinde neoliberal siyasallık hâkimdi, AB ile birleşme, bir arada yaşama, hoşgörü kavramları etrafında millet vasfına karşı aleni bir proje yürütülüyordu, "kâfirle çatışmayı göze alan Müslümana Türk denir" diyerek, bilkuvve millet bağını bilfiile çekti, millet olma erdemini, asaletini yeniden bu topraklara hatırlattı.

  • 7
  • 16
İSMET ÖZEL VAAZ VEREN YAZARLARDAN OLMADI
İSMET ÖZEL VAAZ VEREN YAZARLARDAN OLMADI

Muhammed Hamidullah'ın İslam'a Giriş'ini okuduktan sonra sadece Müslüman olurken başkasından, kâfirden geleni reddetme şiarını da aldı, İslamcılık düşüncesine getirdi. Antagonist siyaset anlayışı vardır, gri nedir bilmez, dizleri ve elleriyle tempo tutarken söylediği "freedom now" sloganına "gerçekçi ol imkânsızı iste"yi ekler her zaman. İsmet Özel vaaz veren yazarlardan olmadı, ahlakçı da değildi; ahlak yazılarının başköşesine yerleşmesine rağmen. Belki Seyyid Kutup'tan mülhem devletten çok toplumu öne çıkarır. Toplumu cemaatleşme kavramıyla birlikte izah ederken millet bağına geçişi sağlar. Bu tarihsel süreklilik dünyaya katı bakışın, güçlü toplum arayışının, tazelenen, her gün yenilenen bir dünyada var kalmanın temel formülüdür. "Düzen değişsin diyenleri düzen değiştirdi" ifadesi öne çıkanların, projelere dâhil olanların, para ve kariyer için davanın değerini çürütenlerin konumlarını açık eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN