Hocaların Hocası: Şerif Mardin
Şerif Mardin, insanların ağzına din kelimesini almaya çekindiği dönemlerde büyük bir cesaret örneği göstererek dini konularda sosyolojik çalışmalar yapar ve siyaset tarihi, din ve toplum sosyolojisi gibi konulara önemli katkılarda bulunur. Eserleri halen ders kitabı olarak okutulan "hocaların hocası" Şerif Mardin'i aramızdan ayrılışının 6. yıl dönümünde daha yakından tanıyalım...
Giriş Tarihi: 06.09.2022
11:12
Güncelleme Tarihi: 06.09.2023
14:47
Şerif Mardin'in sosyal bilimlere katkıları
🔶 Şerif Mardin, daha sonraki yıllarda düşünce tarihinin yanında, siyaset sosyolojisi ve din sosyolojisi alanlarından hareketle Osmanlı-Türk toplumsal yapısını anlamaya çalıştı . Kültürel dinamiklerin etkilerini ve bunların toplumsal alanda gösterdikleri süreklilikleri çok disiplinli bir yaklaşımla inceledi.
🔶 Osmanlı'dan cumhuriyete geçiş ve modernleşme sürecinde din, ideoloji ve kültür giderek Mardin'in temel çalışma alanları haline geldi. Yetmiş yıllık bir akademik yaşantıya sahip olan Şerif Mardin'in din konusunda cesur yaklaşım ve konuşmaları zaman zaman akademik ve siyasi camiadan tepki almasına sebep oldu.
Bilime Adanmış Bir Ömür: Şerif Mardin
🔶 Türk biliminde derin izler bırakan, merkez-çevre ilişkisi ve sivil toplum kavramlarını Türk sosyolojisine kazandıran Şerif Mardin, Türk modernleşmesi, din-siyaset ve Jön Türkler üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.
🔶 Ünlü sosyolog, 20. yüzyılın ikinci yarısında Türkiye'de kentleşmenin ne gibi sorunlar ortaya çıkardığını da gördü. Bu yüzden, literatüre "mahalle" ve "mahalle baskısı" kavramlarını getirdi. Türkiye'de mahallenin oluşturduğu kontrol mekanizmasına ve bireysel özgürlükleri kısıtlayan boyutlarına dikkati çekti.
Şerif Mardin'in öğretim üyeliği yaptığı okullar
🔶 Şerif Mardin, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Şehir Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Yurtdışında ise Washington'daki American University'de uzun süreli öğretim görevlisi olarak çalıştı ve İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı'nı yürüttü . Ayrıca Türkiye Sosyal Bilimler Derneği kurucu başkanlığını yaptı.
🔶 Farklı televizyon kanallarında insan, tarih ve sosyoloji konularında sohbet programlarına katılan Şerif Mardin, toplumun bilinçlenmesinde önemli rol oynadı. Sabancı Üniversitesi'nde, Tanzimat Dönemi Türk Düşüncesi hakkındaki çalışmalarını geliştirecek olan bir programın başına getirilen Mardin , 2011 yılında kendisine "Emeritus" unvanı verildikten sonra da çalışmalarını sürdürdü.
📌Emeritus nedir? Emeritus sözcüğü fahri, görev süresini tamamlamış ama ders verme hakkını saklı tutan öğretim görevlilerine verilen akademik unvan manasına gelir.
🔶 Birçok akademisyenin yetişmesine katkısı olan ve pek çok üniversitede ders veren Şerif Mardin, 6 Eylül 2017 tarihinde, 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu.
Bir ilmi hazine: Katip Çelebi'nin Eserleri
🔶 Şerif Mardin, tüm konuları din etrafında konuşarak bilimsel olarak inceleyen bir bilim adamı idi . Kimsenin inceleyemediği, ağzına din kelimesini kelimesini almaktan çekindiği zamanlarda Şerif Mardin, bu kelimeler perspektifinde sosyal bilimlere dair çalışmalar yaptı ve cesaretini ortaya koydu.
🔶 Toplumumuzun yerli sosyolojisini anlamaya, anlamlandırmaya çalışarak bizlere çok önemli eserler bıraktı. Akademik ve ilmi çalışmaları ile Türkiye'de tarihi işler başarmış bir bilim insanı olan Şerif Mardin, yazdığı makaleler ve kitaplarla siyaset bilimine yön vererek Türk sosyolojisine büyük katkılar sundu.
Filistin'in yankılanan sesi: Edward Said
🔸 Türk Modernleşmesi
Türkiye'nin modernleşme / Batılılaşma eksenindeki müzmin tartışma konularına Şerif Mardin'in yaklaşımı, modernleşme sürecini ileri - geri kutuplaşmasına indirgemiyor. Derlemede, modernleşmeyi ve farklı düşünce akımlarının modernleşmeyi algılayışlarını ele alan makaleler yanında modernleşme sürecinin gençlik, kültür, toplum, demokrasi gibi kurumsal-kavramsal çerçevelerdeki yansıyışını, dinamiklerini tartışan yazılar yer alıyor.
Eseri D&R üzerinden satın almak için tıklayınız