Hz. Hafsa kimdir? Hz. Hafsa olayı nedir? Hz. Hafsa ile ilgili kıssalar ve rivayet ettiği hadisler
Müminlerin annesi Hz. Hafsa, Peygamber Efendimizin eşi, Hz. Ömer'in ise kızıdır. Hicret'in 3. yılında Resul-i Ekrem Efendimiz ile evlenen Hz. Hafsa, Hz. Ebubekir'in kızı Hz. Ayşe ile iyi anlaşırdı; aktarılan kimi rivayetlerde iş birliğine gittikleri bilinir. Yaşadığı dönemde okuma yazma bilen az sayıdaki kadınlardan olan Hz. Hafsa, aynı zaman hafız sahabilerdendi. Cebrail'in Peygamber Efendimize "Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir" dediği belirtilmiş; Hz. Hafsa, Peygamberimiz'den ve babası Hz. Ömer'den 60 hadis rivayet etmiştir.
Giriş Tarihi: 24.04.2021
17:19
Güncelleme Tarihi: 17.03.2022
16:43
Sesli dinlemek için tıklayınız.
PEYGAMBERİMİZİN TUTUMU NEDENİYLE NAZİL OLAN AYET
Allah'ın helal kıldığı şeyleri, eşlerini memnun etmek için kendine haram etmemesi gerektiğine dair ayetin yukarıda zikredilen ilk iki olaydan biri üzerine nazil olduğu ifade edilmiştir.
"Ey peygamber! Allah'ın sana helâl kıldığını, eşlerini hoşnut etmek arzusuyla niçin kendine haram kılıyorsun? Bununla beraber Allah bağışlayıcıdır, merhametlidir."
📕 Tahrîm suresi 1. ayetin tefsiri
🔸 Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte sır saklamadaki kusuru nedeniyle Peygamber Efendimizin (sav) Hz. Hafsa'yı ric'î talâk ile boşadığı rivayet edilir.
🔸 Bu durumu öğrenen Hz. Ömer, Resul-i Ekrem'i (sav) gücendirmenin Allah Teâla'yı gücendirmek olacağını düşünmüş ve çok üzülmüştür.
🔸 Ardından Allah'ın, Peygamber Efendimize (sav) Hz. Hafsa'yı boşamamasını emrettiği ya da Cebrail'in "Hafsa çok oruç tutan ve çok namaz kılan bir hanımdır ve cennette senin eşindir" sözü üzerine boşanmaktan vazgeçtiği belirtilmiştir.
İLK MUSHAF HZ. HAFSA’NIN HİMAYESİNDEYDİ
Kur'an-ı Kerim, Hz. Ebubekir'in halifeliği döneminde Zeyd bin Sabit'in çalışmaları ile mushaf haline getirilmiştir.
🔸 Kur'an ayetlerinin bir araya getirildiği bu mushaf, Hz. Ömer'de kalmış ve onun vefatının ardından Hz. Hafsa'ya intikal etmiştir.
🔸 Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılacağı zaman, asıl nüsha getirtilmiş ve çoğaltma işi tamamlanınca orijinal nüsha tekrar Hz. Hafsa'ya geri verilmiştir.
📚 Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilmesi
VIDEO
SAVAŞ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEME
Hz. Hafsa ile ilgili kaynaklarda yer alan bir diğer bilgi de babası Hz. Ömer'in halifelik dönemine aittir.
🔸 Hz. Ömer, kocası aylardır savaşta bulunan bir kadının eşine hasretini dile getiren bir şiir okuduğunu duymuş ve etkilenmiştir.
🔸 Bunun üzerine bir kadının kocasından ne kadar ayrı kalabileceğini Hz. Hafsa'ya sormuştur.
🔸 Hz. Hafsa, "üç ay, en fazla dört ay" şeklinde yanıtlamış ve bunun üzerine Hz. Ömer, kumandanlarına gönderdiği emirnamede buna uygun hareket edilmesini istemiştir.
HZ. HAFSA, HAFIZ SAHABİLERDENDİ
Okuma yazma bildiği belirtilen Hz. Hafsa'nın, yazıyı hanım sahabi Şifa bint Abdullah'tan öğrendiği bilinir.
🔸 Onun aynı zamanda hafız sahabilerden olduğu bilgisi de aktarılmıştır.
🔸 Hz. Hafsa'nın 665 yılında Medine'de vefat ettiği ve cenaze namazını Medine valisi Mervan bin Hakem'in kıldırdığı, Bakî Mezarlığı'na defnedildiği belirtilir.
HZ. HAFSA 60 HADİS RİVAYET ETTİ
Hz. Hafsa Peygamber Efendimizden (sav) ve Hz. Ömer'den 60 hadis rivayet etmiştir.
🔸 Bunların 4'ü hem Sahih-i Buhârî hem de Sahih-i Müslim 'de, 6'sı sadece Sahih-i Müslim 'de bulunmakta, rivayetlerinden 44'ü Ahmed bin Hanbel'in Müsned 'inde yer almıştır.
🔸 Hz. Hafsa'dan hadis rivayet edenler arasında kardeşi Abdullah bin Ömer, Abdullah'ın oğlu Hamza, ashaptan Hârise bin Vehb, Şüteyr bin Şekel, Muttalib bin Ebû Vedâa ve tâbiî Abdullah bin Safvân el-Cumahî gibi isimler vardır.
🔍 Riyazü's Salihin okumak için tıklayın