Arama

Hz. Hasan kimdir? Hz. Hasan'ın İslam'a katkıları...

Peygamber Efendimizin (sav) sevgili torunu, Hz. Ali ile Hz. Fatıma'nın ilk çocuğu olan Hz. Hasan İslam tarihindeki önemli şahsiyetlerden biridir. Küçük yaşta Allah Resulü'nü (sav) gördüğü için çocuk sahabilerden sayıldığı rivayet edilir. Kulağına bizzat Rasulullah (sav) ezan okur ve ardından Hasan ismini koyar. Doğumundan sonra saçları tıraş edilerek, ağırlığınca gümüş tasadduk edilir. Hz. Ali, oğluna Harb ismini vermek istese de bunu öğrenen Efendimiz (sav) ona savaş anlamına gelen Harb isminin yerine, güzelliği ve iyiliği ifade eden Hasan ismini uygun görür.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 2
  • 9
Önemli hususlar
Önemli hususlar

VAV TV'de Prof. Dr. Adnan Demircan'ın moderatörlüğünde yayınlanan "Kırk Sahabe" adlı programda Hz. Hasan'ın hayatı konuşuldu. Prof. Dr. Demircan, Hz. Hasan'a isim verilme aşamasına dair önemli noktalardan birini şöyle ifade etti:

💠 "Rivayetlere göre Hz. Ali önce Hasan'a daha sonra Hz. Hüseyin ve Muhsin'e de Harb ismini vermek istemiştir. Hz. Peygamber (sav), Hz. Hasan doğduktan sonra kendisine bu ifade edildiğinde, "onun ismi Hasan'dır" demiştir. Savaş anlamındaki harb kelimesi yerine güzellik, hüsn kökünden gelen kelimeyi tercih etmiştir. Hasan, Hüseyin ve Muhsin isimlerinin üçü de aynı kökten gelen güzelliği ve iyiliği ifade eden kavramlardır… Buradan da İslam'a aykırı olan isimleri veyahut çok iddialı, bir insana uygun olmadığını düşündüğü isimleri değiştirmek suretiyle bir isim geleneği ortaya çıkarmıştır. Bu sonraki dönemlerde Müslümanların çocuklarına güzel anlamı olan isim verme uygulamalarının ilk örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor."

💠 Hz. Hasan'ın doğumundan sonra saçlarının tıraş edilerek ağırlığınca gümüş tasadduk edilmesi, kulağına ezan okunması, akika kurbanı kesilmesi gibi gelenekler günümüzde kısmen de olsa devam ediyor.

💠 Bir başka önemli husus ise Rasulullah'ın (sav) torunlarının eğitimleriyle bizzat yakından ilgilenmiş olması... Rasulullah (sav) sık sık onlarla beraber mescide gitmiş, mescidde oynamış hatta Hz. Hasan'ın Rasulullah (sav) secdedeyken sırtına çıktığı ve orada daha fazla kalsın diye Rasulullah'ın (sav) secdesini uzattığı rivayet edilir. Rükûdayken de bacak arasından geçmesi için bacaklarını açtığı rivayet edilir. Allah Resulü'nün (sav) ona değer vermesi, şahsiyetini aziz görmesi çocuklarımızla ilişkilerimizde önemli örnek olarak karşımıza çıkıyor.

(x)Peygamber Efendimizin gençliği: Yaşadığı olaylar, ticaret hayatı ve evliliği...

  • 4
  • 9
HZ. HASAN VE HZ. HÜSEYİN’E TAVSİYELERİ
HZ. HASAN VE HZ. HÜSEYİN’E TAVSİYELERİ

🔸 Rasulullah (sav), Hz. Hasan ve Hüseyin'e özellikle tavsiyelerde bulunmuştur. Namazlarını aksatmamaları, şüpheli şeylerden uzak durmaları ve doğru-dürüst bir insan olmaları yönünde birtakım tavsiyelerde bulunduğuna dair rivayetler mevcuttur.

🔸 Kırk Sahabe programının 15. bölüm konuğu olan Doç. Dr. Murat Akarsu, Hz. Hasan'ın Resulullah'la (sav) yaşadığı önemli bir olayı şöyle anlattı: "Rasulullah (sav) döneminde zekât ayetinin gelmesiyle zekât toplanıyor ve Mescid-i Nebevî'nin yanında bir odaya konuluyor. Rasulullah (sav) bir gün Hz. Hasan'ın bu odadan bir hurma alıp yediğini görüyor ve "bu Müslümanların malıdır" diyerek Hz. Hasan'ın ağzındaki hurmayı çıkarıp, atmasını sağlıyor."

  • 5
  • 9
HZ. HASAN’IN YER ALDIĞI SEFERLER
HZ. HASAN’IN YER ALDIĞI SEFERLER

🔸Rasulullah'ın (sav) vefatından kısa bir süre sonra Hz. Hasan, annesi Hz. Fatıma'yı kaybetti.

🔸Bu dönemde Hz. Hasan'ın durumuyla ilgili olarak kaynaklarda pek bilgi yoktur. Hz. Ömer döneminde divan teşkilatı oluşturulurken Hz. Hasan'a ve kardeşlerine 5 bin dirhem (başka bir rivayette 3 bin dirhem) maaş bağlandığı söylenir. Abdullah b. Sa'd b. Ebî Serh'in Mısır'a ordu komutanı olarak atanması sırasında ve İfrîkıye'ye sefere çıkması esnasında ona yardım için Hz. Hasan'ın gönderildiği söylenir.

💠 İfrîkıye: Tunus, Cezayir, Libya bölgesinin olduğu yer. Kuzey Afrika'nın bir kısmı bu isimle anılıyordu. Oranın fethi için gönderilen orduda Hz. Hasan da yer almıştı.

🔸Hz. Hasan, Hz. Osman döneminde Horosan'a gönderilen orduda da yer aldı. Hz. Osman döneminde en önemli hususlardan birisi, Hz. Osman'ın kuşatma altındayken Hz. Hasan'ın, Hz. Hüseyin'in; Hz. Ali tarafından Hz. Osman'ın evini korumak amacıyla görevlendirildiğini biliyoruz. Asiler Hz. Hasan'ın orada bulunmasından rahatsızlık duymuşlar. Çünkü Hz. Osman'ın zaman zaman evine ok attıklarında oklardan birisi Hz. Hasan'a isabet etmiş. Olayın yeni bir Emevî-Hâşimî Mücadelesi'ni başlatmasından çekindikleri için bu ok olayından kısa bir süre sonra Hz. Osman'ın öldürülmesine karar vermişlerdir.

(x)Seçkin hocaların sesinden Aşr-ı Şerif dinlemek için tıklayın

  • 6
  • 9
HZ. ALİ DÖNEMİNDE HZ. HASAN
HZ. ALİ DÖNEMİNDE HZ. HASAN

🔸Hz. Hasan, Cemel Savaşı'nda babasına yardım etmek üzere toplanacak ordu için Küfe'de birtakım faaliyetlerde bulundu. Ammar bin Yasir'le, Küfe valisi mescidde halka bir fitnenin geldiğini haber verdiğinde Hz. Hasan, valinin mescidden çıkıp gitmesini söyledi. Halka Hz. Ali'nin ordusuna katılması yönünde telkinlerde buludu. Küfeliler Hz. Hasan'a yardım etme konusunda mesafeli durdular.

🔸Hz. Hasan, Sıffîn Savaşı'nda da babasının yanında bulundu ancak çatışmalara fiilen katılmadı.

🔸Hz. Osman'ın şehit edildiği hadise sırasında, Hz. Hasan'ın babası Hz. Ali'ye - özellikle hilafeti kabul sürecinde - Hz. Osman'ın katlinden sonra asilerin Hz. Ali'ye yaptıkları baskıda görev üstlenmemesi yönünde telkinlerde bulunduğunu; aynı şekilde Hz. Osman'ın katli sebebiyle büyük üzüntü duyduğunu, günlerce ağladığını kaynaklarımız zikrediyor.

💠 Sonraki süreçlerde de hakikaten savaştan değil barıştan yana bir şahsiyeti vardı Hz. Hasan'ın... Müslümanlar arasındaki ihtilaflarda aktif rol almadı, bunun yerine geri planda durmayı tercih etti.

🔸Hz. Ali'nin hicretin 40. yılında bir Ramazan ayında, harici olan Abdurrahmân b. Amr b. Mülcem tarafından suikasta maruz kalıp, birkaç gün sonra vefatının ardından Hz. Ali'nin arkadaşları, kendi arlarında istişare ederek Hz. Hasan'ı halife seçti. Hatta kaynaklarda bu hususun Hz. Ali'ye de soruduğu ifade edilir.

💠 Hz. Hasan'ın halife seçilmesiyle yeni bir dönem başladı.

(x)Seçkin hafızların sesinden Kur'an-ı Kerim dinlemek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN