Arama

Hz. Yusuf’un hayatı

Yusuf, peygamber Hz. Yakub'un en sevgili oğluydu. Hz. Yusuf, güneş, ay ve on bir yıldızın kendisi önünde secde ettiğini görmüş; babası bu rüyayı kardeşlerine anlatmamasını isteyerek, onların tuzak kurabileceği konusunda kendisini uyarmıştı. Nitekim Hz. Yakub bu kaygısında haklı çıkmış; Yusuf önce kuyuya atılmış, sonra ise köle olarak satılmıştı. Yusuf, daha sonra tekrar satılmış, iftiraya uğramış, zindana atılmış ve Mısır'a hükümdar olmuştu… Kur'an-ı Kerim, Hz. Yusuf kıssasını, "kıssaların en güzeli" olarak nitelemiş; bu kıssa, pek çok ibretlik olayın bir arada bulunması nedeniyle önemli görülmüştü. Peki, Hz. Yusuf kimdir? Yusuf isminin anlamı nedir? İşte, Hz. Yusuf'un hayatı…

  • 21
  • 23
KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. YUSUF
KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. YUSUF

Kur'an-ı Kerim'de Yusuf adı 25'i Yusuf suresinde, ikisi diğer surelerde (el-En'âm 84; el-Mü'min 34) olmak üzere 27 defa geçer.

Yusuf kıssası Kur'an'da aynı adı taşıyan surede bir bütünlük içinde verilir ve yine Kur'an'da İsrailoğulları'nın Yusuf'un söylediklerini şüpheyle karşıladıkları bildirilir: "Yusuf da size daha önce gerçeğin bütün kanıtlarıyla gelmişti, fakat size getirdiğine karşı şüphe duymakta tereddüt etmediniz, sonunda Yusuf ölünce de, 'Allah ondan başka hiçbir elçi göndermeyecek' dediniz" (el-Mü'min 34).

Yusuf rüyasını babasına anlattığında Kur'an'a göre Yakub ona, "Yavrum! Rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak kurarlar. Rabb'in seni seçecek ve sana rüyaların yorumunu öğretecek. Daha önce ataların İbrahim'e ve İshak'a nimetini tamamladığı gibi sana ve Yakub soyuna da nimetini tamamlayacak" demişti (Yûsuf 5-6).

  • 22
  • 23
HADİSLERDE ‘İNSANLARIN EN KERİMİ’ OLARAK ANILIR
HADİSLERDE ‘İNSANLARIN EN KERİMİ’ OLARAK ANILIR

Hadislerde Yusuf'la ilgili çok az bilgi vardır ve Yusuf sadece bazı özellikleriyle anılır. Büyük dedesi İbrahim, dedesi İshak, babası Yakub ve kendisi olmak üzere peygamberlikte peş peşe gelmeleri sebebiyle Yusuf "Kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm, İbrâhim oğlu İshak oğlu Yakub oğlu Yusuf" şeklinde nitelenir ve insanların en kerimi olduğu belirtilir.

Hz. Peygamber miraçta onunla üçüncü kat semada karşılaştığını bildirmiştir. Tefsirlerde, tarih kitaplarında ve kısas-ı enbiyâlarda, Yusuf ve Züleyha mesnevilerinde Hz. Yusuf'la ilgili geniş bilgi yer alır. Yusuf'un güzelliği darbımesel haline gelmiştir. Bir hadiste Resulullah miraçta onu ayın on dördü gibi gördüğünü ifade eder.

  • 23
  • 23
HZ. YUSUF'UN MEZARI NASIL BULUNDU?
HZ. YUSUF’UN MEZARI NASIL BULUNDU?

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen peygamberlerden olan Hz. Yusuf'un hayatı, imtihanlarla geçti. Öyle ki vefat ettiğinde dahi zorluklar yakasını bırakmamıştı. "Kıssaların en güzeli" olarak nitelendirilen Yusuf suresi, kardeşlerinin kıskançlık duygularına muhatap oluşundan, bir gencin "iffetli ve namuslu" duruşundan; günahlara ve zorluklara karşı "sabır timsâli" olarak bir örnek teşkil eden ayetlerle örülüdür.

Peki, 120 yaşında hayata gözlerini yuman Hz. Yusuf'un mezarı nasıl bulundu? Onlarca yıl önceden haber verdiği "gerçek" neydi? Bu soruların cevabını bulabileceğiniz haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN