Arama

İlim, kültür ve medeniyete ışık tutan Müslüman alim: İbnü’n-Nedim

İbnü'n-Nedim, 10'uncu yüzyılda yaşayan, İslam bilim tarihine yaptığı katkılarla adını tarihe altın harflerle yazdıran bir alimdi. Çok yönlü ve iyi bir eğitim görmüş; devrin ilim, kültür ve sanat çevreleriyle yakın ilişki kurmuş ve farklı konularda pek çok kitaba ulaşma imkanına sahip olmuştu. Kaleme aldığı bibliyografi eseri olan El-Fihrist'te çeşitli dinler, mezhepler, ilimler ve sanatlar hakkında bilgiler vermiş; bu alanlarda yazılmış eserleri ve bunların muhtevalarını ve müelliflerini tanıtmıştı. Erken dönem İslam bilim tarihi ile ilgili pek çok eserin varlığına ilişkin bilgi, İbnü'n-Nedim'in sayesinde günümüze ulaşmıştır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 11
EL FİHRİST İLE İSLAM BİLİM TARİHİNE HİZMET ETTİ
EL FİHRİST İLE İSLAM BİLİM TARİHİNE HİZMET ETTİ

El-Fihrist İslam dünyasında bibliyografik eserler türünün ilkidir. Zamanla kaybolmuş pek çok eserin adı, konusu ve müellifi hakkındaki bilgiler sadece bu eser sayesinde günümüze ulaşabilmiştir.

İbn Hacer el-Askalânî'nin İbnü'n-Nedîm hakkındaki oldukça menfi görüşlerinden de anlaşılacağı üzere, muhtemelen Şiî ve Mu'tezilî olduğu şeklindeki yaygın kanaat sebebiyle tarih yazarlarının büyük çoğunluğu müellif ve eserini tamamen ihmal etmiş, bazısı da birkaç satırla anmıştır.

İbn-i Sina Batı tıbbını nasıl etkiledi?

  • 7
  • 11
İSLAM’IN ALTIN ÇAĞINA IŞIK TUTAN ESER
İSLAM’IN ALTIN ÇAĞINA IŞIK TUTAN ESER

Verdiği bilgilerle ilim dünyasına ışık tutan el-Fihrist "makale" adını taşıyan 10 bölümden oluşmakta ve her bölüm "fen" başlığıyla alt bölümlere ayrılmaktadır.

Birinci bölüm çeşitli milletlerin konuştuğu diller, kullandığı yazılar ve bunların özelliklerinin yanı sıra mukaddes kitaplar, Kur'an-ı Kerim, kıraat ilmi ve kurrâlara ayrılmıştır.

  • 8
  • 11
EL FİHRİST’TE HANGİ KONULARA YER AYRILMIŞTI?
EL FİHRİST’TE HANGİ KONULARA YER AYRILMIŞTI?

Üçüncü bölümde tarih, siyer âlimleri ve bunların eserleriyle kâtipler, divanlar, nedimler, mûsikişinaslar tanıtılmakta ve eğlenceye dair konulara yer verilmektedir.

Dördüncü bölüm şiir ve şairler, beşinci bölüm kelâm ve İslam'da kelâm akımları hakkındadır. Altıncı bölüm fıkha ve fıkhî mezheplere ayrılmış olup eserin en geniş kısmıdır.

  • 9
  • 11
ESKİ ÇAĞ’DAN İNTİKAL EDEN İLİMLERE YER VERMİŞTİ
ESKİ ÇAĞ’DAN İNTİKAL EDEN İLİMLERE YER VERMİŞTİ

Dokuzuncu bölüm Kaldeliler, Sâbiîler, Maniheistler, Mezdekîler gibi eski Mezopotamya ve Pers din ve kültürlerinin uzantısı olarak varlıklarını devam ettiren din, mezhep ve kültürleri, onuncu bölüm de İlkçağ'dan itibaren eski kimya alanındaki çalışmaları içermektedir.

Eserde birinci bölümün ikinci kısmında Yahudi ve Hristiyan kutsal kitaplarına da temas edilmekte, Yahudi âlimlerinden sadece Saîd b. Yûsuf el-Feyyûmî'ye (Saadiya Gaon) yer verilmekte, ayrıca bazı Hristiyan din âlimleri tanıtılmaktadır.

İslam uygarlığı hakkında 20 ilginç bilgi

  • 10
  • 11
EL FİHRİST’İN İLK İLMİ NEŞRİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ?
EL FİHRİST’İN İLK İLMİ NEŞRİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

Onun 1870'te ölümü üzerine Johannes Roediger ve August Mueller eksikleri tamamlayarak 1871-1872'de neşri gerçekleştirmişlerdir. Bu çalışma ilk olmasına rağmen bazı Grekçe ve Latince isimlerin doğru olarak tespiti ve çeşitli indeksleriyle sonraki neşirlerden daha kullanışlıdır.

Ancak sadece Paris, Viyana ve Leiden nüshalarına dayandığı ve el-Fihrist'ten iktibasta bulunan diğer klasik kaynaklarla karşılaştırılmadığı için bunda çok sayıda eksik ve okuma hatası mevcuttur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN