Arama

İlim tedrisi ile geçen bir ömür: Muhammed Emin Saraç

Ömrünü ilim yolculuğuna adayan Muhammed Emin Saraç, 65 yıl boyunca Fatih Camii'nde tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi; hem yurt içinde hem de yurt dışında aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi. İlim tedrisinde Osmanlı ulemasının izinden giden Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih eden bir âlimdi.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 14
EN-NEDVİ İLE KADİM DOSTLUĞUN BAŞLANGICI
EN-NEDVİ İLE KADİM DOSTLUĞUN BAŞLANGICI

Muhammed Emin Saraç, Mısır'da bulunduğu sırada dönemin önemli ilim insanlarıyla da tanışma şansı buldu.

💠

1951 yılında büyük davet ve ilim insanı Ebu'l Hasen en-Nedvi ile Mısır'da tanıştı. Üniversiteye geldiğinde Türk talebelerin yerini soran en-Nedvi, bir tevafuk sonucu ilk olarak Muhammed Emin Saraç'ın odasına yöneldi ve kapısını çaldı.

🔶🔸 Böylece Nedvi'nin tabiriyle aralarında "kadim bir dostluk" başladı. O dönemde 37 yaşında olan Nedvi ile olan bu dostluk, onun vefatına kadar devam etti.

📌 İslam'ı öğretmek için Güney Afrika'ya gönderilen âlim

  • 11
  • 14
ASKERLİĞİNİ DARBE DÖNEMİNDE YAPTI
ASKERLİĞİNİ DARBE DÖNEMİNDE YAPTI

1958 yılında İstanbul'a dönen Muhammed Emin Saraç, İstanbul İmam Hatip Lisesi müdürünün daveti ile 27 Mayıs 1960 Darbesi'ne kadar bu okulda hocalık yaptı.

💠

İstanbul'a dönüşünün ardından Eminönü müftüsü Ali Yekta Efendi'nin kızı ile evlenen Saraç'ın bu evlilikten Fatih Saraç ve şu an YÖK Başkanı olarak görev yapan Yekta Saraç dünyaya geldi.

🔶🔸 1960 darbe döneminde zorunlu askerlik görevini yerine getiren Muhammed Emin Saraç, askerlik görevinin ardından Arapça ve Osmanlıca bildiği için Ankara Evkaf Müdürlüğü'nce yapılan bir sınava tabi tutuldu. Ancak o İstanbul'da kalıp, devlete bağlı olmadan dersler verebilmek istiyordu.

  • 12
  • 14
ÖMRÜNÜ İLİM TEDRİSİNE ADADI
ÖMRÜNÜ İLİM TEDRİSİNE ADADI

Hacı Bayram Camii'nde kıldığı bir namaz sırasında Bedreddin Aydın ile karşılaşmış ve "Biz hacca gidiyoruz, seni de götürelim" teklifine kayıtsız kalamamıştı.

💠

Görevini bırakıp hac için yola çıkan Saraç, yol boyunca ilme hizmet edebilmek için dualar etti. Hac dönüşünde İlim Yayma Cemiyeti'nin Yüksek İslâm Enstitüsü talebeleri için ilk defa açtığı yaz kursunda ders vermeye başladı.

🔶🔸 Bu derslerinin devamlı yapılması teklifini kabul eden Saraç, o günden bugüne dek ömrünü ilim tedrisine adadı.

  • 13
  • 14
ESER TELİFİNDEN ZİYADE DERS VERMEYİ TERCİH ETTİ
ESER TELİFİNDEN ZİYADE DERS VERMEYİ TERCİH ETTİ

Hadis, fıkıh ve tefsir tedrisine önem veren Muhammed Emin Saraç, bu konuda Osmanlı ulemasının yolunu takip etti.

💠

Seyyid Kutub'un Kur'an-ı Kerim tefsiri Fi-Zılalil-Kur'ân adlı eserini tercüme edenlerden biri olan Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih etti.

Aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin çoğunlukta olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi.

🔶🔸 Yetiştirdiği öğrenciler arasında Osman Topbaş, Prof. Dr. Cevat Akşit, Prof. Dr. Osman Öztürk, Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, Prof. Dr. Mehmet Bulut, Prof. Dr. Mustafa Avcı, Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu gibi isimler yer alıyor.

📌 Anadolu'nun yetiştirdiği büyük İslam alimi: Ömer Nasuhi Bilmen

  • 14
  • 14
65 YIL TEFSİR, HADİS, FIKIH DERSLERİ VERDİ
65 YIL TEFSİR, HADİS, FIKIH DERSLERİ VERDİ

Yurt dışındaki ilim meclislerinde defalarca Türkiye'yi temsil eden Saraç, Mısır, Suriye, Ürdün, Filistin, Kuveyt, Hindistan, Pakistan ve diğer İslam ülkeleriyle ilmî irtibatını sürdürdü.

💠

Fatih Camii'nde 65 yıl boyunca, tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi.

Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da yüzlerce talebe yetiştiren Muhammed Emin Saraç, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle kaldırıldığı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde, 19 Şubat 2021'de 92 yaşında vefat etti.

🔊İslam hakkındaki podcastleri dinlemek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN