Arama

İlim tedrisi ile geçen bir ömür: Muhammed Emin Saraç

Ömrünü ilim yolculuğuna adayan Muhammed Emin Saraç, 65 yıl boyunca Fatih Camii'nde tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi; hem yurt içinde hem de yurt dışında aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi. İlim tedrisinde Osmanlı ulemasının izinden giden Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih eden bir âlimdi.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 14
TAHSİL İÇİN İSTANBUL’A GÖNDERİLDİ
TAHSİL İÇİN İSTANBUL’A GÖNDERİLDİ

1943'te ailesi tarafından tahsil için İstanbul'a Ali Haydar Efendi'nin tekkesine gönderildi.

💠

Ali Haydar Efendi, tekkesi sürekli gözlem altında tutulduğu için Muhammed Emin Saraç'ı Fatih Camii Baş İmamı Ömer Efendi'ye emanet etti.

🔶🔸 Ömer Efendi'nin yanında Kur'an talimi yapmaya ve telhîs okumaya başlayan Saraç, Fatih Camii'nde üç ay misafir kaldı.

📌 İskilipli Atıf Hoca: Tek partili dönemin kurbanı

  • 4
  • 14
İLK HADİS İCAZETİNİ ALDI
İLK HADİS İCAZETİNİ ALDI

Muhammed Emin Saraç'ın ilim yolculuğu daha sonra Karagümrük'teki Üçbaş Medresesi'nde devam etti.

💠

Emin Saraç, burada ikamet eden ve 65 sene başkayyımlık yapan Süleyman Efendi'den Buhâri-i Şerif'in birinci ve ikinci ciltlerini okudu.

🔶🔸 İlk hadis icazetini muhaddis Hacı Ferhad-ı Rizevî silsilesinden gelen icazetname ile Süleyman Efendi'den aldı.

  • 5
  • 14
TEFSİR, HADİS, FIKIH, USUL DERSLERİNE DEVAM ETTİ
TEFSİR, HADİS, FIKIH, USUL DERSLERİNE DEVAM ETTİ

Muhammed Emin Saraç'ın Üçbaş Medresesi'ndeki ilim yolculuğu 1950'ye kadar sürdü.

💠

Bu süreçte Ali Haydar Efendi ile Fatih Camii baş imamı Ömer Efendi'den başka Gümülcineli Mustafa Efendi, Muhaddis İbrahim Efendi, Arnavut Hüsrev Efendi, Ali Haydar Efendi, Silistreli Süleyman Hilmi Tunahan Efendi gibi zatlardan da tefsir, hadis, fıkıh, usul dersleri okumaya devam etti.

🔶🔸 Saraç, İstanbul'da kaldığı yıllarda Tirmizî, Buhârî-i Şerif, Merâkı'l-Felâh, Kudûrî-i Şerîf, Şerhu'l-Akâid, Şifâ-i Şerif, Mir'ât, Müslim-i Şerîf, Mişkâtü'l-Mesâbih, Tefsir-i Kâdı Beyzavî gibi kitapları okudu.

📌Modernite eleştirileriyle tanınan bir felsefe fakihi

  • 6
  • 14
MISIR’A İLİM HİCRETİ
MISIR’A İLİM HİCRETİ

Muhammed Emin Saraç, 1950 yılından sonra Mısır'a, kendi deyimiyle "ilim hicreti" için gitti.

💠

Fakat Mısır'a gidişi kolay olmadı. Mısır'a gitmek için gerekli olan pasaportu dönemin şartları nedeniyle çıkaramadı ve Bağdat üzerinden Mısır'a geçmeyi planladı.

🔶🔸 Önce trenle Diyarbakır'a, oradan Mardin'e, sonrasında ise Cizre'ye geçen Saraç, burada gördüğü bir rüya üzerine Mısır'a bu şekilde gitmekten vazgeçti ve memleketine ailesinin yanına döndü.

📚İslam ile ilgili e-kitaplara ulaşmak için tıklayın.

  • 7
  • 14
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’

Tekrar İstanbul'a gelen Mehmet Emin Saraç, burada dedesinin bir arkadaşı vesilesiyle pasaport çıkarabildi ve sonunda Mısır'a gitti.

💠

Mısır'da ilk olarak Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin yanına giden Saraç, Ezher Üniversitesi'nin lise bölümüne kaydolmak için sınavlara girdi. Külliyetü'ş Şerîa bölümüne kabul edildi.

🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti. Türkiye'den eğitim amacıyla geldikleri için oradaki hocalar kendilerini "Osmanlı Devleti'nin çocukları" olarak görüyordu. Muhammed Emin Saraç, bunu çok önemli bir iltifat olarak görürdü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN