İlim tedrisi ile geçen bir ömür: Muhammed Emin Saraç
Ömrünü ilim yolculuğuna adayan Muhammed Emin Saraç, 65 yıl boyunca Fatih Camii'nde tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi; hem yurt içinde hem de yurt dışında aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi. İlim tedrisinde Osmanlı ulemasının izinden giden Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih eden bir âlimdi.
Giriş Tarihi: 20.02.2021
15:27
Güncelleme Tarihi: 21.03.2022
10:42
Sesli dinlemek için tıklayınız.
TEFSİR, HADİS, FIKIH, USUL DERSLERİNE DEVAM ETTİ
Muhammed Emin Saraç'ın Üçbaş Medresesi'ndeki ilim yolculuğu 1950'ye kadar sürdü.
💠
Bu süreçte Ali Haydar Efendi ile Fatih Camii baş imamı Ömer Efendi'den başka Gümülcineli Mustafa Efendi, Muhaddis İbrahim Efendi, Arnavut Hüsrev Efendi, Ali Haydar Efendi, Silistreli Süleyman Hilmi Tunahan Efendi gibi zatlardan da tefsir, hadis, fıkıh, usul dersleri okumaya devam etti.
🔶🔸 Saraç, İstanbul'da kaldığı yıllarda Tirmizî, Buhârî-i Şerif, Merâkı'l-Felâh, Kudûrî-i Şerîf, Şerhu'l-Akâid, Şifâ-i Şerif, Mir'ât, Müslim-i Şerîf, Mişkâtü'l-Mesâbih, Tefsir-i Kâdı Beyzavî gibi kitapları okudu.
📌Modernite eleştirileriyle tanınan bir felsefe fakihi
Muhammed Emin Saraç, 1950 yılından sonra Mısır'a, kendi deyimiyle "ilim hicreti" için gitti.
💠
Fakat Mısır'a gidişi kolay olmadı. Mısır'a gitmek için gerekli olan pasaportu dönemin şartları nedeniyle çıkaramadı ve Bağdat üzerinden Mısır'a geçmeyi planladı.
🔶🔸 Önce trenle Diyarbakır'a, oradan Mardin'e, sonrasında ise Cizre'ye geçen Saraç, burada gördüğü bir rüya üzerine Mısır'a bu şekilde gitmekten vazgeçti ve memleketine ailesinin yanına döndü.
📚İslam ile ilgili e-kitaplara ulaşmak için tıklayın.
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’
Tekrar İstanbul'a gelen Mehmet Emin Saraç, burada dedesinin bir arkadaşı vesilesiyle pasaport çıkarabildi ve sonunda Mısır'a gitti.
💠
Mısır'da ilk olarak Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin yanına giden Saraç, Ezher Üniversitesi'nin lise bölümüne kaydolmak için sınavlara girdi. Külliyetü'ş Şerîa bölümüne kabul edildi.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti. Türkiye'den eğitim amacıyla geldikleri için oradaki hocalar kendilerini "Osmanlı Devleti'nin çocukları" olarak görüyordu. Muhammed Emin Saraç, bunu çok önemli bir iltifat olarak görürdü.
9 YIL EZHER ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİM GÖRDÜ
Ezher Üniversitesi diplomasının Türkiye'de geçersiz sayılmasına karşın, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti.
💠
Bu dönemde Muhammed Zahidü'l Kevserî, Osmanlı'nın son şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi, Yozgatlı İhsan Efendi, Muhammed Abdulvehhab Buhayri, Ahmed Fehmi Ebu Sünne, Ali Yakup Efendi, Abdulfettah eş-Şa'şa'dan istifade etti.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, ilim tahsilinde Mısır'ın kendisi için çok önemli olduğunu sıklıkla dile getirirdi.
📌 Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi
‘EZHER DİPLOMASINDAN DEĞERLİ’ GÖRDÜĞÜ İCAZET
Mısır'da kaldığı yıllarda Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin talebesi oldu ve hocası kendisi üzerinde derin tesirler bıraktı.
💠
Kevserî'nin izniyle 3 yıl boyunca Cuma günleri kendisinden ders okudu. Kevserî, vefatından 20 gün önce Muhammed Emin Saraç'a kendi teklifiyle icazet verdi.
İcazet defteri olan Et-Tahrîru'l-vecîz fî mâ yebteğîhi'l-müstecîz adlı kitabı Saraç'a verdi ve "Benim elimde başka nüsha kalmadı, sen bunu elinle yaz, aslını bana geri getir" dedi. Saraç kitabı yazarak geri götürmüş; sonuna da Kevserî birkaç satır yazarak icazet vermişti.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç için bu icazet "Ezher diplomasından daha değerli" olmuştu.