İlim tedrisi ile geçen bir ömür: Muhammed Emin Saraç
Ömrünü ilim yolculuğuna adayan Muhammed Emin Saraç, 65 yıl boyunca Fatih Camii'nde tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi; hem yurt içinde hem de yurt dışında aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi. İlim tedrisinde Osmanlı ulemasının izinden giden Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih eden bir âlimdi.
Giriş Tarihi: 20.02.2021
15:27
Güncelleme Tarihi: 21.03.2022
10:42
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Muhammed Emin Saraç, 1950 yılından sonra Mısır'a, kendi deyimiyle "ilim hicreti" için gitti.
💠
Fakat Mısır'a gidişi kolay olmadı. Mısır'a gitmek için gerekli olan pasaportu dönemin şartları nedeniyle çıkaramadı ve Bağdat üzerinden Mısır'a geçmeyi planladı.
🔶🔸 Önce trenle Diyarbakır'a, oradan Mardin'e, sonrasında ise Cizre'ye geçen Saraç, burada gördüğü bir rüya üzerine Mısır'a bu şekilde gitmekten vazgeçti ve memleketine ailesinin yanına döndü.
📚İslam ile ilgili e-kitaplara ulaşmak için tıklayın.
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’
Tekrar İstanbul'a gelen Mehmet Emin Saraç, burada dedesinin bir arkadaşı vesilesiyle pasaport çıkarabildi ve sonunda Mısır'a gitti.
💠
Mısır'da ilk olarak Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin yanına giden Saraç, Ezher Üniversitesi'nin lise bölümüne kaydolmak için sınavlara girdi. Külliyetü'ş Şerîa bölümüne kabul edildi.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti. Türkiye'den eğitim amacıyla geldikleri için oradaki hocalar kendilerini "Osmanlı Devleti'nin çocukları" olarak görüyordu. Muhammed Emin Saraç, bunu çok önemli bir iltifat olarak görürdü.
9 YIL EZHER ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİM GÖRDÜ
Ezher Üniversitesi diplomasının Türkiye'de geçersiz sayılmasına karşın, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti.
💠
Bu dönemde Muhammed Zahidü'l Kevserî, Osmanlı'nın son şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi, Yozgatlı İhsan Efendi, Muhammed Abdulvehhab Buhayri, Ahmed Fehmi Ebu Sünne, Ali Yakup Efendi, Abdulfettah eş-Şa'şa'dan istifade etti.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, ilim tahsilinde Mısır'ın kendisi için çok önemli olduğunu sıklıkla dile getirirdi.
📌 Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi
‘EZHER DİPLOMASINDAN DEĞERLİ’ GÖRDÜĞÜ İCAZET
Mısır'da kaldığı yıllarda Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin talebesi oldu ve hocası kendisi üzerinde derin tesirler bıraktı.
💠
Kevserî'nin izniyle 3 yıl boyunca Cuma günleri kendisinden ders okudu. Kevserî, vefatından 20 gün önce Muhammed Emin Saraç'a kendi teklifiyle icazet verdi.
İcazet defteri olan Et-Tahrîru'l-vecîz fî mâ yebteğîhi'l-müstecîz adlı kitabı Saraç'a verdi ve "Benim elimde başka nüsha kalmadı, sen bunu elinle yaz, aslını bana geri getir" dedi. Saraç kitabı yazarak geri götürmüş; sonuna da Kevserî birkaç satır yazarak icazet vermişti.
🔶🔸 Muhammed Emin Saraç için bu icazet "Ezher diplomasından daha değerli" olmuştu.
EN-NEDVİ İLE KADİM DOSTLUĞUN BAŞLANGICI
Muhammed Emin Saraç, Mısır'da bulunduğu sırada dönemin önemli ilim insanlarıyla da tanışma şansı buldu.
💠
1951 yılında büyük davet ve ilim insanı Ebu'l Hasen en-Nedvi ile Mısır'da tanıştı. Üniversiteye geldiğinde Türk talebelerin yerini soran en-Nedvi, bir tevafuk sonucu ilk olarak Muhammed Emin Saraç'ın odasına yöneldi ve kapısını çaldı.
🔶🔸 Böylece Nedvi'nin tabiriyle aralarında "kadim bir dostluk" başladı. O dönemde 37 yaşında olan Nedvi ile olan bu dostluk, onun vefatına kadar devam etti.
📌 İslam'ı öğretmek için Güney Afrika'ya gönderilen âlim