Arama

İlim tedrisi ile geçen bir ömür: Muhammed Emin Saraç

Ömrünü ilim yolculuğuna adayan Muhammed Emin Saraç, 65 yıl boyunca Fatih Camii'nde tefsir, hadis ve fıkıh dersleri verdi; hem yurt içinde hem de yurt dışında aralarında davet ve irşad erbabı, müftü, vaiz, imam hatip, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu 2 binden fazla talebe yetiştirdi. İlim tedrisinde Osmanlı ulemasının izinden giden Saraç, eser teliflerinden ziyade ders vermeyi tercih eden bir âlimdi.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 14
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’
‘OSMANLI DEVLETİ’NİN ÇOCUKLARI’

Tekrar İstanbul'a gelen Mehmet Emin Saraç, burada dedesinin bir arkadaşı vesilesiyle pasaport çıkarabildi ve sonunda Mısır'a gitti.

💠

Mısır'da ilk olarak Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin yanına giden Saraç, Ezher Üniversitesi'nin lise bölümüne kaydolmak için sınavlara girdi. Külliyetü'ş Şerîa bölümüne kabul edildi.

🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti. Türkiye'den eğitim amacıyla geldikleri için oradaki hocalar kendilerini "Osmanlı Devleti'nin çocukları" olarak görüyordu. Muhammed Emin Saraç, bunu çok önemli bir iltifat olarak görürdü.

  • 8
  • 14
9 YIL EZHER ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİM GÖRDÜ
9 YIL EZHER ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİM GÖRDÜ

Ezher Üniversitesi diplomasının Türkiye'de geçersiz sayılmasına karşın, Mısır'da 9 yıl kalarak eğitimine devam etti.

💠

Bu dönemde Muhammed Zahidü'l Kevserî, Osmanlı'nın son şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi, Yozgatlı İhsan Efendi, Muhammed Abdulvehhab Buhayri, Ahmed Fehmi Ebu Sünne, Ali Yakup Efendi, Abdulfettah eş-Şa'şa'dan istifade etti.

🔶🔸 Muhammed Emin Saraç, ilim tahsilinde Mısır'ın kendisi için çok önemli olduğunu sıklıkla dile getirirdi.

📌 Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi

  • 9
  • 14
‘EZHER DİPLOMASINDAN DEĞERLİ’ GÖRDÜĞÜ İCAZET
‘EZHER DİPLOMASINDAN DEĞERLİ’ GÖRDÜĞÜ İCAZET

Mısır'da kaldığı yıllarda Muhammed Zahidü'l Kevserî'nin talebesi oldu ve hocası kendisi üzerinde derin tesirler bıraktı.

💠

Kevserî'nin izniyle 3 yıl boyunca Cuma günleri kendisinden ders okudu. Kevserî, vefatından 20 gün önce Muhammed Emin Saraç'a kendi teklifiyle icazet verdi.

İcazet defteri olan Et-Tahrîru'l-vecîz fî mâ yebteğîhi'l-müstecîz adlı kitabı Saraç'a verdi ve "Benim elimde başka nüsha kalmadı, sen bunu elinle yaz, aslını bana geri getir" dedi. Saraç kitabı yazarak geri götürmüş; sonuna da Kevserî birkaç satır yazarak icazet vermişti.

🔶🔸 Muhammed Emin Saraç için bu icazet "Ezher diplomasından daha değerli" olmuştu.

  • 10
  • 14
EN-NEDVİ İLE KADİM DOSTLUĞUN BAŞLANGICI
EN-NEDVİ İLE KADİM DOSTLUĞUN BAŞLANGICI

Muhammed Emin Saraç, Mısır'da bulunduğu sırada dönemin önemli ilim insanlarıyla da tanışma şansı buldu.

💠

1951 yılında büyük davet ve ilim insanı Ebu'l Hasen en-Nedvi ile Mısır'da tanıştı. Üniversiteye geldiğinde Türk talebelerin yerini soran en-Nedvi, bir tevafuk sonucu ilk olarak Muhammed Emin Saraç'ın odasına yöneldi ve kapısını çaldı.

🔶🔸 Böylece Nedvi'nin tabiriyle aralarında "kadim bir dostluk" başladı. O dönemde 37 yaşında olan Nedvi ile olan bu dostluk, onun vefatına kadar devam etti.

📌 İslam'ı öğretmek için Güney Afrika'ya gönderilen âlim

  • 11
  • 14
ASKERLİĞİNİ DARBE DÖNEMİNDE YAPTI
ASKERLİĞİNİ DARBE DÖNEMİNDE YAPTI

1958 yılında İstanbul'a dönen Muhammed Emin Saraç, İstanbul İmam Hatip Lisesi müdürünün daveti ile 27 Mayıs 1960 Darbesi'ne kadar bu okulda hocalık yaptı.

💠

İstanbul'a dönüşünün ardından Eminönü müftüsü Ali Yekta Efendi'nin kızı ile evlenen Saraç'ın bu evlilikten Fatih Saraç ve şu an YÖK Başkanı olarak görev yapan Yekta Saraç dünyaya geldi.

🔶🔸 1960 darbe döneminde zorunlu askerlik görevini yerine getiren Muhammed Emin Saraç, askerlik görevinin ardından Arapça ve Osmanlıca bildiği için Ankara Evkaf Müdürlüğü'nce yapılan bir sınava tabi tutuldu. Ancak o İstanbul'da kalıp, devlete bağlı olmadan dersler verebilmek istiyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN