İlk astronomi cetvelini düzenleyen Zerkali kimdir? Zerkali'nin bilime katkıları...
İslam medeniyetinde yetişen alimler, bilim tarihinde birçok ilke imza attı. Bu Müslüman âlimlerin ilgilendikleri bilim dallarından biri de astronomiydi. Dünya bilim tarihini etkileyen bu bilim adamlarından biri de Zerkali'ydi. İlk kez astronomi cetvelini düzenleyen ve Ay'daki bir kratere adı verilen astronomun bilime katkılarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 11.12.2019
16:24
Güncelleme Tarihi: 13.12.2019
09:33
Endülüs'ün Tuleytula ilinde doğan Zerkali , öğrenimine küçük yaşlarda başladı. Din ve fen ilimlerine de hâkim olan Zerkali, zamanla astronomide önemli eserler verdi. İlmi çalışmalarının çoğunu, doğduğu şehir Tuleytula'da yaptı. İlerleyen yaşlarında Kurtuba'ya yerleşen Müslüman âlim, burada vefat etti.
İsmi, İbrahim bin Yahya et-Tecibi en-Nekkaş olup, künyesi Ebu İshak'tır. Demir ustası olduğu için bu lakabı alan Zerkali, Batı bilimini etkileyerek burada Azarquiel, Arzachel, Azarchel, Arzakal ve Elzarka olarak tanındı.
Batı'yı ilim ve irfanıyla etkisi altına alan İslam düşünürü
AVRUPA’YI ETKİLEYEN SU SAATLERİ
Zerkâli, babasının atölyesinde zanaat öğrendi. Sanatkâr bir aileden gelmesinden dolayı, bu alanda gösterdiği maharetle Tuleytula kadısının hizmetine girdi. Kadı Sâid el-Endelüsî'nin hizmetindeyken astronomi aletleri icat ettiği için, bu alanda kendini geliştirmesi amacıyla Zerkali'ye çeşitli kitaplar sağlandı.
Zerkâli, Tuleytula şehrinde büyük hayranlık uyandıran su saatlerini imal etti. Ay takvimini esas alan bu saat, Avrupa'da 17. yüzyılda yaygın olarak kullanılan saatlere öncülük etti.
ASTRONOMİDE GELİŞTİRDİĞİ KURAM
Müslüman astronomlar ilk dönemlerde Batlamyus'un "yer merkezli evren modelini " esas alıp bu modeli geliştirmişlerdi. Fakat Zerkali, Batlamyus'un görüşlerinden farklı bir yol izledi.
Batlamyus, güneş sisteminin yörünge noktasını sabit ve ta'dil merkezini de değişmez kabul etmişti. Fakat Zerkali, ilk defa Batlamyus kuramının aksine, dünyanın gerçek yörünge noktası hareketini ve güneşin tadil merkezinin asırlık değişikliğe bağlı olduğunu keşfederek kanuna bağladı.
ASTRONOMİYE YAPTIĞI EN BÜYÜK KATKI
Güneşin yörünge noktasını 12 saniye kadar doğru bir yön, yani doğudan batıya doğru bir değişiklik vererek güneş için yeni bir teori ortaya atıp değişim merkezindeki düzensizliği de ortadan kaldırdı.
İslam medeniyetinde Sâbit bin Kurrâ, Batlamyus görüşünü eleştirse de etkili bir çözüm sunamamıştı. Fakat Zerkali, günöte noktasının durağan olmadığını ve yılda 12 saniyelik bir açıyla batıdan doğuya doğru yer değiştirdiğini öne sürdü. Bu yer değişikliği ise Güneş'in yörünge merkezinin bir çember üzerinde dolanmasından kaynaklandığını söyledi.
Batıdan doğuya doğru yılda 12.04 saniyelik bir değişim gösterdiğini buldu ki bu değer bugünkü ölçülere göre 11,8 saniyedir. Böylece Zerkali, Batlamyus astronomisine büyük bir darbe vurdu.
İLK ASTRONOMİ CETVELİNİ HAZIRLADI
Zerkali, Tuleytula Zîci adıyla bilinen ilk astronomi cetvelini hazırladı. Bu astronomik cetvel, bilim adamının güneş, gezegenler ve diğer yıldızların hareketlerini incelediği astronomik gözlemlerine dayanır.
Batı dünyasını oldukça etkileyen bu cetvel, Avrupa'da uzun yıllar kullanıldı.
Kendinden sonra hazırlanan astronomik cetvellere temel oluşturan zicde, sabit yıldızın kataloğu ile beraber meyil cetvellerine yer verildi.
Zerkali'nin nazariyesi, Newton ile Halley tarafından bugünkü astronomiye uyacak şekilde geliştirildi.