Arama

İlk katarakt ameliyatını yapan Müslüman hekim: Ammar bin Ali

İslam medeniyetinin yetiştirdiği en büyük göz hekimlerinden birisi olan Ammar bin Ali, tarihteki ilk katarakt ameliyatını yapan kişidir. Müslüman hekim, çalışmaları ile "oftalmoloji" yani görme yolları ve cerrahisinin babası kabul edilir. Avrupa'da ders kitabı olarak okutulan eserlere imzasını atan Ammar bin Ali'nin uyguladığı tedaviler onun kendi tecrübelerinin ürünüdür. Peki, Ammar bin Ali ilk katarakt ameliyatını nasıl yaptı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

💠 İslam medeniyetinde tabiplerin önem verdiği alanlardan biri de göz hastalıklarıydı. Gözün anatomisini gösteren eserler kaleme alan hekimler, bu alanca birçok keşif yaptı ve bulgularını kitaplaştırdı.

💠 Avrupalı tıp tarihçisi Julius Hirschberg, İslam medeniyetinin altın çağında 30 kadar oftalmoloji yani göz hastalıkları üzerine eser yazıldığını bunlardan 14 tanesinin günümüze ulaşabildiğini belirtir. Bu çağın önemli önemli göz hekimlerinden biri de Ammar bin Ali'ydi.

(X) Göz hekimliğinin temelini atan Müslüman tabipler

  • 7
  • 18
Ammar bin Ali kimdir?
Ammar bin Ali kimdir?

💠 Musul'da doğan Ammar bin Ali, doğduğu köyün isminden dolayı Mevsıli olarak anıldı. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunman İslam âlimi, Batı dünyasında Canamusalı adıyla tanınır.

💠 Sonraki yıllarda Mısır'a giderek hayatının büyük bölümünü Kahire'de geçirdi.

  • 8
  • 18
Göz hastalıklarının babası
Göz hastalıklarının babası

💠 Ammar bin Ali, tıp tarihinde oftalmoloji yani göz hastalıklarının babası olarak kabul edilir.

💠 Yıllar boyunca yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda edindiği bilgi birikimini ameliyatlarla geliştirdi. Bunun neticesinde döneminin en tanınan hekimi oldu.

(X) İbn Sina'ya göre kemik kırıklarına nasıl müdahale edilmeli?

  • 9
  • 18
Ammar bin Ali'nin en önemli eseri
Ammar bin Ali’nin en önemli eseri

💠Kaleme aldığı "Kitâbü'l-Müntehab fî ʿilmi'l-ʿayn" ve "ʿilelihâ ve Müdâvâtihâ bi'l-edviye ve'l-hadîd" isimli eserleri önemliydi. Bu eserleri Fatımî Sultanı Hakîm zamanında Mısır'da yazdı.

💠 Kitapta kendi tecrübe ettiği tedavileri ve cerrahi uygulamaları anlatması yönünden önemliydi. Aynı çağda yaşadığı bir diğer göz hekimi Ali bin İsa'ya göre konuları daha özet olarak anlattı.

  • 10
  • 18
Göz hastalıkları konusunda yazılmış en kapsamlı eser
Göz hastalıkları konusunda yazılmış en kapsamlı eser

💠 "Kitâbü'l-Müntehab", o döneme kadar göz hastalıkları konusunda yazılmış en kapsamlı eserdi. İslam âlimi, bu ünlü eserinde gözün anatomisi üzerinde durdu.

💠 Eserde 48 göz hastalığı anlatıldı. Göz kapakları, saydam tabaka, göz bebeği, göz akı gibi önemli bölgelerdeki hastalıkları tanıtarak tedavi usullerini açıkladı.

(X) İbn Haldun'a göre, beslenme ahlakı nasıl etkiliyor?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN