Arama

İsfahan Gözlemevi’nde mekanik bilimine yön veren İsfizari

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın hükümdarlık döneminde bilim merkezi olan İsfahan'da bir rasathane yani gözlemevi kuruldu. Ömer Hayyam'ın başkanlığını üstlendiği gözlemevinin sekiz bilim insanından oluşan bir heyeti vardı. Mekanik bilimiyle ilgili çalışmalar yapan İsfizari, heyetteki en önemli isimlerden biriydi. Nizamülmülk'ün desteklediği rasathanede pek çok başarıya imza atan Müslüman alim, altın ve gümüş metallerinin gerçeği ile sahtesi arasındaki farkı ayırt edebilecek bir terazi icat etti. Peki, icat ettiği terazi ile ölümü arasındaki bağlantı neydi? İşte İsfahan Gözlemevi'nin mekanik bilimcisi İsfizari hakkında detaylar...

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 16
ÖMER HAYYAM'IN BAŞKANLIĞINDA TOPLANAN BİLİM HEYETİ
ÖMER HAYYAM’IN BAŞKANLIĞINDA TOPLANAN BİLİM HEYETİ

📌Ömer Hayyam, bu hataları düzeltmek ve sultan adına rasathane kurmak üzere İsfahan'da alanındaki başarıları isimleri de toplayarak bir heyet oluşturdu.

📌Dönemin önde gelen astronomi bilginleri Hayyam başkanlığında İsfahan'da toplanmaya başladı. Bu heyette Ebü'l-Muzaffer İsfizari, Meymûn b. Necîb el-Vâsıtî, Abdurrahman Hâris ve Muhammed Hâzin yer alıyordu.

Nizamülmülk'ün de desteğiyle dönemin en modern astronomi araçları rasathaneye getirildi. Bunlar arasında tunçtan yapılmış dünya küreleri, gök küreleri, su saatleri, kum saatleri, küresel üçgen problemlerini çözmeye uygun usturlaplar, safihalar, iki yıldız arasındaki açısal uzaklığı ölçmeyi sağlayan gonyometrik aletleri vardı.

  • 8
  • 16
BİLİM HEYETİ CELALİ TAKVİMİNİ ORTAYA ÇIKARDI
BİLİM HEYETİ CELALİ TAKVİMİNİ ORTAYA ÇIKARDI

📌Hayyam ve ekibi çok başarılı çalışmalar yaptı. Yezdicerd ve İskender takvimlerini inceledikten sonra bunları düzeltmek yerine yeni bir takvim tertibine karar verdi ve sonuç olarak Celâlî takvimi ortaya çıktı. Celâlî, güneş takvimine verilen isimdi.

📌İsfizari, Melikşah'ın ölümüne kadar faaliyetini sürdüren rasathanede görev yaptı. Alim, Selçuklu Sarayı'nda sanatçıları ve ilim adamlarını destekleyen Muhammed b. Mansur tarafından himaye edildi.

  • 9
  • 16
İSFİZARİ'NİN GÖZLEMEVİNE SUNDUĞU KATKILAR
İSFİZARİ’NİN GÖZLEMEVİNE SUNDUĞU KATKILAR

İsfizari, pek çok alanda eser yazmasına rağmen astronomi alanında herhangi bir eser kaleme almadı.

📌Gözlemevine astronomi alanında ne tür katkılar sağladığı tam manasıyla bilinemese de matematik ve mekanik alanındaki başarıları sayesinde gözlemevinde alet yapımı hususunda yürütülen çalışmalara katkı sağladı.

📌Yazdığı eserlerden yola çıkarak İsfahan Gözlemevi'nde daha ziyade rasat ölçümleri, gökyüzü olayları ve hava tahminleri, alet yapımı gibi konularda katkı sağladığı düşünülmekteydi.

  • 10
  • 16
BİLİM DÜNYASINA YAPTIĞI EN ÖNEMLİ KATKI: MİZANÜ’L-GISSE
BİLİM DÜNYASINA YAPTIĞI EN ÖNEMLİ KATKI: MİZANÜ’L-GISSE

📌İsfizari'nin bilim dünyasına sunduğu katkılardan en önemlilerinden biri de Arşimet terazisiydi. İsfizari, Arşimet kanunundan faydalanarak icat ettiği bu teraziyi "Mîzânü'l-gısse" olarak adlandırdı.

📌İsfizari, "Fiziksel Terazi" ile çalışmış ilk kişi olan Ebu Bekr er-Razî 'nin terazisini, gelişiminde en yüksek basamağa çıkardı.

Arşimet prensibi: Ünlü bir deneyde Arşimet, aynı kütledeki altın bir taç ile bir altın külçesinin taşıracakları su miktarlarının aynı olması gerektiğini ileri sürmüş ve bunu doğrulayamayınca tacın saf altın olmadığını anlamıştır. Arşimet, bir sıvı içindeki katı bir cismin, taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir batmazlık kuvveti ile yukarıya itildiğini belirtir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN