Arama

İslam astronomisinin son büyük temsilcisi Takiyüddin kimdir?

İslam astronomisinin son büyük temsilcisi Takiyüddin, matematik ve astronomi alanlarında yaptığı çalışmalarla çığır açtı. Teleskobun asıl mucidi olan Osmanlı bilim adamı, aynı zamanda devletin tek rasathanesini de yapmıştı. Takiyüddin, mekanik saatlerden, kaldıraçlar ve göllerden, ırmaklar ile kuyulardan su çekmekte kullanılan çeşitli araç gereçleri de tasarladı. Peki, Osmanlı'nın yetiştirdiği en önemli mühendislerden olan Takiyüddin'in çalışmaları neden engellenmeye çalışılmıştı?

  • 7
  • 16
HALKALI KÜRE
HALKALI KÜRE

📌Taşıyıcı vazifesi gören ufuk halkasının büyüklüğü için en az 4 metrelik bir çap önerilmiştir. Ufuk halkası bir yana, bu alet, öncelikle sabit yıldızların koordinatlarını belirlemeye yarayan 6 halkaya sahipti. Prof. Dr. Fuat Sezgin, aletler kitabının verdiği bilgilere göre bu gözlem aracıyla çalışmak için beş kişi gerektiğini söyler.

  • 8
  • 16
DUVAR KADRANI
DUVAR KADRANI

📌Güneş'in ve gezegenlerin enlem çizgisine varış yüksekliklerini bulmak için meridyen yönüne doğru büyüklüğü 7 metreye yakın olan duvar kadranı inşa edildi.

MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI VE İCATLARI

  • 9
  • 16
YILDIZLARIN YÜKSEKLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YARAYAN DÜZENEK
YILDIZLARIN YÜKSEKLİKLERİNİ BELİRLEMEYE YARAYAN DÜZENEK

📌İstanbul Rasathanesi için imal edilen bu düzenek 6 metre yüksekliğindeydi. Prof. Dr. Fuat Sezgin Aletler kitabında özellikle «Merkür ve Venüs'ün problemli konumları»nın gözlemleri vurgulandığını belirtir.

  • 10
  • 16
ÇİFT BACAKLI ALET
ÇİFT BACAKLI ALET

📌Bu alet, gece-gündüz yıldızların konumlarını gökyüzünün bütün yönlerinde gözlemlemeyi olanaklı kılmaktaydı. Ayrıca, İstanbul Rasathanesi'nin diğer bütün araçları gibi bu araç da Merâga Rasathanesi'ndeki öncülerinin iki katı büyüklüğündeydi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in gözünden İstanbul rasathanesini okumak için tıklayın.

  • 11
  • 16
OSMANLI İLMİNİN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ
OSMANLI İLMİNİN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ

📌XVI. yüzyıl Osmanlı ilminin en önemli temsilcisi Takiyüddin, matematik, astronomi, fizik, optik, mekanik ve tıp konularında çeşitli eserler kaleme aldı. Fakat eserlerinin yaklaşık üçte birini astronomiye ayırmasından asıl ilgisinin bu konuya yönelik olduğu söylenir.

📌Takiyüddin yerin ekliptik düzlemi ile ekvator arasındaki eğimi 23° 28′ 40" olarak bulması onun astronomi sahasında önemli çalışmalarından biridir. Bu değer bugün kesin olarak bilinen ve 23° 27′ olan değerden yalnızca bir dakika 40 saniye kadar farklıdır ve o zamanın koşullarında gerçeğe en fazla yaklaşan değerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN