İslam ile şereflenen ilk kral: Necaşi Asheme
Necaşi Asheme, Mekke'de Müslümanların, Kureyşli müşrikler tarafından zulme uğradıkları bir dönemde ülkesinin kapılarını muhacirlere açmıştı. Resul-i Ekrem Efendimizin "Orada ülkesinde hiç kimseye zulmedilmeyen bir hükümdar iş başındadır; gidin ve Allah içinde bulunduğunuz durumdan bir çıkış yolu gösterinceye kadar o doğruluk ülkesinde kalın" tavsiyesi üzerine 15 muhacir Necaşi Asheme'nin hükümdarlığındaki Habeşistan'a hicret etmiş; sonraki yıl daha kalabalık bir grup bu topraklara gitmişti. Ashame, muhacirlere iyi muamele etmiş, daha sonra Peygamber Efendimizin kendisine gönderdiği bir mektup ile İslam'ı kabul etmiş ve Müslümanlıkla şereflenen ilk kral olmuştu.
Giriş Tarihi: 10.01.2020
09:27
Güncelleme Tarihi: 10.01.2020
09:29
PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYESİ İLE HABEŞİSTAN’A HİCRET ETTİLER
Hz. Peygamber'in, Mekke'de eziyet gören Müslümanlara "Orada ülkesinde hiç kimseye zulmedilmeyen bir hükümdar iş başındadır; gidin ve Allah içinde bulunduğunuz durumdan bir çıkış yolu gösterinceye kadar o doğruluk ülkesinde kalın" tavsiyesi üzerine, 615 yılında dördü kadın olmak üzere 15 kişi Habeşistan'a hicret etmişti.
Bu ilk muhacirlerin Ashame tarafından iyi karşılanmasıyla bir yıl sonra daha kalabalık bir grup oraya gitti.
KUREYŞLİ MÜŞRİKLERİN İSTEKLERİNİ GERİ ÇEVİRDİ
Kureyşliler, sayıları artan bu muhacirlerin ardından Habeşistan'a bir heyet göndererek Necâşî Ashame'den onları iade etmesini istemişlerse de Necâşî, Kureyş heyetiyle Ca'fer bin Ebû Tâlib başkanlığındaki muhacirlerin temsilcilerini tartışmaya davet etmiş ve sonuçta Müslümanları davalarında haklı bularak misafirliklerinin devamına karar verdi.
Onların Bedir Savaşı'ndan sonraki benzeri teklifini de tekrar geri çevirdi.
PEYGAMBERİMİZİN NECAŞİ’YE GÖNDERDİĞİ İKİ MEKTUP
Peygamber Efendimiz Hicret'in 7'nci yılı başında (Mayıs 628) Necâşî Ashame'ye, kendisini Damreoğulları'nın yanındaki kölelik günlerinden tanıyan Amr bin Ümeyye ed-Damrî ile iki mektup ve bazı hediyeler gönderdi.
Bu mektuplardan biri Necâşî'yi İslam'a davet ediyor; diğeri ise ülkesindeki muhacirler arasında bulunan Ebû Süfyân'ın kızı Ümmü Habîbe ile nikâhının kıyılmasını ve onunla birlikte muhacirlerin Medine'ye gönderilmesini istiyordu.
NECAŞİ ASHAME İSLAM DİNİ İLE ŞEREFLENDİ
Daveti kabul eden Ashame İslam dinini kabul etti. Ümmü Habîbe'yi Resûl-i Ekrem'e nikâhladı ve muhacirleri iki yelkenli gemiyle geri yolladı.
Bu arada Hz. Peygamber'e de bir çift mest, Mısır işi bir elbise, sarık, iç giysisi, üç tane kısa mızrak (kargı), bir yüzük ve bir katır hediye yolladığı bilinir.
PEYGAMBERİMİZİ NECAŞİ’NİN GÖNDERDİĞİ HEYETE HİZMETTE BULUNDU
Ayrıca oğlu Erhâ 60 kişilik bir grupla ve ayrı bir gemiyle onlara refakat ederken (bu gemi batmış ve bütün yolcular boğulmuştur) 70 kişilik bir Habeş heyeti de muhacirlere katıldı.
Resûlullah, Medine'ye gelen bu kişilere Yasin suresini okudu, kalplerinde oluşan İslam'a karşı sevgi üzerine de Maide suresinin 82'nci ayeti indi. Resûl-i Ekrem, Necâşî Ashame'nin muhacirlere gösterdiği sıcak ilginin bir karşılığı olarak bu heyete bizzat kendisi hizmet etti.