İslam Sanatına Adanmış Bir Ömür: Titus Burckhardt
Gelenekselci ekolün önde gelen isimlerinden olan Titus Burckhardt, İsviçre'de kurulu olan düzeninin bozup Fas'a yerleşir. Merakının peşinden giden bu usta yazar, kendini Doğu ve Batı sanat dünyasının sınırında bulur. Burada bir karar vermesi gerektiğinin farkında olan Burckhardt'ın ilginç yaşamı...
Giriş Tarihi: 31.08.2023
10:54
Güncelleme Tarihi: 31.08.2023
11:03
NEREDE ÇALIŞTI?
🔸 İbrahim İzzeddin , İsviçre'ye döndükten sonra şehircilik ve mimari alanlarında çalışmalar yapan, kitap basan Urs Graf yayınevinde işe başlar. Lozan ve Olten şehirlerinde yaklaşık 25 yıl boyunca sanat yöneticiliği yapar.
🔸 1972- 1977 y ılları arasında UNESCO tarafından yürütülen Fas'ın kültürel mirasının korunması projesinde yer alır. Kültür danışmanı olarak görev aldığı bu proje kapsamında Fas hakkında oldukça detaylı bir rapor hazırlar.
🔸 1980- 1983 yıllarında 1972'de başlatılan ve her üç senede bir defa düzenlenen Ağa Han mimarlık ödüllerinin dokuz kişilik jüri heyetinde yer alır.
Batı Sahra'da bir çöl hareketi: Yeşil Yürüyüş
FES, İSLAM ŞEHRİ
🔸 Gelenekselci ekolün en önde gelen temsilcilerinden Titus Burckhardt, 76 senelik ömrüne birçok başarı hikayesi sığdırır. Kaleme aldığı kitaplar günümüzde dahi birçok dile çevrilir ve üzerine araştırmalar yapılır. Onun başyapıtlarına bakıldığında İslam kültür ve şehirciliğinin derinlemesine özümsendiği ve başarılı bir şekilde aktarıldığı görülür.
🔸 İlk basımı 1960 yılında yapılan "Fes, İslam Şehri" kitabının aslı Almancadır . Yakın zamanda Türkçeye tercüme edilen eser, yazarın şehirde bulunduğu sürelerde aldığı notlar ve tespitlerinden oluşur. Fas'ın ev düzeninden hamamlarına, şehrin meczuplarından devlet erkanına kadar hemen her konuyu kapsayan kitap okuyucuya zengin ve keyifli bir içerik sunar.
İSLAM SANATI: DİL VE ANLAM
🔸 Turan Koç tarafından 2005 yılında Türkçeye tercüme edilen eser Burckhardt'ın en önemli kitabıdır. Yazar, eserinde İslam sanatının doğuşu, dili ve alanın tartışmalı meselelerini ele alır.
🔸 Yazarın temel argümanı, birçok sanat tarihçisinin iddialarının aksine İslam sanatının tesadüfen bir araya gelen bir oluşum olmadığıdır . Ona göre İslam sanatı, İslam maneviyatının bir yansıması, somut bir tezahürüdür.
İslam sanatları kimden etkilendi?
MUHYİDDİN İBN ARABİ'NİN MİSTİK ASTROLOJİSİ
🔸 İbrahim İzzeddin bu çalışmasında günümüzün en tartışmalı konularından biri olan astrolojiye eğilir. Astroloji kadim ilim geleneğinin bir parçası olmasına rağmen bugün aslından uzaklaşarak çeşitli hurafelerle bozulur.
🔸 Yazar, astroloji ve metafizik arasında kurduğu ilişkiyi Muhyiddin İbn Arabi'nin eserlerini referans alarak temellendirmeyi hedefler. 1999 yılında Türkçeye tercüme edilmiştir.
Muhyiddin İbn Arabi kimdir?
Muhyiddin Arabi 12.yüzyılda yaşamış; ünlü İslam düşünürü ve alimdir.
İSLAM TASAVVUF DOKTRİNİNE GİRİŞ
🔸Burckhardt'ın "İslam Tasavvuf Doktrinine Giriş" adlı eseri, tasavvuf alanında yazılmış en kapsamlı kitaplardan biri olarak kabul edilir. Bu eserinde, idrak edilmesi en zor meseleleri dahi anlaşılması kolay bir üslup la açıklar.
🔸 1995 yılında tercümesi gerçekleşen eser, gelenekselci bir pencereden kaleme alınır. Kitabın en temel özelliklerinden biri Doğu ve Batı arasında ortak olan konuları karşılaştırmalı olarak ele almasıdır. Eserin başlıca referansları Muhyiddin İbn Arabi ve Abdülkerim el-Cili'dir.
Abdülkerim el-Cili kimdir?
15. Yüzyılda yaşamış önemli İslam mutasavvıflardandır.
Yıkıcı Batı kurucu Doğu