Arama

İslam Sanatına Adanmış Bir Ömür: Titus Burckhardt

Gelenekselci ekolün önde gelen isimlerinden olan Titus Burckhardt, İsviçre'de kurulu olan düzeninin bozup Fas'a yerleşir. Merakının peşinden giden bu usta yazar, kendini Doğu ve Batı sanat dünyasının sınırında bulur. Burada bir karar vermesi gerektiğinin farkında olan Burckhardt'ın ilginç yaşamı...

İSLAM SANATI: DİL VE ANLAM

🔸 Turan Koç tarafından 2005 yılında Türkçeye tercüme edilen eser Burckhardt'ın en önemli kitabıdır. Yazar, eserinde İslam sanatının doğuşu, dili ve alanın tartışmalı meselelerini ele alır.

🔸 Yazarın temel argümanı, birçok sanat tarihçisinin iddialarının aksine İslam sanatının tesadüfen bir araya gelen bir oluşum olmadığıdır. Ona göre İslam sanatı, İslam maneviyatının bir yansıması, somut bir tezahürüdür.

İslam sanatları kimden etkilendi?

MUHYİDDİN İBN ARABİ'NİN MİSTİK ASTROLOJİSİ

🔸 İbrahim İzzeddin bu çalışmasında günümüzün en tartışmalı konularından biri olan astrolojiye eğilir. Astroloji kadim ilim geleneğinin bir parçası olmasına rağmen bugün aslından uzaklaşarak çeşitli hurafelerle bozulur.

🔸 Yazar, astroloji ve metafizik arasında kurduğu ilişkiyi Muhyiddin İbn Arabi'nin eserlerini referans alarak temellendirmeyi hedefler. 1999 yılında Türkçeye tercüme edilmiştir.

Muhyiddin İbn Arabi kimdir?

Muhyiddin Arabi 12.yüzyılda yaşamış; ünlü İslam düşünürü ve alimdir.

İSLAM TASAVVUF DOKTRİNİNE GİRİŞ

🔸Burckhardt'ın "İslam Tasavvuf Doktrinine Giriş" adlı eseri, tasavvuf alanında yazılmış en kapsamlı kitaplardan biri olarak kabul edilir. Bu eserinde, idrak edilmesi en zor meseleleri dahi anlaşılması kolay bir üslupla açıklar.

🔸 1995 yılında tercümesi gerçekleşen eser, gelenekselci bir pencereden kaleme alınır. Kitabın en temel özelliklerinden biri Doğu ve Batı arasında ortak olan konuları karşılaştırmalı olarak ele almasıdır. Eserin başlıca referansları Muhyiddin İbn Arabi ve Abdülkerim el-Cili'dir.

Abdülkerim el-Cili kimdir?

15. Yüzyılda yaşamış önemli İslam mutasavvıflardandır.

Yıkıcı Batı kurucu Doğu

  • 10
  • 10

TERCÜME FAALİYETLERİ

🔸 Titus Burckhardt, yalnızca yazdığı kitaplarla değil aynı zamanda Batı dillerine yaptığı tercümelerle de İslam kültür ve sanatına hizmetlerde bulunur.

🔸 Muhyiddin İbnü'l Arabi tarafından 12- 13. yüzyıllarda yazılan ve klasik eserler arasında yer alan "Fususü'l-hikem" kitabını tercüme etmiştir. Bilhassa İbnü'l Arabi'ye karşı olan teveccühün Batı dünyasında artmasında Burckhardt'ın rolü inkar edilemez.

🔸 Abdülkerim el-Cili'ye ait tasavvufta varlık meselesini inceleyen ve kamil insan mevzusunu tartışan "el-insanü'l-kamil" isimli eseri de tercüme eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN