Arama

İslam'ı öğretmek için Güney Afrika’ya gönderilen alim: Ebubekir Efendi

Kıtlık sebebiyle sıkıntı yaşayan ahalisine, hükümetten yardım istemek üzere İstanbul'a gelmişti Ebubekir Efendi… Güney Afrika'daki Müslümanlar ise dinleri konusunda ihtilafa düşmüşlerdi. İnanç ve ibadet farklılıkları hacca gidenlerin çoğalmasıyla artmıştı. Ebubekir Efendi, Ümit Burnu'ndaki Müslümanlara dini eğitim vermekle görevlendirildi ve Cape Town'a doğru yola çıktı. Onun tebliğ ve irşad faaliyetleri, bölgedeki Müslümanlar üzerinde günümüze kadar ulaşacak bir etki bıraktı.

  • 3
  • 13
HACCA GİDENLER İBADETLERİNİN FARKINI GÖRDÜ
HACCA GİDENLER İBADETLERİNİN FARKINI GÖRDÜ

Bu arada hacca gidenler, kendi inanç ve ibadetlerinin diğer Müslümanlarınkinden farklı olduğunu görmüşler, bu hususu kendi imamlarına anlattıklarında ise hoş karşılanmamışlardı.

Hacca gidip gelenler çoğaldıkça kargaşa daha da artmıştı.

Arapça öğretimine katkı sağlayan Osmanlı alimi: Birgivi

  • 4
  • 13
DİNLERİNİ ÖĞRENEBİLECEKLERİ BİR ÂLİM İSTEDİLER
DİNLERİNİ ÖĞRENEBİLECEKLERİ BİR ÂLİM İSTEDİLER

Kendilerine dinlerini doğru olarak öğretecek bir âlim temin edilmesi konusu genel valiye aktarılmış; o da konuyu Londra sefiri kanalıyla Osmanlı hükümetine aksettirmişti.

Bunun üzerine uygun bir âlimin bulunması görevi Hâriciye Nâzırı Âlî Paşa tarafından kendisine verilen Cevdet Paşa o sırada İstanbul'da bulunan Ebûbekir Efendi'yi tavsiye etmiş, Dîvân-ı Ahkâm-ı Adliyye'de 17 Mayıs 1862'de bu konuda alınan karar 26 Mayıs'ta Sultan Abdülaziz'in onayından geçmişti.

  • 5
  • 13
İSTANBUL’DAN CAPE TOWN’A UZANAN YOLCULUK
İSTANBUL’DAN CAPE TOWN’A UZANAN YOLCULUK

Cape Town'a kadar nakliye masraflarına ek olarak 7500 kuruş yol harçlığı ve ayda 25 lira maaş tahsis edilecekti.

Ebûbekir Efendi, İstanbul'dan 3 Eylül 1862 tarihinde ayrılıp Paris üzerinden Londra'ya gitti ve burada İngiliz Dışişleri yetkilileriyle temasa geçti.

  • 6
  • 13
MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN İLGİYLE KARŞILAŞTI
MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN İLGİYLE KARŞILAŞTI

Ebûbekir Efendi, bölgenin İngiliz genel valisi ve Müslümanlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı; mahallî gazetelere konu oldu.

Kendisine bir ev ile Arapçayı ve mahallî Felemenkçeyi bilen bir tercüman tahsis edildi.

9 Osmanlı padişahı ve hürmet ettikleri alimler

  • 7
  • 13
HALKTAKİ BÂTIL İNANIŞLARI TESPİT ETTİ
HALKTAKİ BÂTIL İNANIŞLARI TESPİT ETTİ

Yaptığı incelemeler sonunda, buradaki Müslümanların sakalını kesenin kâfir olup cenaze namazının kılınmayacağı, bıyıklarını tıraş etmeyenlerin Müslüman sayılmayacağı, ağızda çiğnenen bir cins enfiyenin orucu bozmayacağı, mehirin 5 şilini (o dönem için 27,5 kuruş) geçmesi halinde nikâhın sahih olmayacağı görüşü vardı.

Nikâh sırasında tarafların sarılıp öpüşmesinin şart olduğu gibi tuhaf inançlar ya da cenaze defnedilirken başının mı yoksa ayağının mı önce toprağa konulacağı türünden anlamsız tartışmalar içinde olduklarını, imam unvanı ve tasavvuf ehli görüntüsüyle halkın dinî duygularını sömürmekte olan insanların türediğini tespit etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN