Arama

İslam’ın ilk müezzini Hz. Bilal

Bir köle olarak dünyaya gelen Bilal-i Habeşi, Mekke'de Müslüman olduğunu açıkça söyleyen ilk yedi kişiden biriydi. İslam'ı kabul ettiği için dayanılmaz işkenceler görmüş; ancak o her defasında "Rabbim Allah'tır; O birdir" diyerek bu işkencelere imanıyla göğüs germişti. Onun kölelikten kurtulmasına Sadık Dost Hz. Ebu Bekir vesile olmuştu. Bilal, ilk ezanı okumuş, sabah ezanına "es-salâtü hayrun mine'n-nevm" ibaresini o eklemiş, adı müezzinlikle özdeşleşmiş bir isimdi. Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenen Hz. Bilal'in mücadelelerle dolu yaşamı…

  • 11
  • 18
HAYATI BOYUNCA PEYGAMBERİMİZİN YANINDAN AYRILMADI
HAYATI BOYUNCA PEYGAMBERİMİZİN YANINDAN AYRILMADI

Bilal-i Habeşî hayatı boyunca Peygamber Efendimizin (sav) yanından hiç ayrılmadı, Veda Haccı'nda da bulundu. Onun abdest suyunu temin etti, sütre olarak kullandığı harbeyi taşıdı, şahsî ihtiyaçlarını karşıladı, savaşta özellikle geceleri korunmasını, gündüzleri ise gölgelenmesini sağladı.

  • 12
  • 18
RESUL-İ EKREM’İN EMİRLERİNİ HALKA DUYURDU
RESUL-İ EKREM’İN EMİRLERİNİ HALKA DUYURDU

Yemek hazırladı, beytülmâl işlerine baktı, Hz. Peygamber'in emriyle bazı ödemeler yaptı, elçileri ağırladı, seriyye kumandanlarına sancak verdi, Resûl-i Ekrem'in (sav) emirlerini halka duyurdu, kadın esirleri muhafaza etmek gibi işlerde görev aldı.

  • 13
  • 18
BİRÇOK BÖLGENİN FETHİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
BİRÇOK BÖLGENİN FETHİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yaygın olan rivayetlere göre Bilal-i Habeşi, Peygamber Efendimizin (sav) vefatından sonra ezan okumamıştır. Resul-i Ekrem'in (sav) kendisine, "Ey Bilal! Allah yolunda cihattan daha faziletli bir amel yoktur" dediğini hatırlatıp cihat için Suriye'ye gitmek üzere Hz. Ebu Bekir'den izin istemiş, ancak halifenin ısrarı üzerine Medine'de kalmış, Hz. Ömer halife olunca Medine'den ayrılarak Suriye'de birçok şehir ve bölgenin fethine iştirak etmiştir.

  • 14
  • 18
OKUDUĞU EZAN İLE HERKESİ AĞLATTI
OKUDUĞU EZAN İLE HERKESİ AĞLATTI

Hz. Ömer, Suriye'de Şam divanını tedvin ederken Bilal'in isteği üzerine onu ve diğer Habeşlileri, Ebu Ruveyha'nın kabilesi olan Has'amlılarla birlikte aynı divan defterine yazdırdı. Bazı Müslümanlar, Bilal'in ezan okuması için halifeye müracaat ettiler; halifenin isteği üzerine Bilal Suriye'de bir defa ezan okudu ve dinleyenleri ağlattı.

  • 15
  • 18
HZ. BİLAL 60 KÜSUR YAŞINDA VEFAT ETTİ
HZ. BİLAL 60 KÜSUR YAŞINDA VEFAT ETTİ

Bilal-i Habeşi uzun boylu, zayıf ve kuru yüzlü, kamburca, gür ve kır saçlı, siyah tenli idi. 60 küsur yaşında Dımaşk'ta (veya Halep yahut Dâreyyâ'da) vefat etti ve Bâbüssagîr'deki kabristana defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN