Arama

Arayışla geçen bir ömür: İsmet Özel

Sökeli polis memuru bir babanın altıncı çocuğu olan İsmet Özel'in hayatı daimi sorgulamalar içerisinde geçer. Lise yıllarında artan bu arayış, üniversite döneminde açığa çıkar. Hayatının ileri dönemlerinde İsmet Özel, yaşamını İslam estetiği üzerine dizayn eder. Bu hayat sergüzeşti içinde şiir daima Özel'in hayatının merkezinde var olur ve düşünce dünyasını yansıtır.

Sanat Hayatı

🔸 1963'te Yelken dergisinde ilk şiiri yayımlanır. 3 yıl sonra 22 yaşında, ilk şiir kitabı ''Geceleyin Bir Koşu''yu kendi emekleriyle çıkarır.

🔸 1969 yılında "Evet İsyan" adlı ikinci şiir kitabı yayına girer ve büyük bir ilgi uyandırır. 1975 yılında ise içsel arayışlardan sonra fikri yapısındaki değişikliği ortaya koyan şiirlerini topladığı alanında üçüncü eseri olan "Cinayetler Kitabı"nı yayınlar.

Bu yaşa erdirdin beni, gençtim almadın canımı
ölmedim genç olarak, ölmedim beni leylak
büklümlerinin içten ve dışardan
sarmaladığı günlerde
bir zamandı
heves ettim gölgemi enginde yatan

İsmet Özel

İsmet Özel'den altı çizili 100 cümle

🔸 1984'te ise şairin dördüncü şiir kitabı "Cellâdıma Gülümserken" çıkar. Bu 4 şiirini bir kitapta toplayarak "Erbain / Kırk Yılın Şiirleri" olarak bastırır.

🔸 Uzun bir aradan sonra "Mevsimlerin İnsana Yaptığı Fenalıklar" adlı bir şiir yayınlar. 7 yıl sonra "Bir Yusuf Masalı" isimli yeni bir şiir kitabı çıkarır.

🔸 2003 yılında ise şiirlerinin arasından özel bir seçkiyle "Çatlıycak Kadar Aşkî"yi yayımlar. 2005 yılında son şiir kitabı Of Not Being A Jew çıkar.

Bir bilgi

Of Not Being A Jew farklı edisyonlarla üç ayrı baskı yaptıktan sonra 2020 yılında son haliyle tek bir cilt olarak yayınlanır.

İsmet Özel'in en sevilen 15 şiiri

Şiir yapısı

🔸 Şiirlerinde veciz bir manaya ve anlam bütünlüğüne önem veren İsmet Özel, manayı öne çıkarırken şiirin mahiyetini kaybetmemeye bilhassa dikkat eder.

🔸 Şiirde estetik kaygı güden şair, bazı şiirlerini bu endişesi dolayısıyla yayınlamamayı tercih eder. Şiirlerinde heyecanlı, kızgın fakat merhametli bir karakter çizer.

🔸 İsmet Özel, şiiri içinde bulunduğu toplumun idrak seviyesine göre ele almıştır. Şiirin anlamını içinde bulunduğu toplumun anlam dünyasında araması onun önemli şairler arasında anılmasına sebep olur.

10 Maddede İsmet Özel

Yazıları

🔸 1978'de ilk nesir kitabı olan "Üç Mesele"yi çıkarır. Kitapta dikta edilen sistemlerin hegomanyasından kurtulup, toplumun kendi düzenini kurması gerektiğini ifade eder.

🔸 "Cuma Mektupları" adlı yazı serisinde Türkiye'nin birtakım sorunlar karşısında nasıl bir çıkış yolu izlemesi gerektiğini ele alır. Yazıları haftada bir cuma günleri Milli Gazete'de yayımlanır.

"İnsanlar artık aya, güneşe Lât ve Menât putuna tapmıyorlar ama devlet adamlarına, piyasaya, makinalara, teşkilatlara, teorilere tapıyorlar. Yeni putları mukaddes kılabilmek için kitaplı dinleri terk ediyorlar. Bu tarz putperestliğin Doğu'da ve Batı'da birbirinden farkı yok."

Üç Mesele

İsmet Özel'in Bakanlar ve Görenler kitabından altı çizili cümleler

🔸 Cuma mektupları'na bir süre ara verdikten sonra "Gerçek Hayat" dergisinde "Kimin Restini Görmek Kime Düşer?" adlı mektupla tekrar yazmaya başlar.

🔸 Bilinen ve takip edilen gazatelerde uzun yıllar yazan İsmet Özel, 2003 yılında gazete yazarlığına "Bir Zamanlar Bir İsmet Özel Vardı" yazısıyla son verir.

İsmet Özel'den mutlaka okumanız gereken 50 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN