Arama

Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim; Abdürreşid İbrahim

Mehmet Akif'in ünlü 'Süleymaniye Kürsüsünde' şiirindeki Türkistanlı düşünürün Abdürreşid İbrahim olduğunu biliyor muydunuz? Japonya'yı İslam ile tanıştıran Abdürreşid İbrahim, burada bir de cami inşa ettirdi. Yazdığı eserlerle İslam dünyası ve Japonya arasında köprü oluşturdu. Bir sürede Tokyo'da kalan, Japonca öğrenen ve İmparatorluk ailesiyle dostluğunu sürdüren İbrahim, üst düzey bazı devlet adamlarının Müslüman olmasına da vesile oldu. Dini tebliğ etmeye ömrünü adayan seyyah, İslam'ı yaymayı mukaddes vazife sayan, Kazanlı Müslüman bir alimdi.

  • 3
  • 24
RUS HÜKUMETİ TARAFINDAN TUTUKLANDI
RUS HÜKUMETİ TARAFINDAN TUTUKLANDI

Osmanlı- Rus Savaşı'nın patlak verdiği yıllarda pasaportunun süresinin dolması gerekçe gösterilerek tutuklandı. Bir sene süren mahkûmiyeti sırasında, hapishanede pek çok Müslümanla tanıştı.

Onlardan edindiği bilgiler daha sonra yazacağı kitapların temelini oluşturdu.

Uzakdoğu'daki İslam nişanesi: Tokyo Camii

  • 4
  • 24
İLMİN İZİNDEN GİTTİ
İLMİN İZİNDEN GİTTİ

1880 yılında Abdürreşid İbrahim, gizlice bir gemiye binip İstanbul'a geldi. Fatih medresesinde eğitimine devam etti. Ahmet Mithat, Muallim Naci, Cemaleddin Efgani gibi önemli yazar ve fikir adamlarıyla görüştü.

Burada iki ay kadar kaldıktan sonra hacca gitti. Hacdan sonra Medine'ye yerleşerek burada ilim tahsil etti. Çeşitli âlimlerden ders alan Abdürreşid, beş yılın sonunda kıraat, fıkıh ve hadis ilimlerinden icazet aldı.

  • 5
  • 24
İSMAİL GASPIRALI’NIN EĞİTİM ANLAYIŞINI UYGULADI
İSMAİL GASPIRALI’NIN EĞİTİM ANLAYIŞINI UYGULADI

Medine'ye talebe götürmek üzere İstanbul üzerinden ikinci defa hacca gitti. Öğrencileri Medine'ye yerleştirdikten sonra yine İstanbul üzerinden Tara'ya geri döndü.

İsmail Gaspıralı tarafından geliştirilen "usûl-i cedîd" anlayışını yaygınlaştırmaya çalışan Abdürreşid, burada okul açıp eğitim çalışmalarına başladı. Livâü'l-hamd adlı risâlesini İstanbul'da bastırarak Rusya'da dağıttı.

Sultan Abdülhamid'e verilen ilginç hediye: Samuray zırhı

  • 6
  • 24
RUS HÜKUMETİNE KARŞI HALKI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI
RUS HÜKUMETİNE KARŞI HALKI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Orenburg'da kadı olan Abdürreşid İbrahim, buradaki Orenburg Ruhani Meclisi'nin başkanlığını da yaptı. Fakat çalışmalarından rahatsız olan Rus hükumetinin uyguladığı baskı nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Rusya'da daha fazla kalamayacağını anlayınca İstanbul'a geldi. Burada yayınladığı "Çulpan Yıldızı" adlı eseriyle, Rusya'daki Müslümanlara yapılan baskı ve haksızlıkları dile getirdi. Rusya'daki Müslümanların Hristiyanlaştırılmak istendiğini söyleyerek, Rus hükumetine karşı halkı mücadeleye çağırdı.

  • 7
  • 24
SİBİRYA’DAN JAPONYA’YA KADAR YOL KATEDEN SEYYAH
SİBİRYA’DAN JAPONYA’YA KADAR YOL KATEDEN SEYYAH

Abdürreşid İbrahim, kendi ifadesine göre, seyahat etmeyi, gezdiği yerlerde gördüklerinden ibret almayı, bunları başkalarına aktarmayı görev sayacak kadar seven, "Yeryüzünde geziniz..." ayetinin gereğini yerine getirmekten büyük haz duyan bir yaratılışa sahipti.

1897 Nisan ayında İstanbul'dan başlayarak üç yıl süren bir seyahate çıktı. Mısır, Hicaz, Filistin, İtalya, Avusturya, Fransa, Bulgaristan, Sırbistan, Batı Rusya üzerinden DoğuTürkistan'a, oradan da Sibirya üzerinden Tara'ya döndü.

Uzakdoğu sineması

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN