Kalemi yorulmayan alim: İmam Zehebi
Çalışmaları ile hadis ilmindeki düzensizlikleri ortadan kaldıran, yüzlerce talebe yetiştirerek ilim ışığını diri tutan İmam Zehebi, on dördüncü asrın önde gelen hadis, tarih ve kıraat alimidir. Ömrünün ekseriyetini ilim yolunda tüketen büyük alim, gerçekleştirdiği ilmi seyahatleri, telif ettiği iki yüzden fazla eseri ile İslam literatürüne ciddi bir katkı sağladı.
Giriş Tarihi: 13.03.2022
14:19
Güncelleme Tarihi: 24.03.2022
08:57
🔸 Büyük alimlerin en önemli özellikleri kendilerinin eksikliğini hissetmeyecek talebeler yetiştirmeleridir. İmam Zehebî bulunduğu tüm şehirlerde ve bilhassa Dımeşk'te yüzlerce talebeye ders vererek ilim halkasının genişlemesini sağlayan önemli bir figürdür.
Yetiştirdiği meşhur talebeleri;
➡ Selahaddîn es-Safedî
↪ Zehebî'nin meşhur talebelerinden olan Safedî; alim, şair, edip, gramerci yönleriyle öne çıkar.
➡ Muhammed b. Ali b. Hasen ed-Dımeşkî el-Huseynî
↪ Zehebî'nin tahric hususunda en usta talebesidir. Muhaddis, fakih ve tarihçidir.
➡ İbrahim Burhanettin b. Abdirrahim Zeyniddin
➡ İsmail b. Amr İbn Kesîr
↪ İmam Zehebî'nin en meşhur talebesidir. İslam tarihi eserine dair çabaları ile tanınır. Bunun dışında müfessir ve muhaddistir.
➡ Abdülvehhâb Takıyyüddîn es-Sübkî
↪ 14. asırda yaşayan büyük Şafii fıkıhçısıdır.
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin ilim silsilesi
İlmi yolculuklarının rotası
🔸 Rıhle, eskiden alimlerin hadis almak için yaptığı ilmi yolculuklar a verilen isimdir. İmam Zehebî de hadis ilminde derinleşmek ve hadis rivayet edebilmek için pek çok önemli şehre seyahat eder. Bunlar;
➡ Maarre
➡ Kudüs
➡ Basra
➡ Humat
➡ Halep
➡ Mısır
➡ Nablus
➡ Trablus
➡ İskenderiye
➡ Tebük
➡ Humus
➡ Şam
➡ Kerk
➡ Ramle şehirleridir.
İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler
🔸 En bilinen talebelerinden Safedî İmam Zehebî hakkında, "İmamların hocası, kendisine ulaşılamayacak bir hafız ve taklid edilemeyecek bir üslub, hadis ve onun ricali ilminde derin, hadislerin ilmine ve illetlerine hakim, insanların hal tercemelerini bilen, onların tarihlerindeki karışıklıkları ve şüpheleri gideren, kuvvetli zeka sahibi, birçok tasnif, muhtasar ve telifi olan, kendisiyle karşılaşıp ondan birçok ilim aldığım, birçok tasniflerini okuduğum, lüzumsuz nakilleri olmayan bir şahsiyetti." der. (Safedî, Neksü'l Hımyan)
🔸 Alâmüddîn el-Birzâlî, "Faziletli, temiz düşünceli, ilim için seyahat eden, faydalı pek çok eseri, tasnifleri, muhtasarları olan bir şahsiyet" cümleleri İmam Zehebî'yi över. (Beşşar, Avvad Maruf)
🔸 İbn Hacer el-Askalânî, "Nablûsi'den şeyhinin hayatını okudum, ricâl ve onların durumları konusunda zamanın allâmesi, keskin zekâlı ve ince görüşlü biri olduğunu anladım" diyerek İmam Zehebî'nin zekasını ve ilmini över. (İbn-i Hacer el Askalani, ed Dürerü'l Kamine)
Hadis Usulünün Zirvesi: İbn Hacer el Askalani
📌 Eser yazımlarını büyük ölçüde tamamladıktan sonra halka yönelik vaazlar veren İmam Zehebî, Keferbatne Mescidi'nde uzun yıllar boyunca vaaz verir. Zehebî'nin ders verdiği mekanlar;
➡ Dâru'l-Hadîs et-Tenkiziyye
➡ Türbetü Ümmü's-Salâh
➡ Dâru'l-Hadîs el-Arûyye
➡ Dârü'l-Hadîs el-Fâdıliyye
➡ Dâru'l-Hadîs en-Nefîsiyye'dir.
📌 Daru'l Hadis kurumları, Efendimiz (SAV) döneminden itibaren var olan yerlerdir. Bu yerler sadece hadis ve hadis ilimleri ne ayrılan medreselerdir.
İslam tarihinin dönüm noktası Nizamiye Medresesi
📌 Zehebî ilmi çalışmalarını toplayarak ortaya pek çok önemli eser koyabilmiş, sebatkar bir bir müellif tir. Tarih ve hadis gibi öne çıkan alanlara dair kaleme aldığı eserler kendisinden sonra bu ilim dalları ile ilgilenen talebe ve alimlerin vazgeçemediği, başucu kaynakları olur.
📌 Ana hatları ile tarih, hadis, teracim, kıraat, fıkıh gibi alanlarda eser veren İmam Zehebî, disiplinli bir çalışma ve Allah Teala'nın yardımı ile iki yüzden fazla eser kaleme alır.
İlim yolculuğunda mutlaka okunması gereken kitaplar