Arama

Kölelikten filozofluğa bir yaşam öyküsü: Epiktetos

Dünyada antik felsefenin ortaya çıktığı coğrafya olan Anadolu, birçok ünlü filozofun yaşamına tanıklık etti. Bunlardan biri M.S 55 yılında dünyaya gelen Epiktetos'tu. Roma döneminde bugünkü Pamukkale sınırlarında yaşayan Epiktetos, kölelikle başlayan yaşam serüvenine; çağın egemen felsefi ekollerinden stoacılığa büyük iz bırakan bir felsefeci olarak devam etti. Peki, Epiktetus'un Isparta'da bulunan kendi el yazısıyla yazdığı şiirde insanlığa dair hangi gizemler yer alıyordu?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌Stoacıların görüşlerine göre bizler hislerimiz ve düşüncelerimizden sorumluyuz. İyi ve kötü olaylara nasıl karşılık vereceğimizi kendimiz belirleriz. Yani duygularımız bizden bağımsız olarak değişmez bu tamamen bizim isteğimizle gerçekleşir.

📌 Kısacası stoacıların iddia ettiklerine göre istediğimizi elde edemediğimizde veya biri bizi kızdırdığında aslında kızgın hissetmek zorunda değilizdir. İşte bu sebeple stoacılar duyguların akıl ve mantığa bunun yanında karar verme yetisine zarar verdiği için dizginlenmesi gerektiğini hatta onlardan mümkün mertebe kurtulmak gerektiğini savunmuşlardır.

Descartes hakkında ilginç bilgiler

  • 4
  • 18
KÖLELİKTEN FİLOZOFLUĞA: EPIKTETUS
KÖLELİKTEN FİLOZOFLUĞA: EPIKTETUS

Geç dönem stoacılarından en bilinen isim kuşkusuz hayatına bir köle olarak başlayan Epiktetos'tur.

📌Frigya'da doğan Epiktetos Antik Roma'da yaşadı. Epiktetos Yunancada "kazanılmış, elde edilmiş" anlamına gelmekteydi.

📌Kölelik zamanı oldukça verimli kullanan Epiktetos stoacı felsefeyle ilgilenmeye fırsat buldu.

"Varlık çok şey sahibi olmak değil, az şey istemektir. "

Varoluşçu felsefenin kurucularından Martin Heidegger

📌Çileli bir yaşam süren ünlü filozof birçok badire atlattı; açlığı ve acıyı sonuna kadar yaşadı. Bir böceğin ısırmasından sonra topal kaldı. Kimi kayıtlar, efendisi Epaphroditus'un zulmünün bir sonucu olarak sakat kaldığını söylerken, kimi kayıtlar ise Epaphroditus'un Epiktetos'un çalışmalarını şevkle destekleyen ideal bir efendi olduğunu belirtiyordu.

📌Epiktetos, "Bedenlerimiz birer köle olsa da zihinlerimiz özgür kalabilir" cümlesini kurarken aslında yaptığı yalnızca bir "felsefe" değildi. Tecrübeleriyle yoğrulan düşünceleri, acı ve dertle nasıl başa çıkacağımız hakkında önemli tavsiyeler veriyordu.

"Koyun, yemini çobanın önüne getirip de 'bak ne kadar yedim,' demez; bunu yer, sindirir, yün ve süt verir. Bunun gibi, sen de felsefi ilkelerini insanlara anlatıp durma; onlara sindirdiğin bu ilkelerden ürettiklerini göster."

Hz. İbrahim kıssası üzerinden 'korku' felsefesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN