Leonardo da Vinci’ye dair 30 gizemli gerçek
Leonardo da Vinci ilginç ve gizemli hayatı ile daima ilgi çekmiş ve inceleme konusu olmuştur. Onu, ünlü Mona Lisa tablosuyla yani ressam kimliğiyle biliriz. Peki, ressamlığının yanında da Vinci'nin farklı uzmanlık alanları olduğunu biliyor muydunuz? Kaleme aldığı taslakların neden sadece "ayna karşısında" okunabildiğini, 30'dan fazla kadavrayı neden incelediğini veya Sultan II. Bayezid'e hitaben kaleme aldığı mektupta Osmanlı'ya ne teklif ettiğini? Dünya tarihinin en gizemli şahsiyetlerinden biri olan Da Vinci'ye dair bilinmeyenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 09.04.2019
11:12
Güncelleme Tarihi: 02.05.2019
13:53
İNSAN GÜCÜ YERİNE KULLANILACAK MAKİNELER TASARLADI
Askeri, mühendislik ve müzik aletleri tasarımı üzerine çalıştı, insan gücü yerine kullanılabilecek makine tasarımlarına yoğunlaştı.
Ayrıca dalgıç giysisi, kuşatma kulelerine su pompalayan makineler, uçak, helikopter, paraşüt türünden araçlar ve bisiklet tasarladı. Işığın kırılma olgusunu gözlemledi.
DA VINCI NEDEN CESET İNCELEDİ?
Damarların çalışma prensibini anlamak için birçok ceset inceledi. Kadavralarla olan çalışmalarını Floransa'nın en eski hastanesi Santa Maria Nuova'nın mahzeninde yapan Leonardo, burada hem daha rahat çalışmış hem de bu faaliyetlerini Vatikan'dan gizlemişti.
Çünkü ölüleri parçalaması ve incelemesi dini açıdan hoş görülmüyordu. Leonardo gizlilik açısından geceleri çalışırdı. Bir söylentiye göre kullandığı en önemli alet uzun tırnaklarıdır.
KADAVRALARDA YAPTIĞI İNCELEMELERİ DETAYLARIYLA ÇİZDİ
Kadavra incelemelerinde gördüklerini, sık sık duraklayıp yavaş yavaş çizmesi çalışmalarının sürelerini uzattı. Tüm bunlara rağmen asla vazgeçmedi, yaklaşık otuz kadavra üzerinde inceleme yaptı.
Bazı şikâyetlerin ardından Leonardo'nun kadavra inceleme çalışmaları yasaklandı. Yaptığı incelemeleri kâğıtlara dökerek hala büyük öneme sahip eskizler oluşturdu.
Kafatası çizimleri, insan vücudunun oranlarını ifade ettiği meşhur Vitrivius adamı, karaciğer, akciğer ve kusursuz çizimleri onun çalışmalarının ne derece önemli olduğunu gösterir.
KALBİN ÇALIŞMA MEKANİZMASINI ÇÖZDÜ
Da Vinci erimiş balmumunu bir öküzün kalbine enjekte etti, daha sonra bir cam kalıbı modeli döktü ve gözlemlemek için bekletti. Daha sonra şişliğin her kalp atımından sonra aort kapağını kapattığına karar verdi.
Belki de en ünlü anatomik çizimi, ölümünden sadece birkaç saat önce çizdiği 100 yaşında bir erkekti. Leonardo bu eseri ile koroner damar tıkanıklığı olarak bilinen sorunun ilk tanımını yaptı. Leonardo, Harvey'den bir asır önce kanın dolaşımını keşfetti.
ANATOMİK OLARAK HATASIZ İLK OMURGA ÇİZİMİ
Günümüze kadar yapılan en iyi omurga çizimi de Leonardo Da Vinci'ye aittir. Leonardo'nun omurga çizimi, tarihte yapılmış anatomik olarak hatasız ilk omurga çizimi olarak kabul edilir.
Da Vinci'nin çağdaş anatomistlere göre iki avantajı vardı. Her şeyden önce, bir heykeltıraş, mühendis, mimar olarak, sezgisel bir anlayışı vardı. Bir vücudu ayırdığında, vücudun farklı bölümlerinin birbirine nasıl uyum sağladığını çok akıcı bir şekilde anlayabildi.
Öyle ki ünlü bilim insanı Abrahams, Da Vinci'nin çizimleri için "Anatomi bilenler çizimde her şeyin yerli yerinde olduğunu görecektir" der.