Arama

Leonardo da Vinci’ye dair 30 gizemli gerçek

Leonardo da Vinci ilginç ve gizemli hayatı ile daima ilgi çekmiş ve inceleme konusu olmuştur. Onu, ünlü Mona Lisa tablosuyla yani ressam kimliğiyle biliriz. Peki, ressamlığının yanında da Vinci'nin farklı uzmanlık alanları olduğunu biliyor muydunuz? Kaleme aldığı taslakların neden sadece "ayna karşısında" okunabildiğini, 30'dan fazla kadavrayı neden incelediğini veya Sultan II. Bayezid'e hitaben kaleme aldığı mektupta Osmanlı'ya ne teklif ettiğini? Dünya tarihinin en gizemli şahsiyetlerinden biri olan Da Vinci'ye dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 23
  • 30
MONA LİSA TABLOSUNDAKİ KADIN KİMDİ?
MONA LİSA TABLOSUNDAKİ KADIN KİMDİ?

La Gioconda (İtalyanca) veya La Joconde (Fransızca) gibi isimlerle de bilinen Mona Lisa, insanlık tarihinin en başarılı tablosu olarak görülür.

1503 yılında yapılmaya başlanan tabloda sfumato tekniği kullanılmıştır. Bir pano üzerine, yağlı boya kullanılarak yapılmış olan tablo, şu anda Louvre Müzesi'nde yer alır. Leonardo da Vinci 77 X 53 cm boyutunda olan tabloyu, yapım aşamasında hiç yanından ayırmamış ve gittiği tüm seyahatlerde yanında taşımıştır.

Mona Lisa, belki de hakkında en çok spekülasyon çıkan tablolardan biridir. Tablodaki kadın figürü hakkında çok fazla söylenti ve rivayet bulunuyor. Ancak en genel ve kabul görmüş bilgi, tablodaki kadının Fransız bir tüccarın eşi olduğu yönünde.

  • 24
  • 30
MONA LİSA TABLOSU İÇİNDE İKİ RESİM DAHA VAR
MONA LİSA TABLOSU İÇİNDE İKİ RESİM DAHA VAR

2015 yılında yapılan bir incelemede, Mona Lisa adlı eserin altında iki resim daha bulundu. 10 yıl boyunca reflektif ışık tekniği kullanılarak incelenen Mona Lisa'nın, yağlıboya katmanının altında başka bir portreyle bir de taslak bulunuyor.

Mona Lisa'nın altındaki resimde, oturur vaziyette, yan tarafa doğru bakan farklı bir kadının portresi yer alıyor. Tablo üzerine "bir dizi yoğun ışık verilerek" uygulanan yöntemde, kamera yardımıyla ışıkların yansımaları ölçülüyor ve resmin katmanları arasında neler olduğu ortaya çıkarılıyor.

  • 25
  • 30
‘MONA LİSA GÜLÜŞÜ’NÜN SIRRI
‘MONA LİSA GÜLÜŞÜ’NÜN SIRRI

Uzmanlar, Da Vinci'nin Mona Lisa'dan önce yaptığı "La Bella Principessa" isimli tabloyu incelediklerinde "Mona Lisa Gülüşü"nün sırrını da çözdüklerini açıkladılar.

Araştırma kapsamında tüm denekler, tablonun uzaktan bakıldığında daha mutlu göründüğünü ve figürün yüzündeki tebessümün gözlerden değil sadece dudaklardan kaynaklandığını söylediklerini belirttiler.

  • 26
  • 30
DA VINCI ‘SFUMATO’ TEKNİĞİNİ NASIL KULLANMIŞTI?
DA VINCI ‘SFUMATO’ TEKNİĞİNİ NASIL KULLANMIŞTI?

"Sfumato" adı verilen, göz yanılgısı yaratan bu ilginç boyama tekniğinin hem "Le Bella Principessa"da hem de "Mona Lisa"da kullanıldığı açıklandı.

Uzmanlar, 2015'te kaleme aldıkları bilimsel bir makalede "Tabloya bakan kişi gülüşe doğrudan bakmaya, 'gülüşü yakalamaya' çalıştığında bu ufak tebessüm hemen ortadan kayboluyor. İşte bu nedenle biz bu görsel yanılgıya 'kaçan tebessüm' diyoruz" şeklinde açıklamada bulunmuşlardı.

  • 27
  • 30
DORUĞA ULAŞMAYAN ESERLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMIYORDU
DORUĞA ULAŞMAYAN ESERLERİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMIYORDU

Leonardo da Vinci, matematikçi olmayanların yazılarını okumasını istemezdi. Ona göre makine icat etmek, resim için eskiz yapmak, anatomiyi incelemek, evreni kopyalamak benzer şeylerdi.

Hepsinde her öğeyi parçalarına ayırıp, özelde evrenseli aramak gerekiyordu. Da Vinci'nin son sözleri ise "Eserlerim ulaşmaları gereken doruk noktasına ulaşamadı..." olmuştu.

En üst düzey güzelliğe ulaşmadıkça eserlerini ortaya koymaya değer bulmuyordu. 120 cildi bulan ve bunun ancak 3500 yaprağı günümüze kadar gelebilmiş olan eserlerini hayattayken yayınlamaması da aynı sebebe dayanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN