Arama

Libya’nın ilk ve tek kralı: İdris es Senusi

İdris Es Senusi, 1951 yılında Libya'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından ülkenin ilk kralı olarak göreve başladı. Aynı zamanda ülkenin tek kralı da kendisi olacak; 1969'da Kaddafi'nin gerçekleştirdiği darbe ile iktidardan uzaklaştırılacaktı. Kral İdris, Libya'nın Suudi Arabistan ve Irak gibi olmasını istememiş; bu nedenle petrol havzasını küçük ABD şirketlerine vererek gerekli gördüğü durumlarda lisansı iptal edebilme gücünü elinde tutmuştu. Peki, İdris es Senusi kimdir?

  • 7
  • 20
ÖMER MUHTAR’I SAVAŞIN İDARESİYLE GÖREVLENDİRDİ
ÖMER MUHTAR’I SAVAŞIN İDARESİYLE GÖREVLENDİRDİ

Savaşın tekrar başlaması ve Bingazi tarafına kayması üzerine 1922'de ileri gelen diğer şeyhler ve bazı kabile reisleriyle beraber tedavi olma gerekçesiyle Mısır'a geçen İdris, yerine kardeşi Muhammed Rızâ'yı vekil bıraktı.

Ömer Muhtar'ı 1931'e kadar devam edecek olan savaşın sevk ve idaresiyle görevlendirdi.

  • 8
  • 20
İDRİS MÜCADELEYE DEVAM ETMEK İSTEDİ
İDRİS MÜCADELEYE DEVAM ETMEK İSTEDİ

Türkiye Cumhuriyeti Lozan Antlaşması ile (24 Temmuz 1923) Trablusgarp ve Bingazi topraklarındaki haklarından vazgeçince Mısır'da bulunan Şeyh İdris, İngilizlerin desteğini alarak mücadeleye devam etmek istedi.

Bu sırada Fizan Fransız işgali altındaydı. İtalyanlar Trablusgarp'tan sonra Bingazi ve çevresini de ele geçirmeye başlamışlardı.

  • 9
  • 20
İTALYANLARA KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELE SONA ERDİ
İTALYANLARA KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELE SONA ERDİ

1923'te Trablusgarp'a tayin edilen İtalyan sömürge valisi ülkesinin Şeyh İdris'le yaptığı bütün anlaşmaları iptal etti. Libya'da bağımsızlık savaşını sürdüren Ömer el Muhtar, 11 Eylül 1931'te girdiği bir çarpışmada yaralanarak esir düştü ve dört gün sonra idam edildi.

İtalyanlar Senûsîlerin bütün zaviyelerini kapatarak mallarına el koydular. Mısır'dan geçişi engellemek için sahilden Cağbûb'a kadar 300 kilometre tel örgü çektiler. Böylece İtalyanlara karşı 20 yıldır yürütülen mücadele resmen sona erdi.

Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar'ın Libya'nın bağımsızlığındaki rolü…

  • 10
  • 20
İDRİS MISIR’DA SİYASİ MÜCADELEYE DEVAM ETTİ
İDRİS MISIR’DA SİYASİ MÜCADELEYE DEVAM ETTİ

Bununla birlikte Şeyh İdris ile beraberindekiler Mısır'da siyasî mücadeleye devam ettiler. Daha sonra İdris'e bağlı olarak teşkil edilen Arap-İngiliz birliği adlı askerî güç, İkinci Dünya Savaşı sırasında Libya Arap Kuvveti'ne dönüştürüldü ve İngilizlerin Bingazi'ye yaptıkları saldırılarda görev aldı.

İtalyanlar İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkarken Libya'da birçok bölge İngilizlerin denetimine girdi.

  • 11
  • 20
BM LİBYA’NIN KURULMASINA KARAR VERDİ
BM LİBYA’NIN KURULMASINA KARAR VERDİ

Şeyh İdris, 1943'te İngilizlerin izniyle Mısır'dan ülkesine dönerek Sirenaik'in bağımsızlığını ilan etti. Daha sonra İngilizlerden ülkenin tamamının yönetiminin kendilerine verilmesini istedi. 1943'ten 1948'e kadar İngilizlerin elinde bulunan Trablusgarp'ta kurulan çeşitli partiler, 1948'de millî cephe adı altında bir araya gelerek Şeyh İdris'i desteklediklerini açıkladılar.

Bingazi ile Fransız işgalindeki Fizan'ın da katılımıyla yeni devletin sınırları ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler 21 Kasım 1949'da Trablusgarp, Bingazi ve Fizan'dan oluşan federal bir çatı altında Libya Devleti'nin kurulmasına karar verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN