Arama

Mücadeleci bir kalem: Şule Yüksel Şenler

"Huzur Sokağı" ile özdeşleşen bir isim Şule Yüksel Şenler... 1960'lı yıllarda gazete yazıları ve konferanslarıyla ün kazandı; gazetelerde tefrika olarak yayımlanan bu romanı, önce sinema yakın bir zamanda ise televizyon seyircisiyle buluştu ve çok ses getirdi. Düzenlediği konferanslar ve yönettiği dernek ile bir neslin fikir dünyasını derinden etkileyen, başörtüsü mücadelesinin öncü isimlerinden Şule Yüksel Şenler, ömrünü gençliğin şuurlandırılmasına adadı.

  • 4
  • 11
‘HUZUR SOKAĞI’ TEFRİKA OLARAK OKURLA BULUŞTU
‘HUZUR SOKAĞI’ TEFRİKA OLARAK OKURLA BULUŞTU

🔸 21 yaşında gazetecilik yapmaya başlayan Şenler, Peyami Safa gibi devrin ünlü isimlerinin de yazılarının çıktığı "Yeni İstanbul" gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı. 1950 senesinde Kıbrıs mitinglerine katıldı ve kürsülerden şiirler okudu.

🔸 Bu arada gazetenin ilanlarını hazırlayan Yüksel Bey'den resim ve müzik dersleri alarak ney ve kanun çalmayı öğrendi. Huzur Sokağı adlı romanını da bu senelerde gazetede tefrika şeklinde okurlarla buluşturmaya başladı.

  • 5
  • 11
‘ŞULE’ ÖN ADINI KÖŞE YAZILARINDA KULLANDI
‘ŞULE’ ÖN ADINI KÖŞE YAZILARINDA KULLANDI

🔸 Bu sıralarda da siyasete atıldı. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra kurulan Adalet Partisi'ne katılıp AP Bakırköy Gençlik Kolları, Edebiyat ve Kültür Kolu Başkanı oldu.

🔸 Başarılı yazar, başörtüsünün eğitimli Müslüman kadının hayatına girmesine vesile olurken, gerek yazıları gerekse konferanslarıyla da 1960 ve 1970'li yıllara damga vurdu.

🔸 Faruk Nafiz Çamlıbel'in çıkardığı "Kadın Gazetesi"nde köşe yazmaya başlayan yazarın asıl adı "Yüksel"di. Ama kadın olduğunun anlaşılması için adının önüne "Şule" eklemeye başlayınca "Şule Yüksel Şenler" olarak tanınmaya başladı.

  • 6
  • 11
YAŞAMI VE DÜŞÜNCELERİ NASIL DEĞİŞTİ?
YAŞAMI VE DÜŞÜNCELERİ NASIL DEĞİŞTİ?

🔸 1960 ihtilali sonrasında ağabeyi Özer'in (Üzeyir) hastalığı ile yaşamı ve düşünceleri değişmeye başladı.

🔸 1965'te görüntüsü ile düşüncelerinin uymadığını düşünerek tesettüre girdi. 32 yaşındaki iken, ilahiyat mezunu tiyatrocu Abdullah Kars ile evlendi. Fakat Şule Yüksel, şiddet gördüğü eşinin baskısına ancak beş yıl dayanabildi ve boşandı.

  • 7
  • 11
EMİNE ERDOĞAN’IN DA ZİYARET ETTİĞİ DERNEĞİN BAŞKANIYDI
EMİNE ERDOĞAN’IN DA ZİYARET ETTİĞİ DERNEĞİN BAŞKANIYDI

🔸Tekrar panellere gitmeye; gazetelere, dergilere yazmaya başladı. "İdealist Hanımlar Derneği"ni kurdu ve manevi başkanı oldu. Bu derneğe gelen genç kızlar arasında, Emine Gülbaran (Erdoğan) da bulunur.

  • 8
  • 11
HAKKINDA DAVALAR AÇILDI
HAKKINDA DAVALAR AÇILDI

🔸 Yeni İstiklal Gazetesi'ndeki "Ağlayın Ey Müslüman Kardeşlerim Ağlayın" başlıklı yazısında o dönemin Cumhurbaşkanı olan Cevdet Sunay'a hakaret ettiği gerekçesi ile hakkında davalar açıldı; sekiz ay cezaevinde kaldı.

🔸 Hür Söz, Yeni İstiklal, Babıalide Sabah gazetelerinde kadın sayfalarında yazıları çıkmış, Bugün gazetesinde 1967-71'de köşe yazarı; Seher Vakti dergisinin de başyazarı olmuştur. 1980'den sonra Zaman ve Milli Gazete'de yazmaya başlamıştır.

🔸 Cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak konferanslar vermeyi sürdüren Şenler, söz konusu bu gazetelerde kadın sayfaları hazırladı.

Şule Yüksel Şenler'in mücadelesini dinlemek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN