Mus’ab Bin Umeyr: İslam tarihinin ilk muallimi
Mus'ab bin Umeyr, ailesinin karşı çıkmasına rağmen Müslüman olan ilk sahabelerden biriydi. Tüm zenginliğini geride bırakarak İslam'ın yolunu tutan ve tüm baskılara rağmen yolundan dönmeyen Mus'ab, şehit olduğunda üzerinde yoksul bir kıyafet taşıyordu. O kadar ki, defnederken onu saracak bir kefen dahi bulamamışlardı. İslam tarihinin ilk muallimi olarak bilinen Mus'ab Bin Umeyr Uhud Savaşı'nda düşmanın mızrağıyla şehit oldu. Peki Mus'ab Bin Umeyr kimdir?
Giriş Tarihi: 27.09.2019
16:10
Güncelleme Tarihi: 24.11.2021
15:50
TEBLİĞ FAALİYETLERİYLE RESULULLAH’IN TAKDİRİNİ KAZANDI
622 yılının hac mevsiminde ikisi kadın 75 kişiyle Mekke'ye geldi ve Resulullah'a (sav) bir yıl içinde yaptığı tebliğ faaliyetini anlatarak onun takdirini kazandı.
Medine'ye hicretin başlangıcı olan İkinci Akabe Biatı'nın hazırlanması ve gerçekleştirilmesinde önemli görev yapan Mus'ab üç ay daha Mekke'de kalıp geri döndü.
MÜSLÜMANLARIN SANCAĞINI O TAŞIDI
Hicret'ten sonra Resul-i Ekrem (sav), onu muhacirlerden Sa'd b. Ebu Vakkas, ensardan Ebu Eyyub el-Ensari ile kardeş yaptı ve kabilesinin geleneğine uyarak Bedir'de muhacirlerin, Uhud'da bütün Müslümanların sancağını onun taşımasına izin verdi.
DÜŞMANIN MIZRAĞIYLA ŞEHİT DÜŞTÜ
Uhud Gazvesi'nde Hz. Peygamber'in (sav) yanından hiç ayrılmayıp sancaktarlık görevini yerine getiren Mus'ab, Resul-i Ekrem'i (sav), yaralayan İbn Kamîe'nin kılıç darbeleriyle her iki eli de kesilince sancağı kollarıyla göğsüne bastırarak dik tutmaya çalışırken yine onun mızrağıyla şehit düştü.
DEFNEDİLİRKEN PEYGAMBERİMİZ HANGİ AYETİ OKUDU?
Savaştan sonra şehitler defnedilirken Hz. Peygamber (sav), yoksul bir kıyafet içindeki Mus'ab'ı yanındakilere göstererek onun bir zamanlar en güzel elbiseleri giydiğini, en güzel yemekleri yediğini, fakat Allah ve Resulünün sevgisini her şeye tercih ettiğini söyledi.
Ardından, Ahzab Suresi'nin "Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice kişiler vardır. Onlardan bazısı sözünü yerine getirip o yolda canını vermiş, bazısı da -şehitliği- beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde -sözlerini- değiştirmemişlerdir" mealindeki 23'üncü ayetini okudu.
SAHABİLER DAİMA MUS’AB’I ANDILAR
Sahabiler, daha sonraki dönemlerde bolluk ve refah içinde yaşadıkları zamanlarda daima Mus'ab'ı anmışlardır.
Bunlardan Habbab bin Eret, Mekke'den Medine'ye dünyevî menfaatler için değil Allah rızâsı için hicret ettiklerini, fakat Allah Teâlâ'nın kendilerine dünya nimetlerini de verdiğini belirtmiştir.