Arama

Necip Fazıl'ın sır gibi sakladığı konak ve komşuları

Necip Fazıl, Cumhuriyet dönemi edebiyatçılarının en büyük isimlerinden bir tanesiydi. Üstadın hayatı, bakış açısı, edebi yönü birçok alanda insanların yolunu aydınlattı. Biyografisi hakkında birçok eser yazıldı, kendisi de otobiyografik sayılacak eserlerinde kendisinden mesajlar verdi. Ancak Necip Fazıl, Sultanahmet'e doğru inen sokağın hangi sokak olduğunu hiç söylemedi. İşin tuhaf tarafıysa nice Necip Fazıl'ı araştıran kalemlerin doğduğu konağı merak edip de sormamasıydı…

Divanyolu'nda Adliye Sarayı'na giden yolun başında Sultan Abdülhamid'in ikinci kâtibi Arap İzzet'in gösterişli konağı yükseliyordu. Esvapçıbaşı İlyas Bey'in iki katlı ve mermer korniş kapılı konağı hemen onun yanındaydı. Refet Paşa, İstanbul'un kurtuluşunu halka bu konağın bir penceresinden müjdelemiştir.

Necip Fâzıl'ın ifadesine göre, arka cephesi Mehmed Hilmi Efendi'nin konağının bahçesine bakan ve 1950'lere kadar yerli yerinde duran bu konak, bir ara Şark Mahfeli isimli kulüp tarafından kullanılmıştı.

Necip Fâzıl'ın doğduğu muhteşem konağın Binbirdirek'te, belki de Binbirdirek Sarnıcı'nın üstünde olduğunu, Sultanahmet'e inen sokakla da Klodfarer ismini taşıyan caddenin kastedildiğini tahmin ediliyordu.

  • 10
  • 28

Talip Mert'in Osmanlı Arşivi'nde bulduğu bir belgede konağın yeri şöyle belirtilmişti:

"1332 senesi Nisan'ının 14. Günü (28 Nisan 1916) Peykhane yakınlarında Uzunşücaeddin Mahallesi'nde vefat eden Dersaadet İstinaf Mahkemesi birinci başkanlığından emekli Mehmed Hilmi Bey ibni'l-müteveffa Necib Efendi ibn-i Abdullah'ın verâseti vefatıyla ... zevcesi Ahmed Salim kızı Hatice Zafer Hanım ile...[ondan] doğma, şu anda burada olmayan Fatih Sulh Mahkemesi Başkâtibi Fâzıl Bey ve Nihat Bey'in eşi Meliha Hanım'a ait olduğu [aşağıda hüviyetleri yazılan şahısların] şahitlikleriyle sâbit olmuştur."

  • 11
  • 28

Belgede zikredilen Uzunşücaeddin Mahallesi, Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından 1978 yılında yayımlanan XIX. Asırda İstanbul Haritası'nda görülüyor. Klodfarer Caddesi'nden Sultanahmet'e doğru inerken sağdaki Keçecizade Fuad Paşa Camii bu mahallededir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN