Nesillere çağrı olan dava adamı: Mehmet Akif İnan
Mütefekkir, şair, yazar ve "Yedi Güzel Adam'dan" biriydi, Mehmet Akif İnan. Onun adı bir çağrıydı nesillere... Hatta kadim medeniyete, ahlaki duruşa bir çağrıydı. Şiirini ve hayatını, davası ile harmanlamış ve bir ömür o yolda yürümekten hiç vazgeçmemişti. Kendi kuşağının usta şairi Mehmet Akif İnan'ı, ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyor, yaşam öyküsünü sizlerle buluşturuyoruz. Onun da deyimiyle: "Kim demiş her şeyin bitişi ölüm, destanlar yayılır mezarımızdan." Peki, Mehmet Akif İnan kimdir? Mehmet Akif İnan'ın hayatı...
Giriş Tarihi: 06.01.2019
15:59
Güncelleme Tarihi: 06.01.2021
08:56
KENDİ KUŞAĞININ USTA ŞAİRİ
1998'de divan ve halk şiiri geleneğinden yararlandığı şiirleriyle kendi kuşağının usta şairleri arasında gösterildi. 1982'de KASD Deneme Ödülü'nü aldı.
ADINA ŞİİR YARIŞMASI DÜZENLENDİ
1995'te Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılan Türkçe'nin Üçüncü Uluslararası Şiir Şöleni'nde kendisine Türkmenistan'ın ünlü şairi Mahdum Kulu Şiir Ödülü verildi. Ölümünden sonra Urfa Belediyesi tarafından aynı yıl adına şiir yarışması düzenlendi.
Milli ve manevi değerlerine bağlı Mehmet Akif İnan'ın ölümsüz eseri ise 1979'da yazdığı "Mescid-i Aksa" şiiri oldu. İlk defa gazeteci yazar Akif Emre tarafından Akıncılar Dergisi'nde yayınlanan şiir, kısa sürede ülke çapında büyük beğeni kazandı.
İslamın ilk kıblesi olması dolayısıyla dünya Müslümanlarının göz bebeği Kudüs'e yönelik İsrail'in saldırılarından duyduğu derin üzüntü, İnan'ın dizelerine yansıdı. Bütün Müslümanların ruhuna hitap eden bu şiiriyle İnan, adeta tüm İslam coğrafyasının da ortak dili olma başarısını gösterip gönlünde taht kurdu. İnan, bu şiirden dolayı "Kudüs Şairi" olarak anıldı.
"Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde Götür Müslümana selam diyordu Dayanamıyorum bu ayrılığa Kucaklasın beni İslam diyordu"
HAKİKİ BİR DAVA ADAMI: MEHMET AKİF İNAN
Mehmet Akif İnan, iyi bir hatip, iyi bir öğretmen, iyi bir lider ve şair; ama hepsinden de öte, hakiki bir dava adamıydı. Gördüğü bir düş vardı; bir ömür o düşün peşinden gitti…
Mehmet Akif İnan'ın yaşam öyküsünün derlendiği videoyu izlemek için tıklayın.
Fikir adamı İnan, 1964-1969 yıllarında Türk Ocağı Genel Başkanlığı da yaptıktan sonra 1969'da Nuri Pakdil ile Edebiyat Dergisi'ni kurdu. Ardından 1969-1972 yıllarında Türk Taşıt İşverenleri Sendikasında uzmanlık görevinde bulunan İnan, ilk kitabı "Edebiyat ve Medeniyet Üzerine" adlı eserini 1972'de çıkardı. İlk şiir kitabını ise 1974'te "Hicret" adıyla çıkaran usta kalem, 1976-1990'da ise kurucusu olduğu Mavera Dergisi'nde çeşitli görevler yaptı.
Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsünde 1977-1980 yıllarında Türkçe edebiyat öğretmenliği yapan İnan, bu dönemde eğitim enstitüleri için yazar Oktay Çağlar ile beraber "Yeni Türk Edebiyatı" adlı ders kitabını hazırladı. Daha sonra Ankara Fen Lisesi öğretmenliğine tayin olan İnan, vefatına kadar bu lisede öğretmenlik yaptı.
Usta kalem, 1985'te "Din ve Uygarlık" adlı denemeler kitabını çıkardı, ardından 1991'de "Tenha Sözler" i yayınladı.