Arama

Nietzsche kimdir? Nietzsche’nin İslam hakkındaki sözleri…

Nietzsche, tarihin en önemli felsefecilerinin başında gelir. Din, ahlak, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine aforizmalarla dolu birçok esere imza atan Nietzsche'nin, İslam'dan övgüyle söz ettiğini biliyor musunuz? Hristiyanlığın tanrısının öldüğünü söyleyen Nietzsche, 19'uncu yüzyıl çağdaş kültürünün, İslam kültürünün yanında son derece "yoksul" ve "oldukça geç kalmış" olduğuna vurgu yapmıştı. Nietzsche, "Haçlılar, aslında önünde diz çökmeleri gereken asil ve yüksek bir kültüre karşı savaş açmışlardı" demişti. Peki, Nietzsche kimdir? Nietzsche'nin İslam hakkındaki sözleri…

  • 14
  • 18
HRİSTİYANLIĞI ÖVEN WAGNER’DAN UZAKLAŞTI
HRİSTİYANLIĞI ÖVEN WAGNER’DAN UZAKLAŞTI

Nietzsche daha sonraları, Hristiyanlığı öven bir eser üzerinde çalışan Wagner'i eleştirdi ve ondan uzak durmaya başladı.

"Wagner, Schopenhauer, modern insanlığın tümü dâhil olmak üzere, içimdeki marazi her şeye cephe almak zorunda kaldım."

  • 15
  • 18
GENÇ YAŞTA AKADEMİK HAYATINA SON VERDİ
GENÇ YAŞTA AKADEMİK HAYATINA SON VERDİ

10 yıl boyunca hocalık yaptığı Basel'de, akademik hayattan soğudu ve 34 yaşına bastığı 1879'da "Akademik hayatta bütünüyle radikal bir hakikat mümkün değildir" düşüncesiyle görevinden ayrıldı.

Hastalıklarının giderek artmasının ardından, üniversite kendisine küçük bir maaş bağladı ve doktor daha ılıman iklime sahip yerlerde yaşamasını tavsiye etti. O da İtalya'yı, Fransa'nın güneyini ve İsviçre'yi gezdi.

"Bir yerden başka bir yere dolanan, kendisini dinleyecek herkese konuşan dostsuz bir gezgin."

  • 16
  • 18
“İNSAN AŞILACAK BİR ŞEYDİR, BUNUN İÇİN NE YAPTIN?”
İNSAN AŞILACAK BİR ŞEYDİR, BUNUN İÇİN NE YAPTIN?

Gözleri iyi görmüyor, şiddetli ve felç edici baş ağrıları çekiyordu. Bu ağrılar onu zaman zaman günlerce yatağa bağlıyordu. Bu dönemde "Üstinsan" tasarımını geliştirdi:

"Sana Üstinsan'ı öğretiyorum. İnsan aşılacak bir şeydir, onu aşmak için ne yaptın? Üstinsan'ın yarattığı en büyük şey kendisidir."

  • 17
  • 18
BİR ATI KUCAKLADIKTAN SONRA AKIL SAĞLIĞI BOZULDU
BİR ATI KUCAKLADIKTAN SONRA AKIL SAĞLIĞI BOZULDU

Bedensel şikâyetlerini dindirmeye çalışırken, "Sabah Alacası", "Şen Bilim" ve "İyinin ve Kötünün Ötesinde" gibi önemli eserler yazdı ancak okunmadı. Danimarka'da eserleri profesörlerce okutulmaya başlanmıştı ancak yeterince tanınmıyordu.

Ocak 1889'da Turin'de, bir cadde üzerinde yürürken birden fenalaştı. Düşerken feryatlarla sahibi tarafından kamçılanan bir fayton atının boynuna sarıldı ve akıl sağlığı bozuldu.

  • 18
  • 18
“AZİZ OLMAKTANSA SOYTARI OLMAYI YEĞLERİM”
AZİZ OLMAKTANSA SOYTARI OLMAYI YEĞLERİM

Nietzsche, frenginin "beyin felcine" neden olan üçüncü evresi nedeniyle yatağa bağımlı hâle geldi. Bir süre hastanede yattıktan sonra annesinin refakâtine verildi. Annesinin ölümünün ardından, bakımını kız kardeşi Elisabeth üstlendi.

Bundan tam 119 yıl önce, 25 Ağustos 1900'de Nietzsche öldü. Kız kardeşi, anti semitist eşinin etkisiyle Nietzsche'nin eserlerine eklemeler yaparak Nazilere yaranmaya çalıştı. Naziler de Nietzsche'nin Üstinsan fikrini kendilerince kullandılar ve onu bir aziz gibi gördüler. Ancak Nietzsche şöyle demişti: "Günün birinde beni aziz ilân etmelerinden çok korkuyorum. Ben aziz biri olmak istemiyorum, öyle olmaktansa, soytarı olmayı yeğlerim…"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN