Arama

Acı yüklü kervan: Nizar Kabbani

Vatan savunmasının sadece silahla yapılmadığını kanıtlayan en önemli isimlerden biridir Nizar Kabbani... Hayatını küçük yaşlardan itibaren yazdığı şiirler etrafına kuran Arap diplomat, "El Kuds" şiiriyle Müslümanlara neyi kaybettiklerini hatırlatma çabasında olan samimi bir şairdi...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

◾ Kabbani 1944 - 1966 yılları arasında Kahire, İstanbul, Madrid, Londra, Beyrut ve Pekin gibi dünyanın en önde gelen şehirlerinde diplomat statüsünde görev alır.

◾ Bu şehirlerin her biri Nizar Kabbani'nin ruhunu, dolayısıyla da sanatını destekler. Böylece Kabbani sözü kuvvetli, kitleleri harekete geçirebilen bir şair olur.

Siyasi şiir meselesi

Kabbani'nin şiirini besleyen en önemli damar Arap ülkelerinin içine düştükleri açmaz ve durumdur. Bilhassa Filistin davası Kabbani şiirinde genişçe yer bulur.

◾ Şairin büyük bir ustalıkla kaleme aldığı "el Kuds" şiiri en değerli şiirlerinden biri olarak kabul edilir. Ayrıca Kabbani'nin şiirleri Muhammed Abdulvehhab tarafından bestelenerek Ümmü Külsüm tarafından sahnede seslendirilir.

Ben Beyrut

◾ Modern Arap şiirinin önde gelen temsilcilerinden olan Nizar Kabbani, şiirlerinde Arap coğrafyasının geçirdiği sosyolojik değişimleri eleştirir.

Nizar Kabbani en meşhur şiirlerinden olan "Ben Beyrut"ta Lübnan'ın geçirdiği iç savaşı edebiyat düzlemine taşır. Böylece Beyrut meselesi uluslararası anlamda popülerliğe kavuşur.

Bir hoş seda

Nizar Kabbani'yi Türk edebiyatına tanıtan ise 1976 yılında yayınlanan Çağdaş Arap Şiiri: Güldeste eserinde Kabbani'ye yer veren Nuri Pakdil'dir.

◾ Bu tarihten itibaren şiirleri tercüme edilen Kabbani, ülkemizde ciddi bir okuyucu kitlesine ulaşır. Bugün ülkemizde Arap Şiiri dendiğinde akla gelen ilk isimlerdendir.

Nizar Kabbani'nin bazı şiir kitapları

◾ Kālet lî es-semrâ - 1942

◾ Sâmbâ - 1949

◾ er-Resm bi'l-kelimât - 1967

◾ Yevmiyyâtü imreʾe lâ mübâliye - 1968

◾ Şuʿarâʾü'l-arżı'l-muhtelleti'l-Kuds - 1968

◾ Menşûrâtün fidâʾiyye ʿalâ cüdrâni İsrâʾîl - 1969

◾ Kasâʾid mütevahhişe - 1970

◾ Eşʿârün hârice ʿale'l-kānûn - 1972

◾ İlâ Beyrûti'l-ünsâ maʿa hubbî - 1976

◾ el-Aʿmâlü'ş-şiʿriyyetü'l-kâmile - 1978

◾ Kāmûsü'l-ʿâşıkīn - 1981

◾ Kasîdetü Belkīs - 1982

◾ Kasâʾid magdûbün ʿaleyhâ - 1986

◾ Tezevvectüki eyyetühe'l-hurriyye - 1988

◾ Hevâmiş ʿale'l-Hevâmiş - 1991

◾ Kasîdetü Mâyâ - 1993

◾ el-İnkisâr - 1998

(X) Hafızalara kazınan şiirler nasıl yazıldı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN