Ömer Hayyam kimdir? Ömer Hayyam'ın astronomiye katkıları...
Yaşadığı dönemde, İbn Sina'dan sonra Doğu'da yetişen en büyük alim olarak kabul edilen Ömer Hayyam, edebiyat dışında tıp, fizik, cebir, geometri ve yüksek matematik alanlarında da önemli çalışmalara imza attı. Aynı zamanda döneminin önemli astronomlarından biri olan Hayyam, Sultan Melikşah'ın kurduğu İsfahan Rasathanesi'nde on sekiz yıl görev yaptı. Vefatının yıl dönümünde Ömer Hayyam'ın astronomiye katkılarını derledik.
Giriş Tarihi: 04.12.2019
15:33
Güncelleme Tarihi: 04.06.2022
11:19
ASTRONOMİ ALANININ EN ÖNEMLİ ÂLİMLERDEN
Astronomi alanında en önemli âlimlerden biri olan Ömer Hayyam, 18 yıl rasat çalışmaları yaptı. Bu alanda kaleme aldığı "Zîc-i Melikşâhî " ve "Nevruzname " adlı iki eseri bulunur.
Zîc-i Melikşâhî de Batlemyus'un astronomik tablolarını esas alarak hazırlamıştı. Bu cetveller, adlarıyla birlikte yüz yıldızın enlem ve boylamını kapsar.
Fuat Sezgin'in "Astronomi-Rasathaneler" yazısına ulaşmak için tıklayın.
MATEMATİK TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI
Hayyâm'ın genelde matematiğin ve özelde analitik geometrinin gelişimi üzerindeki etkisi çok büyüktür. Matematik bilgisi ve yeteneği zamanın çok ötesinde olan Ömer Hayyam, denklemlerle ilgili başarılı çalışmalar yaptı. Bunun yanı sıra, binom açılımını ve bu açılımdaki katsayıları da bulan ilk kişiydi.
İrrasyonel sayıların da tıpkı rasyonel sayılar gibi kullanılabileceğini kanıtlaması, matematik tarihinde bir dönüm noktası oluşturdu.
Matematik ve astronomi geleneğinin temsilcisi
ÖMER HAYYAM’IN BİLİME KATKILARI
Ömer Hayyam, birçok kübik denklemleri inceleyip bu denklemleri sınıflandırdı. Matematik tarihinde bu sınıflandırmayı ilk kez Ömer Hayyam yaptı . Ayrıca "Pascal Üçgeni " olarak bilinen üçgenle de ilgili bir kitap yazdığı bilinir.
Günümüzde kayıp olan eserde, Pascal'dan yıllar önce bu üçgenin özelliklerini incelemişti. Fakat kitabın içeriğiyle ilgili bilgiler oldukça sınırlıdır.
Birçok icadın isimsiz kahramanı; Ömer Hayyam
ASIRLAR ÖNCESİNDEN BİLİME YÖN VERDİ
Üçüncü dereceden 13 farklı denklem bulan Ömer Hayyam denklem çözümlerinde bilinmeyen sayılara "şey" der. Hayyam, sonraları bunun yerine bilinmeyen anlamına gelen X sembolü kullanılmasını kazandırmıştı.
Ömer Hayyam, cebiri "Sayısal ve geometrik bilinmeyenlerin belirlenmesini amaçlayan bilim " olarak tanımlar. Onun temel amacı cebirsel denklemlere geometrik çözümler önermekti. Bu yöntemi de tüm denklemlere uygulamaya çalışmıştı. Bu bağlamda Hayyam, Fransız matematikçi Descartes'tan ortalama altı asır önce, analitik geometrinin Harezmî'den sonraki ikinci önderidir .
İslam uygarlığındaki astronomi çalışmaları
Gerek kendi yaşadığı dönemde, gerekse sonraki çağlarda yazılan tüm kaynaklarda, Ömer Hayyam'ın çağının bütün bilgilerini edindiği, o alanlarda derin tartışmalara girdiği, fıkıh, ilahiyat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttuğu yazılıdır.
Ömer Hayyam, yazdığı şiirlerinin yanında özellikle Eukleides'in Elemanları eseri aracılığıyla Orta Çağ'a ulaşan, Yunan ile Hint ve Çin matematiğini birlikte tanıma olanağını başarıyla kullanarak büyük bir gelişme gösteren 12'inci yüzyılın önemli matematikçilerinden biriydi.
Matematik ilmine yön veren 10 Müslüman alim