Arama

Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar’ın Libya’nın bağımsızlığındaki rolü…

Libya'da İtalyanlara karşı direnişin önderi Ömer Muhtar, gösterdiği destansı mücadeleyle tarihe adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Uyguladığı stratejik savaş taktikleri ile Libya topraklarını işgal eden İtalyanları büyük hezimete uğratmış; savaşlardaki başarılarıyla "Çöl Aslanı" lakabı ile anılmıştı. 22 yıl süren mücadelesi boyunca pek çok İtalyan komutanı mağlubiyetle ülkesine göndermişti. Pusuya düşürülerek İtalyan güçleri tarafından yakalanan Ömer Muhtar, 1931 yılında idam edildi. Peki, Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar'ın Libya'nın bağımsızlığındaki rolü nedir?

  • 10
  • 23
MISIR, İTALYA İLE ANLAŞMIŞ VE YARDIM ETMEMİŞTİ
MISIR, İTALYA İLE ANLAŞMIŞ VE YARDIM ETMEMİŞTİ

İdrîs es-Senûsî bazı ileri gelen şeyhler ve kabile reisleriyle birlikte tedavi gerekçesiyle 1922'de Mısır'a gitmiş ve yerine kardeşi Muhammed Rızâ es-Senûsî'yi vekil bırakmıştı. 27 Şubat 1923'te Ömer Muhtar son gelişmeleri görüşmek üzere bir heyetle birlikte Mısır'a gitti.

Arap ve İslam dünyasına yardım çağrısında bulundu. İdrîs es-Senûsî, Mısır'da güven içinde hayatını sürdürmesi karşılığında bu ülkenin İtalya ile anlaştığını ileri sürerek kendisinden talep edilen yardım konusunda herhangi bir şey yapamayacağını söyledi.

  • 11
  • 23
İTALYA ÖMER MUHTAR’I DİRENİŞTEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTI
İTALYA ÖMER MUHTAR’I DİRENİŞTEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTI

Bu arada Ömer Muhtar'ın Mısır'a geçtiğini öğrenen İtalyanlar buraya bir heyet gönderip cihattan vazgeçmesini ve Mısır'da yaşamasını, Berka'ya döndüğü takdirde kendisine bir köşk tahsis edilerek maaş bağlanacağını bildirdiler.

Bu teklifleri reddeden Ömer Muhtar dönüşü esnasında Ebyârülgubâ'da İtalyanların saldırısına uğradıysa da kurtulmayı başardı (23 Nisan 1923). Haziran ayında İtalyanlarla Senûsîler arasında Ömer Muhtar'ın da katıldığı büyük bir çarpışma meydana geldi.

  • 12
  • 23
DİRENİŞ HAREKETİNİ TEK BİR İDAREDE TOPLAMAYA ÇALIŞTI
DİRENİŞ HAREKETİNİ TEK BİR İDAREDE TOPLAMAYA ÇALIŞTI

İdrîs es-Senûsî'nin kendisine hiçbir ümit vermemesi üzerine Ömer Muhtar, heyette yer alan Yusuf Ebu Rahîl el-Mismârî ve Ali Hâmid el-Ubeydî ile birlikte Ahmed Şerîf es-Senûsî'ye 20 Şubat 1924 tarihinde bir mektup gönderdi.

İtalyanların daha önce İdrîs es-Senûsî ile imzaladıkları anlaşmaları iptal ettiklerini, Trablusgarp halkının başsız bırakıldığını, askerî bir düzeni olmayan birliklerle Cebelülahdar'da cihada devam edeceklerini bildirdi; kendilerine para, silâh ve erzak göndermesini talep etti. Bu arada bütün bölgeleri gezerek Berka, Trablus ve Fizan'daki direnişleri tek bir idare altında toplamaya çalıştı.

  • 13
  • 23
MUSSOLİNİ LİBYA’YI ELE GEÇİRMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORDU
MUSSOLİNİ LİBYA’YI ELE GEÇİRMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORDU

Libya'da henüz işgal edilmeyen şehirlerin bir an önce ele geçirilmesi için sabırsızlanan Mussolini 1925'te Emilio de Bono'yu Trablusgarp sömürge valiliğine tayin etti. Ömer Muhtar'a destek sağlayan Cağbûb, Ûclâ, Câlû, Fizan ve Kufra gibi yerlerin Cebelülahdar ile irtibatlarının kesilmesine karar verildi.

Ahmed Şerîf es-Senûsî'nin kardeşi Seyyid Safiyyüddin'in idareci olarak bulunduğu Cağbûb'u İdrîs es-Senûsî'den aldığı emir üzerine direnmeksizin 9 Şubat 1929'da İtalyanlara teslim etmesi Ömer Muhtar'ı büyük bir destekten mahrum bıraktı.

  • 14
  • 23
İTALYAN KUVVETLERİ BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ
İTALYAN KUVVETLERİ BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ

Ömer Muhtar kumandasındaki kuvvetler İtalyanlara karşı vur kaç taktiği uygulamaya başladılar. İtalyan işgal ordusu ile direnişçiler arasında çarpışmalar hızlandı. Bunlardan ilki Rahîbe'de meydana geldi ve burada çok sayıda İtalyan askeri esir alındı.

İkincisi Akīretü'l-Matmûra'da oldu. Ömer Muhtar önemli adamlarından bir kısmını bu çarpışmada kaybederken İtalyanlara da büyük kayıplar verdirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN