Arama

Peygamberimizi uzun yıllar himaye eden amcası: Ebu Talib

Peygamber Efendimiz daha doğmadan yetim, küçük yaşlarda da öksüz kalmıştı. Onu, dedesi Abdülmuttalib büyütmüş, ölümünden sonra bu görevi amcası Ebu Talib'in üstlenmesini vasiyet etmişti. Ebu Talib, nübüvvetin ardından müşriklerin türlü baskı ve eziyetlerde bulunduğu Peygamberimizi koruyup gözetmiş; Hz. Muhammed'i kendilerine teslim etmesini isteyen müşriklere karşı durmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 4
  • 10
PEYGAMBERİMİZİ DAİMA HİMAYE EDECEĞİNİ SÖYLEDİ
PEYGAMBERİMİZİ DAİMA HİMAYE EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

Bunun üzerine atalarının dinini bırakamayacağını söylemekle beraber yeğenini ömrünün sonuna kadar savunup koruyacağını belirtmişti.

Nitekim Hz. Peygamber Mekkelileri açıkça İslâm dinine çağırmaya başladığı ve putları terk etmelerini istediği zaman ona muhalefet eden ve Muhammed'i kendilerine teslim etmesini isteyen müşriklere karşı durmuştu.

  • 5
  • 10
MÜŞRİKLERİN BASKILARINA BOYUN EĞMEDİ
MÜŞRİKLERİN BASKILARINA BOYUN EĞMEDİ

Hatta Kureyş müşrikleri Resûl-i Ekrem'e ve Müslümanlara düşmanlıklarını arttırınca Hâşim ve Muttalib oğullarını yardıma çağırmış, kardeşi Ebû Leheb dışındaki yakınları, kendilerine karşı girişilen boykot hareketine rağmen Ebû Tâlib mahallesinde onun etrafında toplanmışlar ve orada uzun bir süre sıkıntı içinde yaşamak zorunda kalmışlardı.

Peygamberimizin iltifatına mazhar olan 3 sahabe

  • 6
  • 10
EBU TALİB MÜSLÜMAN OLDU MU?
EBU TALİB MÜSLÜMAN OLDU MU?

Hatta ölümünden önce, Peygamber Efendimiz hiç değilse son nefesinde kelime-i şehâdet getirerek şefaate nâil olmasını rica etmişti.

Ebû Tâlib ise müşriklerin, ölüm korkusundan dolayı Müslüman olduğunu ileri sürerek kendisiyle alay edebileceklerini söyleyerek onlara karşı küçük düşmek istemediğini belirtmiş ve Resûl-i Ekrem'in teklifine olumlu cevap vermemişti.

  • 7
  • 10
‘ALLAH DİLEDİĞİNE HİDAYET VERİR’
‘ALLAH DİLEDİĞİNE HİDAYET VERİR’

Anlaşıldığına göre yeğenini en zor şartlarda savunmasına rağmen Arap kabile reislerinin gururları ve atalarının yoluna bağlı olma zaafları yüzünden İslam'ı kabul ettiğini açıkça söyleme cesaretini gösterememiştir.

Bazı hadis ve tefsir kaynakları, "Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin, bilakis Allah dilediğine hidayet verir" mealindeki ayetle, "Ne Peygamber'in ne de müminlerin akrabaları bile olsa müşrikler için af dilemeleri uygun olmaz" mealindeki ayetin bu olay üzerine nazil olduğunu kaydederler.

  • 8
  • 10
BAZI KAYNAKLARDA MÜSLÜMAN OLDUĞU SÖYLENİR
BAZI KAYNAKLARDA MÜSLÜMAN OLDUĞU SÖYLENİR

Şiî âlimlerinin Ebû Tâlib'in mümin olarak öldüğüne dair yazdıkları 30'dan fazla kitabın adları ve müellifleri, Şeyh Müfîd'in Îmânü Ebî Ṭâlib adlı eserinin takdim yazısında zikredilir.

Şemseddin Ebû Ali el-Mûsevî'nin el-Hücce ʿale'z-zâhib ilâ tekfiri Ebî Tâlib'i, Şâfiî fakihi Berzencî'nin Bugyetü't-tâlib li-îmâni Ebî Tâlib adlı eserini ihtisar eden Ahmed b. Zeynî Dahlân'ın Esne'l-metâlib fî necâti Ebî Tâlib'i, Mirza Muhammed Hüseyin b. Ali Rızâ er-Rabbânî'nin Maksadü't-tâlib fî îmâni âbâʾi'n-nebî (s.a.) ve ʿammihî Ebî Tâlib'i, Ca'fer b. Muhammed en-Necefî'nin Mevâhibü'l-vâhib fî fezâʾili Ebî Tâlib'i bu eserler arasındadır. Seyyid Muhammed Ali Şerefeddin el-Âmilî, Ebû Tâlib'in hayatı ve hakkındaki menkıbevî rivayetleri ihtiva eden Şeyhu'l-Ebtaḥ adlı bir eser yazmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN