Arama

Peygamberimizi uzun yıllar himaye eden amcası: Ebu Talib

Peygamber Efendimiz daha doğmadan yetim, küçük yaşlarda da öksüz kalmıştı. Onu, dedesi Abdülmuttalib büyütmüş, ölümünden sonra bu görevi amcası Ebu Talib'in üstlenmesini vasiyet etmişti. Ebu Talib, nübüvvetin ardından müşriklerin türlü baskı ve eziyetlerde bulunduğu Peygamberimizi koruyup gözetmiş; Hz. Muhammed'i kendilerine teslim etmesini isteyen müşriklere karşı durmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 10
‘ALLAH DİLEDİĞİNE HİDAYET VERİR’
‘ALLAH DİLEDİĞİNE HİDAYET VERİR’

Anlaşıldığına göre yeğenini en zor şartlarda savunmasına rağmen Arap kabile reislerinin gururları ve atalarının yoluna bağlı olma zaafları yüzünden İslam'ı kabul ettiğini açıkça söyleme cesaretini gösterememiştir.

Bazı hadis ve tefsir kaynakları, "Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin, bilakis Allah dilediğine hidayet verir" mealindeki ayetle, "Ne Peygamber'in ne de müminlerin akrabaları bile olsa müşrikler için af dilemeleri uygun olmaz" mealindeki ayetin bu olay üzerine nazil olduğunu kaydederler.

  • 8
  • 10
BAZI KAYNAKLARDA MÜSLÜMAN OLDUĞU SÖYLENİR
BAZI KAYNAKLARDA MÜSLÜMAN OLDUĞU SÖYLENİR

Şiî âlimlerinin Ebû Tâlib'in mümin olarak öldüğüne dair yazdıkları 30'dan fazla kitabın adları ve müellifleri, Şeyh Müfîd'in Îmânü Ebî Ṭâlib adlı eserinin takdim yazısında zikredilir.

Şemseddin Ebû Ali el-Mûsevî'nin el-Hücce ʿale'z-zâhib ilâ tekfiri Ebî Tâlib'i, Şâfiî fakihi Berzencî'nin Bugyetü't-tâlib li-îmâni Ebî Tâlib adlı eserini ihtisar eden Ahmed b. Zeynî Dahlân'ın Esne'l-metâlib fî necâti Ebî Tâlib'i, Mirza Muhammed Hüseyin b. Ali Rızâ er-Rabbânî'nin Maksadü't-tâlib fî îmâni âbâʾi'n-nebî (s.a.) ve ʿammihî Ebî Tâlib'i, Ca'fer b. Muhammed en-Necefî'nin Mevâhibü'l-vâhib fî fezâʾili Ebî Tâlib'i bu eserler arasındadır. Seyyid Muhammed Ali Şerefeddin el-Âmilî, Ebû Tâlib'in hayatı ve hakkındaki menkıbevî rivayetleri ihtiva eden Şeyhu'l-Ebtaḥ adlı bir eser yazmıştır.

  • 9
  • 10
HZ. ALİ’Yİ PEYGAMBERİMİZ HİMAYESİNE ALDI
HZ. ALİ’Yİ PEYGAMBERİMİZ HİMAYESİNE ALDI

Oğulları Tâlib, Akîl, Ca'fer, Ali; kızları Ümmü Hânî ve Cümâne'dir. Ali bin Ebû Tâlib'i Resûl-i Ekrem, Ca'fer'i de amcası Abbas bin Abdülmüttalib yetiştirmiştir.

  • 10
  • 10
EBU TALİB ŞAİR YÖNÜYLE DE TANINAN BİR İSİMDİ
EBU TALİB ŞAİR YÖNÜYLE DE TANINAN BİR İSİMDİ

Ebû Hiffân Abdullah bin Ahmed el-Mihzemî tarafından derlenen şiirleri Dîvânü Şeyhi'l-Ebâtih adıyla yayımlanmıştır. Onun 94 beyitten meydana gelen "Lâmiyye" kasidesini, Hz. Peygamber'i Kureyşliler'e karşı korumak maksadıyla söylediği kaydedilir.

Tamamı İbn Hişâm tarafından es-Sîre'ye alınmış olan kasideyi Ali Fehmi Câbiç Tılbetü't-tâlib fî şerhi Lâmiyyeti Ebî Tâlib adıyla şerhetmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN