Arama

Peygamberimizin "cesur savaşçı" dediği sahabe: Sabit bin Kays bin Hatim

Sabit bin Kays bin Hatîm, Müslümanlar için büyük ibretler barındıran Uhud Gazvesi'nde kahramanca savaşan; muharebede 12 yerinden yaralanan bir sahabeydi. Öyle ki Peygamber Efendimiz bu savaş sırasında kendisine "cesur savaşçı" anlamına gelen "hâsir" diye seslenmişti. Sabit bin Kays, Uhud'un ardından pek çok savaşa katılmış; Müslümanlar arasında çıkan fitne olaylarında Hz. Ali'nin yanında yer almıştı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 2
  • 11
ANNESİ PEYGAMBERİMİZE BİAT EDENLERDENDİ
ANNESİ PEYGAMBERİMİZE BİAT EDENLERDENDİ

📌 Bu konuda Resûl-i Ekrem'e söz veren Kays Müslüman olmak için süre isteyerek Medine'ye döndü; fakat Müslüman olamadan Evs ile Hazrec arasındaki savaşlarda öldü.

➡ Sâbit'in annesi Peygamberimize biat edenlerdendi. Sâbit bin Kays'ın sahâbîlerden Cemîle bint Sâbit bin Ebü'l-Aklah ile evlendiği, ancak daha sonra onu boşadığı kaydedilir.

  • 3
  • 11
PEYGAMBERİMİZ UHUD’DA ONA ‘CESUR SAVAŞÇI’ DİYE SESLENDİ
PEYGAMBERİMİZ UHUD’DA ONA ‘CESUR SAVAŞÇI’ DİYE SESLENDİ

📌Uhud Gazvesi'nde büyük kahramanlıklar gösteren Sâbit bin. Kays bu savaşta 12 yerinden yaralandı.

➡ Bundan dolayı Resûl-i Ekrem ona "hâsir" (cesur savaşçı) diye seslenerek iltifat etti. Resûlullah'ın bu gazvede kendisine "hâsir" diye hitap ettiği sahâbînin Sâbit'in kardeşi Yezîd bin Kays olduğu da rivayet edilir.

Fikriyat e-kitapta yer alan eserlere ulaşmak için tıklayın

  • 4
  • 11
UHUD SAVAŞI NEREDE GERÇEKLEŞTİ?
UHUD SAVAŞI NEREDE GERÇEKLEŞTİ?

📌Uhud Savaşı, Bedir Savaşı'nın ardından Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında yapılan ikinci büyük savaştı. Savaşa adını veren Uhud dağı, Medine'nin kuzeyinde Mescid-i Nebevî'ye yaklaşık 5 kilometre mesafededir.

➡ Hicretin ikinci yılı olan 624 yılında Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşen Bedir Gazvesi'nde ağır bir yenilgiye uğrayan müşrikler intikam almak için hazırlık yapmaya başladılar.

  • 5
  • 11
BEDİR SAVAŞI’NIN İNTİKAMI İÇİN TOPLANDILAR
BEDİR SAVAŞI’NIN İNTİKAMI İÇİN TOPLANDILAR

📌Bedir'de Müslümanların hücumundan kurtulan Ebû Süfyân idaresindeki kervan Mekke'ye ulaşınca mal sahipleri bütün kârlarını savaş için harcamaya karar verdiler.

➡ Amr bin Âs ve Resûlullahın Bedir'de fidye almadan serbest bıraktığı şair Ebû Azze el-Cumahî'nin de aralarında bulunduğu dört kişilik bir heyet Mekke çevresindeki kabilelerden asker toplamak amacıyla görevlendirildi.

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

  • 6
  • 11
BÜYÜK BİR ORDU TOPLAYARAK MEDİNE’YE HAREKET ETTİLER
BÜYÜK BİR ORDU TOPLAYARAK MEDİNE’YE HAREKET ETTİLER

📌Yıl boyunca yapılan hazırlıklar sonucunda 2 bini ücretli toplam 3 bin kişilik bir ordu teşkil edildi. Ebû Süfyân kumandasındaki orduda 700 zırhlı, 200 atlı asker ve 3 bin deve vardı. Kocalarını teşvik etmek ve onların yanında savaşmak üzere kadınlardan da orduya katılanlar oldu.

➡Hz. Peygamber'in amcası Abbas bu hazırlıkları Mekke'den Gıfâr kabilesine mensup bir bedevi aracılığıyla Resûl-i Ekrem'e ulaştırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN