Rubai'nin son temsilcisi: Bekir Sıtkı Erdoğan
Gelenek ve modernliğin arasında nahif bir şiir dili inşa eden Bekir Sıtkı Erdoğan, ülkemizde rubai türünde şiirler kaleme alan son şairlerdendi. Edebi anlayışı ve eşsiz üslubu ile kendinden sonraki kuşaklar üzerinde hürmet dolu bir etki bırakan şair, hayatı boyunca sükuneti savundu. 2014 senesinde aramızdan ayrılan usta şair, şiirlerini hem geleneğe yaslıyor hem de modern motifler ile süslüyordu.
Giriş Tarihi: 24.08.2022
11:57
Güncelleme Tarihi: 07.12.2023
09:02
Bekir Sıtkı Erdoğan'ın yayınlanmış eserleri
➡ Bir Yağmur Başladı
◾ Şairin ilk şiir kitabı olan eser, şair 23 yaşında iken basılmıştır. Kitap içerisinde aruz, hece ve serbest vezin ile kaleme alınmış 26 şiir mevcuttur.
➡ Dostlar Başına
◾ 66 şiir den oluşan eser yedi bölümden müteşekkildir.
➡ Eserlerinden Seçilmiş Şiirler ve Almanca Çevirileri ile
◾ 25 adet şiir çeviri sinin bulunduğu eser Alman Lisesi'nin 125. yıl ı anısına basılmıştır.
Bir şaheser: Fuzuli Divanı
Ellerin vardı, sıcak ve masum. Ellerin, hayal gibi, düş gibi... O zaman talihime yardı ellerin. Beyaz bir gecede, iki kuş gibi, Omzuma nasıl da konardı ellerin?
Bekir Sıtkı Erdoğan
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
Oğuz Atay'ın son öyküsü
Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş Aman karanlığı görmesin gözüm Beyaz perdeleri, ger yavaş yavaş
Bekir Sıtkı Erdoğan
➡ Hayatının ciddi bir bölümünü gurbette geçiren Erdoğan, bu imgeyi şiirlerinde yer yer ama kuvvetli bir imge olarak kullanır. Burada şair, karanlık ve beyaz perde imgeleri üzerinden gurbetle arasında bir bağ tesis eder.
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
Bir güzel adam: Mevlana İdris
"Kara gözlüm, efkarlanma gül gayrı! İbibikler, öter ötmez ordayım. Mektubunda diyorsun ki: 'Gel Gayrı!' Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım."
Bekir Sıtkı Erdoğan
➡ Sevgili'ye duyulan özlemi gayet sarih bir şekilde şiirinde dile getiren şair, ona "Kara Gözlüm" diyerek gözlere ve siyah kavramına atıfta bulunarak doğa ile iç içe bir şiir dili ortaya koyar.
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
Yunus Emre'nin izinden: Sunullah Gaybi