Rubai'nin son temsilcisi: Bekir Sıtkı Erdoğan
Gelenek ve modernliğin arasında nahif bir şiir dili inşa eden Bekir Sıtkı Erdoğan, ülkemizde rubai türünde şiirler kaleme alan son şairlerdendi. Edebi anlayışı ve eşsiz üslubu ile kendinden sonraki kuşaklar üzerinde hürmet dolu bir etki bırakan şair, hayatı boyunca sükuneti savundu. 2014 senesinde aramızdan ayrılan usta şair, şiirlerini hem geleneğe yaslıyor hem de modern motifler ile süslüyordu.
Giriş Tarihi: 24.08.2022
11:57
Güncelleme Tarihi: 07.12.2023
09:02
Gurbetten gelmişim, yorgunum hancı Şuraya bir yatak ser yavaş yavaş Aman karanlığı görmesin gözüm Beyaz perdeleri, ger yavaş yavaş
Bekir Sıtkı Erdoğan
➡ Hayatının ciddi bir bölümünü gurbette geçiren Erdoğan, bu imgeyi şiirlerinde yer yer ama kuvvetli bir imge olarak kullanır. Burada şair, karanlık ve beyaz perde imgeleri üzerinden gurbetle arasında bir bağ tesis eder.
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
Bir güzel adam: Mevlana İdris
"Kara gözlüm, efkarlanma gül gayrı! İbibikler, öter ötmez ordayım. Mektubunda diyorsun ki: 'Gel Gayrı!' Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım."
Bekir Sıtkı Erdoğan
➡ Sevgili'ye duyulan özlemi gayet sarih bir şekilde şiirinde dile getiren şair, ona "Kara Gözlüm" diyerek gözlere ve siyah kavramına atıfta bulunarak doğa ile iç içe bir şiir dili ortaya koyar.
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
Yunus Emre'nin izinden: Sunullah Gaybi
Her akşam işte böyle gam gelir bana, Benden kederli bir adam gelir bana!
Dostum değil gelen, benim garipliğim, Dostum mu var ki bir selam gelir bana?
Bekir Sıtkı Erdoğan
➡ Rubai türünün ülkemizdeki son temsilcilerinden olan Erdoğan, yazdığı şiirler ile hem tarihi bir misyon üstlenir hem de kişisel meselelerini şirine yansıtır.
* Bekir Sıtkı Erdoğan şahsi arşivi
İsmet Özel'in poetik görüşleri
◾ Modern çağın tüm cepheleri ele geçirmeye başladığı yirminci yüzyıl da şiirler yazan Erdoğan , bilhassa rubai türüne verdiği değerle edebiyatımıza büyük katkı sağladı.
* Bekir Sıtkı Erdoğan ve Yavuz Bülent Bakiler aynı karede
Fikriyat araştırdı: Nahvi mi, Gazali mi?