Arama

Sadeliğin azameti Molla Cami

Hayatını ilim yolunda feda eden, muhakeme ve farklı açılardan meseleleri değerlendirme yönleri ile öne çıkan Molla Abdurrahman Cami, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a getirmek için özel çaba harcadığı bir alimdi. Çocuk yaşlardan itibaren ilim vadisinde bir yolcu olan Cami; kıvrak zekası ve mukayeseli düşünce yapısı ile Hüseyin Baykara'nın da hürmetini kazanmıştı.

Fatih Sultan Mehmed çok istedi ama

Molla Cami'nin şöhretini duyan Fatih Sultan Mehmed bu büyük alimi İstanbul'a getirmesi için Ataullah Kirmani'yi yüksek meblağlı bir altın sandığı ile gönderse de Molla Cami ile Kirmani görüşemedi.

◾ Bunun üzerine Sultan II. Mehmed bir mektup vesilesiyle Cami'den Kelam - Felsefe - Tasavvuf alanlarını mukayese eden bir eser kaleme almasını istirham etti. Bu talep üzerine Molla Abdurrahman-ı Cami meşhur eseri "ed Dürretü'l fahire"yi kaleme aldı lakin eser yolda iken II. Mehmed vefat ettiğinden bu değerli kitaba kavuşamadı.

◾ Fatih'in vefatının ardından Molla Cami ile Sultan II. Bayezid arasında mektuplaşmalar sürdü. Sultan Bayezid bu büyük alime eşsiz bir hürmet duyuyordu.

İslam medeniyetinin hafızaları

Molla Cami'nin mühim talebeleri

Radıyüddin- Lari

Hocasının yolundan giden Lari'nin eserleri Molla Cami'nin daha iyi tanınmasında ve anlaşılmasında ciddi rol oynadı. Lari, 1506 senesinde vefat etti.

Kemaleddin Abdülvasi Nizami

Daha çok Bazarhi mahlasıyla tanınan Nizami, Molla Cami'nin en değerli talebelerindendir. Kaleme aldığı Makamat-ı Cami adlı eseriyle döneme dair önemli bilgiler veren Nizami, Molla Cami'den pek çok mühim kitabı okudu.

Endülüs'ün incisi: İbn Hazm

Ali Şir Nevai'de Molla Cami'den etkilendi

Ali Şir Nevai'nin hayatı boyunca en çok etkilendiği isim Molla Cami'dir. Cami'nin edebiyat, tasavvuf ve ahlaki meseleler ile alakalı alanlardaki çalışmalarını ihtimamla takip eden Nevai büyük alim ile olan irtibatını daima sıkı tuttu.

◾ Yürüdüğü yol itibariyle Molla Abdurrahman Cami'nin bir talebesi olarak kabul edilen Ali Şir Nevai, yazma faaliyetlerind ehocasını takip ederek farklı alanlarda mühim eserler kaleme aldı.

Türkçenin en büyük hamisi

Şöhreti

Ebu'l Berekat künyesi ile bilinen büyük alim ve şair, doğduğu mekana atfen Camî olarak meşhur oldu. Bunların dışında Horasanî, Deştî, Şirazî ve Herevî gibi mahlaslarla da bilindi.

◾ Edebiyatçılar tarafındna Hatemu'ş Şuara, babası tarafından İmadeddin halk tarafından ise Nureddin, Nuru'l Hak, Mevlana, Molla gibi mahlaslarla yaşadığı devirde oldukça büyük bir şöhrete ulaştı.

Ebussuud Efendi'den öğütler

  • 10
  • 13

Eserleri

Molla Abdurrahman-ı Cami'nin yazdığı eser sayısı kitaplarda kırk beşin üzerinde zikredilse de bunların bazıları maalesef günmüze ulaşamamıştır. Cami'nin eserlerini manzum (şiirsel) ve mensur (düzyazı) halinde ayırmak en isabetli görüş.

En meşhur manzum eserleri

Divanları

Büyük bir şair olan Molla Cami'nin müstakil eserler dışındaki şiirleri üç ayrı divan içerisinde toplandı. Ayrıca divanlarda bulunan mukaddime bölümlerinde Cami, önemli poetik görüşler serdetti.

Heft Evreng

Yedi efsanevi aşk hikayesinin mesnevi formundan müteşekkil.

Hadis-i Erbain

Çihil Hadis olarak meşhur olan kitap Farsça manzum bir Kırk Hadis tercümesidir.

Kalemi yorulmayan alim: İmam Zehebi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN