Arama

Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim kimdir?

Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim, ülkemizde hadis usulü ve tarihi denilince akla gelen ilk isimlerdendi. Mehmet Akif Ersoy, Naim Bey'i "ashaptan sonra en sevdiği kişi" olarak tanımlardı. Peki, Mehmet Akif ile gerçekleştirmek istedikleri büyük proje neydi? Babanzade Ahmed Naim ve Yahya Kemal neden tartıştı? Ahmed Naim nasıl vefat etti?

  • 6
  • 20
HADİS TERCÜMELERİNE NASIL BAŞLADI?
HADİS TERCÜMELERİNE NASIL BAŞLADI?

Ahmed Naim Beyi'in hadis ilmiyle alakası "hiç olmazsa tercüme ile olsun" diyerek mütercim düzeyinde başladı. Sırat-ı Müstakîm'e bir mektup gönderen Naim Bey, burada tefsir ve hadis alanındaki yazıların eksikliğinin hissedildiğini dile getirip dergide bu alan için sürekli yazılar olması gerektiğini söyledi. Eğer kabul edildiği takdirde bazı meşhur hadis kitaplarından tercüme yapabileceğini ifade etti.

Derginin onun bu teklifini kabul etmesi üzerine Zebîdî'nin et-Tecrîdü's-sarîh li-ehâdîsi'l-Câmi'i's-sahîh adlı meşhur Sahîh-i Buhârî muhtasarından hadisleri tercüme etmeye başladı.

  • 7
  • 20
“BU İLİM DURURKEN BAŞKA ŞEYLE UĞRAŞMAK NE BOŞ ŞEYMİŞ”
BU İLİM DURURKEN BAŞKA ŞEYLE UĞRAŞMAK NE BOŞ ŞEYMİŞ

İlk hadis tercümeleri, Sırât-ı Müstakîm'de 1326 ve 1327 yıllarında toplam 23 sayı boyunca yayınlandı. Sebîlürreşâd'daki son yazıları ise Nevevî'nin Erbaîn'inden yaptığı tercümelerden oluşuyordu.

Sağlam Arapça bilgisi bulunan Ahmed Naim Bey, burada tercümeye başladığında 36 yaşında idi. O hadis ilmine verdiği ehemmiyeti şöyle dile getirdi:

"Hadis tercemesiyle meşgul olmaya başlayınca ondan evvel vaktimi ne kadar zayi ettiğimi anladım. Bu ilim dururken başka şeyle uğraşmak ne boş şeymiş! Yüksek âlimlerin bu işe verdikleri ehemmiyetin sebebini de şimdi anladım."

  • 8
  • 20
MEHMET AKİF’İN ASHAPTAN SONRA EN SEVDİĞİ KİŞİ
MEHMET AKİF’İN ASHAPTAN SONRA EN SEVDİĞİ KİŞİ

Ahmed Naim, Mehmet Akif'in en çok sevdiği, saydığı, politikadan edebiyata birçok konuda fikir alışverişinde bulunduğu bir dostuydu. Daima birbirlerinin erdemlerini görüp takdir ettiler. Öyle ki Babanzade Ahmed Naim, Sıratımüstakim'in yazı heyetinde yer aldı.

O, meziyetlerini gizleme, düşmanının bile değeri varsa o değeri tanıma, dostlarını onların gıyabında da sevme meziyetlerine sahipti. "Sormazsan malumatını söylemeyen", "dinlemesini bilen", "sözü senet teşkil eden" güvenilir adam özellikleriyle Mehmed Âkif'in "ashaptan sonra en sevdiği kişi" olan Ahmed Naim'in İslâm'a bağlılığı tamdı.

  • 9
  • 20
MEHMET AKİF İLE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİKLERİ BÜYÜK PROJE
MEHMET AKİF İLE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİKLERİ BÜYÜK PROJE

Türkçeyi büyük bir ustalıkla kullanan Ahmed Naim, Mehmet Akif'le birlikte Âsım Efendi'nin Kamus Tercümesi'ndeki Türkçe kelimeleri seçerek bir Türk lügati yapmaya çalıştı. Fakat onların bu teşebbüsü nihayete eremedi.

  • 10
  • 20
MEHMET AKİF ŞİİRİNİ NEDEN ONA İTHAF ETMEKTEN VAZGEÇTİ?
MEHMET AKİF ŞİİRİNİ NEDEN ONA İTHAF ETMEKTEN VAZGEÇTİ?

Mehmet Akif, kaleme aldığı bazı şiirlerini dostlarına ithaf ederdi. Fakat Ahmet Naim'e layık bir şiir yazdığına inanamadığı için ona ithaf edemedi.

Akif, Mısır'da bulunduğu dönemde kaleme aldığı 'Secde' adlı şiirini Ahmed Naim'e ithaf etmek istedi. Konuyu Ahmet Naim Bey'e danışması için dostu Fuat Şemsi'yi gönderdi. Babanzade Ahmet Naim şiiri çok beğense de Ahmet Naim Bey'in cevabı geç iletmesinden dolayı Mehmet Akif, dostunun şiiri beğenmediği düşünerek ithaf etmekten vazgeçti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN